Színház

Teremtmények

előadás, 2021.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján.

Kutatóhajó vesztegel az Északi-tenger jégtáblái között. Ítéletidő. Üvöltő szél, hóvihar. A jégen egy szán közelít. Van rajta valami. Ember. Él. Megmentik a lázálmok közt vergődő férfit. A hajóra viszik. A férfi felriad. Megszállottan keres valakit. Egy alakot, akit ő teremtett. A gyermekét. Meg akarja ölni…

Itt indul Mary Shelley kultikussá vált regénye. Az Északi-sarkon kapaszkodik egymásba két alak. Teremtő és teremtmény. Apa és fiú. Gyilkos és áldozat, áldozat és gyilkos.

Alapvető, emberi vágyaik mentén alakult a történetük pokoljárássá. Szeretetre, figyelemre vágytak. Arra, hogy elfogadják őket. Tudásra vágytak. Alkotni akartak. Szeretni akartak. Társat akartak. Változtatni akartak a világon. Új dolgokat létrehozni. Teremteni…

"Milyen feltartóztathatatlanul válunk azzá, amik végül leszünk…"

A két alak története során az emberiséget meghatározó alapvető kérdések merülnek fel alkotásról, tudományról, felelősségről. Életről és halálról.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. december 17., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Victor Frankenstein
Teremtmény
Elizabeth
Robert Walton, a hajó kapitánya
Alphonse, Victor apja/Vak öreg
William, Victor öccse/Fiatal férj
Justine, szolgáló/Fiatal feleség

Alkotók

Hozzászólások

6/10
paripassu ápr. 22. 08:59:31 6/10
Nagyon szórakoztató látni, amikor a magukat színházilag nagyon kiműveltnek gondoló, de valójában csak megszokásból a Katonáért vakon rajongókat arcon találja egy olyan kísérletező, bátor előadás, mint ez, vagy a hasonlóan megosztó és feltehetően nem sokkal tovább élő Melancholy Rooms. A kettő közül ez sikerült kevésbé, de aki ennyi kortárs színházat sem tud egy-egy estére befogadni, az inkább békéljen meg a gondolattal, hogy alapvetően jobb helyen lenne a Centrálban, vagy a Tháliában. Én pedig örülök, hogy az utóbbi pár év biztonsági játékával szemben újra lehet ilyen előadásokat is látni a színházban.
1/10
csuribuksi jan. 09. 11:04:40 1/10
Borzalmas!