Színház

Szerelmi bájital

vígopera, 2 felvonás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egy kis olasz faluba nagy csinnadrattával megérkezik doktor Dulcamara, összecsődíti a parasztokat, és eladásra kínálja nekik "csodagyógyszerét". Állítása szerint az nemcsak a tetveket pusztítja, hanem az összes kórságot, köztük a kolerát is gyógyítja, sőt még a férfiasságot is visszaállítja, és a gyermeknemzésben is segít.
Azoknak a betegségeknek és egyéb bajoknak a végtelen felsorolása, amelyekre Dulcamara gyógyírt kínál, zeneileg úgynevezett hadaró áriában, az olasz opera buffa egyik legkedveltebb áriatípusában valósul meg.

Donizetti 1832-ben, alig két hét alatt komponált operája az egyik leggyakrabban előadott a mintegy hetvenöt közül. A kedves, mulatságos cselekmény mozgatója természetesen a szerelem, a féltékenység, no meg egy üveg ? szerelmi bájitalnak vélt ? bordói bor. A történet gyökerei a commedia dell?arte világáig nyúlnak vissza: paraszti világban játszódik, szereplői között pedig találunk profitorientált csodadoktort, fiatal gazdát, csinos és vagyonos, de nehezen kötélnek álló leányt, nőcsábász katonát. A női főszerepben Miklósa Erikát hallhatjuk-láthatjuk, aki többek között már a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította. Nemorino szerepében Alekszej Kudrija, a Plácido Domingo által támogatott Operalia Nemzetközi Énekverseny 2009-es győztese lép fel. A félig szcenírozott előadás helyszíne a csodálatos akusztikájú Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, ahol már több nagy sikerű operaprodukciót is láthattunk Káel Csaba rendezésében. A Donizetti-remekmű megszólaltatásában kiváló, nemzetközi hírű énekesek vesznek részt Marco Balderi vezényletével. A zenei alapot az a társulat biztosítja, amely a legrégebben kötődik a magyar nyelvű operajátszáshoz, és amely ma is a magyar nyelvű operajátszás egyik legfontosabb bázisa.

A(z) Müpa előadása

Bemutató időpontja:

2010. november 6., Müpa

Stáblista:

Hozzászólások