Színház

Tavaszébredés (Spring Awakening)

musical, magyar, 2009., 15 - 99 éves kor között

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Az utóbbi idők legsikeresebb, 8 Tony-díjat nyert, irodalmi alapú amerikai musicalje az amerikai után a Pesti Broadway-n!
A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta jár a maga által kijelölt úton: értékes, történelmi vagy irodalmi alapú műveket mutat be. Nagyszerűen illeszkedik a sorba a világirodalom egyik igazi remekművének, Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjából írt nagysikerű amerikai rock musical, mely a 2007-es Tony-gálán az utóbbi idők legtöbb díját, összesen nyolcat kapott. A többi között a legjobb musicalnek járó elismerést is! A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett, egyszerre élénk és provokatív Tavaszébredés a fiatalok felnőtté válásának problémáiról szól: az első szerelem, az elfojtott érzelmek, a maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. Sheik és Sater dalai nagyszerűen világítanak rá a kamaszkori problémákra, az illékony ifjúságra, a heves fiatalkori szerelmekre, s a lázongó,megalkuvást nem tűrő kapcsolatra a felnőttek világával. A musical középpontjában a kitűnően tanuló Melchior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla áll. S habár maga a mű a múltban játszódik, a zeneszámok, frissek, modernek, izgalmasak! A magyarországi premierre a londoni Westend-bemutatóval egy időben kerül sor. A Tavaszébredésben rengeteg új, fiatal tehetség mutatkozik be, a felnőttek szerepében pedig Bajcsay Mária és Szabó P. Szilveszter látható. A magyarországi premier egyébként rendhagyó, hiszen színházunk kapta meg elsőként a jogot, hogy a musicalt úgynevezett non-replika változatban mutassa be!

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. február 7., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
kadimre 2012 okt. 17. - 00:23:32 1/10
Ez a darab tobb mint szazhusz evvel ezelott irodott, es ez nagyon latszik - a mondanivaloja avitt, a 'polgari tarsadalom' mar reg nem az ami talan akkor volt, a serdulokori szexualitas nemhogy nincs elnyomva hanem inkabb hatalmas uzlet - akkor pedig mi ertelme van ennek, ma? A zene kimondottan kellemetlen, es a fiatal szineszek szemmel lathatoan kinlodnak a lehetetlen rendezessel ami allando tuljatszast kovetel toluk.
1/10
jpforgas 2012 okt. 17. - 00:05:07 1/10 Előzmény doktormacko
Szerintem a darab elvezhetetlen, es az uzenete didaktikus es kinosan regimodi. Talan 1891-ben meg megdobbento volt ha egy darab a pubertasrol es a szexualitasrol szolt, de ma ez mar inkabb unalmas es elcsepelt, es pszichoanalitikus athallasok inkabb kinosak. A rendezes kaotikus es oncelu, es egyaltalan nem segiti a darab mondanivalojat - szinte mindenki allandoan kiabal, sir, vagy ismetelten a foldhoz veti magat. A szimbolikus rendezoi megoldasok (megbilincselt szineszek, stb.) teljesen ertelmetlenek es ertelmezhetetlenek. A zene gyakran tulnyomja a szoveget, es az embernek az a benyomasa hogy a szineszek is inkabb mashol lennenek... raadasul a darab nagyon hosszu! Mazochisztikusoknak ajanlott...!!
8/10
doktormacko 2012 ápr. 24. - 21:12:25 8/10
Nekem tetszett . Jók a szereplõk , érdekes a darab. Ha egy észrevételem lehet , akkor egy kicsit hosszú az elõadás.
8/10
surviver 2011 márc. 07. - 21:11:24 8/10 Előzmény Hangithia
Nagyon kellemes darab, Balázs és Dénes játéka és énekhangja kiemelkedõ
Giny K 2010 nov. 14. - 10:50:59
Egyébklént én ismertem is egy olyan keresztény házaspárt, akik minden tekintetben példaértékûek és tiszteletre méltóak voltak - csak éppen a gyerekeiket nem akarták felvilágosítani, mert azt gondolták, hogy ezzel arra csábítják õket, hogy minél elõbb ki akarják próbálni a dolgot...
Nekik viszont szerencsére idõben megjött az eszük, az összes gyerekük tíz-tizenkét éves korában már tudta, hogyan lesz a gyerek - és mégis úgy nõttek fel, hogy minden tekintetben keresztény fiatalhoz méltó életet éltek...
Giny K 2010 nov. 14. - 10:41:36
Én amikor elõször olvastam errõl a darabról, azt hittem, arról szól, hogy a "csúnya, prûd" felnõttek nem engedik a "szegény" kamaszoknak, hogy szexuálisan kiélhessék magukat, és ebbõl lesz a tragédia... XD
Holott eszerint egyszerûen az a tanulsága, hogy figyelj oda a gyerekedre, ha nem akarod, hogy elzülljön, és igenis világosítsd fel normálisan, mert ha nem teszed, elõfordulhat, hogy bajba kerül...
Nem láttam ezt a darabot, és eredetileg nem is akartam soha megnézni, de így a hozzászólások alapján úgy gondolom, hogy lehet, hogy egyszer mégis megnézem...
andi8908 2009 okt. 26. - 12:14:50
Október 30-án (péntek) Halloween Musical Madness Gála a Musicalitas elõadásában, a Ferencvárosi Mûvelõdési központban.
Kezdés:20.00
Sztárvendégek: Egyházi Géza, Mihálka György, Kálloy Molnár Péter és Mezõfi Gabriella
Jegyár:1900 Ft
Jegyek a helyszínen vehetõk illetve a 0670-586-38-30-as telefoszámon rendelhetõk.
Bõvebb információ: www.musicalitas.hu
10/10
Hangithia 2009 febr. 24. - 16:34:25 10/10 Előzmény doremi
Csak egyetérteni tudok. Én is már többször láttam a darabot, és meg kell hogy mondjam, olyan számomra, mint valamilyen drog, amirõl képtelenség leszokni. Bár komoly témákat feszeget, mindezt szerintem épphogy szépen tálalja, amihez hozzájárul az energikus és felvillanyozó zene(aminek igaz,a hangosítása lehetne kicsit jobb), a gyönyörû és ötletes látvány és a szereplõk is. Néhányan írják, hogy tehetségtelenek a fiatal szereplõk, amin én csak nevetni tudok, hiszen ahhoz képest, hogy többségük még alig szerepelt színpadon, remekül megállják a helyüket. Én jobban kedvelem, amikor Kossuth Gergõ, Viczina Dalma és Kerényi Máté alakítják a fõszerepeket, mivel sokkal hitelesebbnek és dinamikusabbnak érzem akkor az elõadást. Ráadásul olyan szépen és tisztán énekelnek, hogy élvezet hallgatni. A másik szereposztást kifejezetten unom, valószínûleg Vágó Bernadettnek köszönhetõen, akinek egyáltalán nem való Wendla szerepe, és látszik is rajta, mennyire nem találja a helyét vagy nem is akarja megtalálni. Szóval mindenkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel a gyermeke sorsa, vagy aki épp a felnõttéválás útján halad, hogy nézze meg a darabot - lehetõleg a jobbik szereposztással -, mert csak a javára válhat.
10/10
doremi 2009 febr. 17. - 12:18:59 10/10
Én már többször megnéztem a darabot,és rám nagyon nagy hatást tett.( Amúgy gyermekpárti tanár vagyok.) Minden alkalommal a könnyeimmel küzködöm, felkavar és elgondolkoztat. Tényleg van, aki azt gondolja, hogy gyermekeink számára ezek ma már nem valós problémák? Ha igen, akkor kérdem én: miért van annyi tizenéves abortusz, miért depressziósak és boldogtalanok a gyermekeink, miért gyilkolják sorra magukat? Vajon nem érik-e õket igazságtalanságok, és ha igen, melléjük állunk-e? Vajon minden pedagógus szakmai és emberi magaslatokon mûködik? Vajon minden szülõ és tanár szereti a gyermekeket? Kiáll az érdekeikért? Vajon mi, szülõk, biztosan nem önzõ módon viselkedünk,elõítéletektõl gazdagon? Biztos, hogy mindig ott vagyunk a gyerekünk mellett, amikor szüksége van ránk? Egyáltalán, ismerjük a problémáit,és egyáltalán, ÉRDEKEL BENNÜNKET???
Én minden szülõnek és pedagógusnak kötelezõvé tenném a darabot. Hátha megkérdeznék otthon a gyereküktõl: te boldog vagy? Mit tehetnék érted?
Én hálás vagyok a darab készítõinek. Köszönet érte. Hogy felvállalták, tudva, hogy megosztja a közvéleményt. DE MÁR BESZÉLNEK RÓLA, TEHÁT VOLT ÉRTELME! Sok erõt kívánok nekik a továbbiakhoz.
Az összes szereplõnek gratulálok. Engem elsodor a lendületük,az extázisuk, a hangjuk, játékuk. Nagyszerûek!
Én szervezem a gyermekeimet a szüleikkel együtt az elõadásra. Felkészítem õket a látottakra,amit aztán utána átbeszélünk.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti,tiszteli és félti a gyermekeket.
Kérem, álljanak mellém, akik hasonlóan éreznek.
zsion 2009 febr. 16. - 18:42:54
Én tegnap láttam, és szerintem az a baj, hogy rosszul van tálalva a darab. Mielõtt megnéztem volna, nem kerestem rá sehol, csak elolvastam azt a papírt, amit adtak. Ennek alapján egy könnyû tinivígjátékra számítottam, és ezért érintett furcsán egy-egy durvább jelenet. Ha a papírra ráírnák, hogy enyhén tragikus a darab, más lenne a hozzáállás, és a befogadás a közönség részérõl. És ezt úgy mondom, mint tini.
Egyszer nézhetõ egyébként, nem rossz, néhány rész tetszett.
1/10
klingerzoltan 2009 febr. 15. - 23:07:22 1/10
Sziasztok,

Mi éppen ma néztük meg ezt a remekmûvet. A véleményem szerint a színészek elsõ rangúak, nagyon tehetségesek, de a "bátor" darab egy rendkívül közönséges, primitív, a maga mai korba ágyazott mivoltával egy "húsz fillért" nem érõ színjáték. Kár ezeket a tehetséges színészpalántákat és persze az idõsebb színészek kimagasló tudását is erre pocsékolni. Ilyen rossz darbot, hangsúlyozom a tartalma miatt, rég nem láttam. Nem illik az Operettszínházhoz.

Zoltán
klinger helga 2009 febr. 15. - 23:03:03
Nekem nem tetszett. Szerintem színházhoz nem illik, közönséges.
nem vagyok prûd, de megint az egyik legszebb dologból csinálnak közönségeset, trágárt.
Szerintem nagyon sokan mást vártak.
Tizes skálán kettest adnék, azt is csak a fõszereplõ hangjáért.
Helga
katkavics 2009 febr. 15. - 20:24:53
Sajnos nekem nagyon de nagyon nem tettszett...nem a színészek voltak rosszak ( sõt) hanem nekem maga a darab volt nagyon gyenge. Nem értem hogyha olyan korszakban játszódik amikor még napszámosok léteztek, ahhoz hogy jön a "baszott világ " , az "olyan vagy nekem mint másnak a speed " , illetve a "gáz ez nagyon gáz"... emellett nekem nem jött be a templomos diszkógömb sem. Nem értem hogy attól még hogy valaki nem tudja hogy hogyan lesz a gyerek, lefekszik a sráccal és utána teherbe esik és nem tudja hogy miért?! A jelmezek + a napszámos korszak ami a régmultra emlékeztet amikor még talán tényleg nem tudták a kamaszok hogy hogyan lesz a gyerek, egyáltalán nem jön össze a már említett "baszott világ " és egyéb szövegekkel, mert a mai fiatalok vagyis akik már tudják mi a "gáz"-és itt a szlengre gondolok, vagy a "speed", stb.már gondolom képben vannak a fogantaással...egyébként meg az hogy most levetkõznek a színpadon , meg a melegek csókolóznak, stb...inkább csak polgárpukkasztó mintsem dramaturgiailag igazolt. Ez természetesen személyes vélemény, senkit nem szeretnék megbántani...
10/10
havitavi 2009 febr. 15. - 17:13:10 10/10
Én tegnap láttam az elõadást és nekem tetszett. Szerintem elég ízlésesen van megcsinálva a darab..ha látnátok egy Alföldi rendezést...És a szereplõk is nagyon jók voltak, és szerintem mindenki néz filmeket és már nemcsak a 14 éven felüliek tudják honnan jön a gyerek..errõl ennyit! Aki meg félti gyerekét az meg ne vigye el
egy normális ember 2009 febr. 13. - 21:24:05
Milyen jó, hogy a hozzászólók fele pocskondiáz, a másik fele el van ragadtatva a darabtól, de egyik tábor sem tudja helyesen leírni a fõszereplõ nevét.
Nem Wiczina, hanem VICZINA DALMA!!!
Malati 2009 febr. 11. - 10:08:21
Én azok közé tartozom, akik kijöttek az elõadásról az elsõ adandó alkalommal. A szereplõket nem fikázom. De a darab pocsék. Nem is musical téma. Egy mai fiatalnak (egyébként 17 éves fiam van, tudok nyilatkozni a nevében) ez röhejes. Elég szégyen az, ha valakinek egy ilyen elõadásra kell elvinnie a 14 éven felüli gyermekét, hogy utána legyen apropója megbszélni vele a "szexet".
A színház is kicsit kényelmetlen. Mi az emeleten a hõségtõl szenvedtünk.
3/10
Gabiniki 2009 febr. 10. - 16:43:26 3/10
"Vidámság" hozzászólásához mondanék annyit, hogy talán ha nem úgy harangozták volna be a musicalt, mint ami a fiatalok problémáit fantasztikusan bemutatja, akkor valóban lehetne valamennyire értékelni a darabot, mint a múlt egy korszakának a bemutatását. Ez is csak a rendezõ kulcsszerepét bizonyítja; ha nem jó a koncepció, akkor a "mû" sem jó. A Tavaszébredés ez adaptációjában semmiféle koncepció nem volt! A történet olyan rossz, hogy még a zenei betéteket sem lehetett élvezni igazán. A dráma mellesleg csupa közhely.
1/10
cynthiazoe 2009 febr. 08. - 16:57:04 1/10 Előzmény csuti58
Mit old a szülõ és a gyerek között? Ne mondd már nekem, hogy egy 15 éves gyerek nincs tisztában azzal, hogy a gyereket nem a gólya hozza, ugyanis az elõadás korhatáros!
2/10
malnapuding 2009 febr. 08. - 15:37:39 2/10 Előzmény cynthiazoe
Csatlakoznék cinthyazoe-hoz, több dologban is. Jómagam február 5-én láttam az elõadást, úgy, hogy elõtte nem nagyon informálódtam arról, mit is takar pontosan a cím (tehát lehet, hogy csak én vagyok ezzel így, de nem feltétlenül olvassa el az ember, hogy pontosan mit is takar a darab, pláne nem akkor, ha úgy vesz bérletet, hogy a 3 elõadásból kettõre igazán kíváncsi - ez esetemben az Abigél és a Szépség és a szörnyeteg - s harmadik, mondjuk úgy, "kapcsolt" áru az elõzõ kettõhöz).
Tehát, bizakodva vártam az elõadást, s csak arra hagyatkoztam, amit a cím sugallhat elsõre az avatatlan nézõnek.
De valami egészen másban volt részem... Látva a kifüggesztett plakátokat tudja és érzi az ember a szexuális "kisugárzást" már azelõtt, hogy megnézné a darabot, de álmaimban sem gondoltam volna, hogy ezt így fogják tálalni.
És igen, igazat kell adjak abban, hogy kövessük csak a csordát...
Mert ami amerikai, meg kitudja hányszoros Tony-díjas, azelelõtt boruljunk mi is térdre, mert ami onnan jön csak jó lehet...
Bravó.
És igen, lehet, hogy a darab 20. század eleji állapotokat, felfogást tükröz, de nem tudom és nem akarom elhinni, hogy a tizenpáréves fiatalok "kirügyezése", a szexuális érdeklõdés felébredése, az elsõ tapasztalatok, s emellett vagy emögött a szülõ-gyermek viszony ilyen viharos, vagy ilyennek kell lennie. Persze, ez is egy szelet, ez is a valóság, de korántsem olyan értelemben, ahogyan azt lépten nyomon olvasni lehet a darabról: hogy jaj, ez majd társadalmi párbeszédet kezdeményez, vagy talán felnyitja a hasonló cipõben járó szülõk szemét, elgondolkodásra késztet.
Én meg erre azt mondom, ugyanmár. Egy klisékkel, sztereotípiákkal (=a bukott diák, aki nem lát más megoldást, csak az öngyilkosságot; teherbe esett lány, aki számára egyetlen megoldás az abortusz; és "töcskölõs", "meglovagoltatós" fordulatok, amelyeken a nézõtéren lévõ pár tizenéves is csak alig nevetett, magyarán, "szarrá rágott poénok") teli darab, amelyben számomra még a meztelenkedés is sokszor öncélú, semmint a darabban funkcióval bíró; egyszóvel az ilyen darab az ne tanítson. Abból ne tanuljunk már. S ne úgy reklámozzuk már mint a nagy megváltó felvilágosítást.
És a nagy lázadás, a "baszott világ", ugyanmár. Mégjobbban erõsíti a szóhasználat és az a vehemencia, amivel ezt elõadják a nevetségesség és komolytalanság érzetét.
Éljen Amerika, és minden amit onnan (rosszul) átveszünk.
Ami pedig a szereplõket illeti... Wiczina Dalmának gyönyörû hangja van, s remélem láthatjuk még más, jobb szerepekben is. És ami Kossuth Gergõt illeti... sajnos egy kezem sem kell hozzá, hogy megszámoljam, hányszor találta meg a helyes hangot. Egyszerûen hamis volt.
És csak azért nem álltam fel szünetben, s jöttem haza, mert egyrészt nem egyedül voltam ott, másrészt vártam, hátha megtörténik a csoda, a sok meztelenkedés, lázadás egésszé érik össze, de nem ez történt.
Azzal a benyomással jöttem el a színházból, hogy problémás, a szerelemmel most ismerkedõ fiatalok lázadó életébõl összevágott mozaikot láthattam. Ami korántsem fele meg annak a kövtelménynek, amit egy musicallel szemben támaszt a nézõ. Pláne nem annak, amit egy felvilégosító, netán okulásra szánt darabbal szemben támaszthatunk.
csuti58 2009 febr. 08. - 14:30:42
Egyszerûen hazugság amit írsz! Nem hagyják el a nézõk félidõben az elõadást! Aki jön, az általában tudja, milyen elõadásra jön, és nem Operettszínház-i Rómeó és Júliát vár. Tudja, hogy a darab az 1900-s évek elején íródott. Ezért a korhoz hû a díszlet és kosztüm. Akkor valószínüleg még inkább feltûnést keltett a darab, de mint a változó véleményekbõl láthatjuk, most is megosztott a közönség. Én azt mondom, pont ezért kell bemutatni a darabot és minél több, lehet meglepõ, de minél több felnõttnek is meg kellene néznie, leginkább a saját gyerekével. Mert akkor biztos könnyebben menne a téma megbeszélése a szülõ és gyerek között. A szereplõk egy kivételével nagyon jól játszanak, fiatalságuk ellenére sok több "gyakorlott" színészt felülmúlva alakítanak. Énektudásuk is nagyon jó, nekem nagyon tetszett Kerényi Miklós Máté, Gulyás Balázs, a fiúk közül, a lányok közül pedig Wiczina Dalma, Baranyai Annamária tetszett. Kossuth Gergõ sem színészi sem énekesi tudása nem volt megfelelõ. De gondolom a többi szereposztásban más lehet a vélemény. Mindenesetre mindenkinek ajánlom, aki nem prüd, gyönyörû énekeket, temperamentumos táncokat fog látni.
Összes hozzászólás