Színház

Szonya

előadás, magyar, 2008.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

"Ma Szonyánál voltam. Pénzt kértem tőle egy kis itókára... hehehe... Ezt a fél pintet az ő pénzén vettem. Harminc kopejkát kotort elő a zsebéből, az volt minden pénze, láttam. Egy szót se szólt, csak némán rám nézett... Ezen a földön nem... csak odafönn tudnak így szánni, siratni egy embert... szemrehányás nélkül... szemrehányás nélkül... Ez jobban fáj, uram, mintha szidalmaznak... Harminc kopejkát adott, igen... pedig hát neki is kell most. Hiszen vigyázni kell, hogy mindig tisztán járjon... Ez a nagy tisztaság sokba kerül ám! Meg rúzs is kell, anélkül nem lehet..." (Marmeladov)

"A regényem címe: "Részegesek". Nem csupán az alkoholizmust vizsgálja, hanem vetületeit is: családi képek, gyermeknevelés efféle környezetben stb. Legalább húsz ívre tervezem." - írja Dosztojevszkij egy, az 1860-as évek kezdetén kelt levelében. Ki gondolná, hogy ezek a sorok a Bűn és bűnhődésre utalnak, hogy ez a mű eredetileg aktuális tárcaregénynek indult a pétervári nyomorról, az alkoholizmus által tönkretett családokról, és csak később kapcsolódott hozzá a szerzőt a kényszermunka évei óta foglalkoztató "értelmiségi bűnöző" figurája és lélektani története? Elképzelhető tehát a Marmeladov család, illetve Szonya aspektusából szemlélni a regényben felsorakozó eseményeket. A tizennyolc éves lányt mostohaanyja megháborodva a nélkülözéstől ráveszi, hogy harminc rubelért eladja magát, majd rendszeresen az utcán keresse meg mindannyiuk kenyerét, és alkoholista apjának az italra valót. A lány meghozza ezt az áldozatot, vállalja a szégyent, a szenvedést, a kitaszítottságot, de hiába, megmenteni senkit nem tud. Részeg apját elgázolja egy rohanó kocsi, mostohaanyja pedig beleőrül helyzetük teljes kilátástalanságába, majd ő is meghal. A sorscsapások közepette Szonya megismerkedik egy volt egyetemistával, aki iránt végzetes vonzalom támad szívében, de aki hol a világ legszeretetreméltóbb és legönzetlenebb emberének mutatkozva felkarolja őt, hol eltaszítva magától sötét bűnök elkövetését sejteti vele. Szonya azonban kitart mellette, még akkor is, amikor a fiú bevallja, hogy gyilkos, sőt kettős gyilkos.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. december 3., Újszínház

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
turmix 2011 dec. 04. - 12:14:23 6/10 Előzmény turmix
bocsánat, a "bõdület sz*r" erõs jelzõ volt, legyen inkább csak simán "rossz".
10/10
netorian 2011 okt. 14. - 11:59:30 10/10
Nem értem az elõttem szólókat. Talán más darabot néztek meg?

A darab aktualitása megkérdõjelezhetetlen. A színészek játéka nemhogy professzionális, katartikus.
Nem egy nyálas musical, sem egy könnyû vígjáték. Elgondolkoztató darab, mely értéket képvisel.

Örülök, hogy láthattam! Részemrõl lesz repeta is!
6/10
turmix 2011 febr. 17. - 10:10:57 6/10
Bõdület szarul játszotta Szonyát ez a színésznõ, tisztára mintha fogyatékos lett volna. Nem olvasta a könyvet? És a rendezõ?
Pokorny Lia, Tordai Teri, Huszár Zsolt elõtt le a kalappal, õk átélték szerepüket és nagyon hitelesek voltak. Pont annyira voltak õrültek, amennyire kellett. Fodor Annamáriát nem igaz, hogy nem lehet lecserélni egy érzékibb nõre.
Criobs 2010 ápr. 07. - 21:32:19
Tetszett az elõadás. Az orosz realista stílus különösen közel áll hozzám. Több rész van Dosztojevszkij Bûn és bûnhõdés címû mûvébõl adaptálva. Többnyire jó színészi játékkal megvalósítva. Papp Zoltán játéka kiváltképp tetszett. Fantasztikus természetességgel alakítja a részeget.
--- spoiler ----
Van egy rész a darabban, amikor Mameladov (Papp Zoltán) arról beszél, hogy mikor Szonyához ment pénzt kérni, a lány szemrehányás nélkül adott, és ez jobban fájt neki, mintha szidalmaznák. Ezt Papp Zoltán olyan átéléssel, kifejezõ módon mondta, mint Latinovits József Attila verseit.
--- spoiler vége ----
F_E_B 2010 márc. 08. - 09:29:46
Klassz este volt! Alig tudtam lebeszélni a társaságomat, hogy ne menjenek el szünetben. A nézõk egy része így is távozott.
Jó ötlet, rossz rendezés, tûrhetõ színészi játék.
9/10
csuribuksi 2009 nov. 24. - 11:41:21 9/10
Klassz este volt, nagyon jó elõadás!