Színház

Uprising / In your rooms

táncelőadás, 60 perc, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Londonban élő izraeli Hofesh Shechter az angol táncélet fiatal csillaga, a világhírű Batsheva és a Jasmon Vardimon Dance Company ex-táncosa. Nem véletlenül bűvölte el a brit és nemzetközi közönséget: minden munkája erőteljes, tele megnyerő ötletekkel. Nevét már most olyan brit koreográfus-nagyságok mellett emlegetik, mint Russell Maliphant vagy Wayne McGregor. A hét férfitáncosra komponált Uprising című darab a londoni The Place támogatásával született, melynek rendkívüli sikerét látva 2007-ben London három legmeghatározóbb táncos helye (The Place, Southbank Centre, Sadler's Wells) egyedülálló projektbe fogott: együttesen támogatták Shechter In Your Rooms című produkciójának létrehozását.
Az Uprising táncosai nyers energiájukkal, elfojtott, majd szabadjára engedett indulataikkal, folyékony mozgásukkal veszik birtokba a színpadot. A sötét színpadon hét férfi sziluettje rajzólódik ki ellenfényben. Gomolygó füstből határozott léptekkel, szinte fenyegtően közelednek. Megállnak a klasszikus balettből jól ismert pózban, majd valami egészen más következik: 25 percnyi elszabadult macsó férfienergia. Bandaháborút, kocsmai verekedést idéző koreográfia.
Az In Your Rooms-ban az egyszer működő, máskor félrecsúszó kommunikáció villanásnyi jelenetei elevenednek meg, ahogy a sokaságból az álmok kitekert logikáját követve emelkednek ki párok és csoportok. A sajátosan finom, ugyanakkor rendkívül energikus mozgásvilágból születő rétegek a csoporton belüli automatizmusok és nyájszellem rejtett, szövevényes képleteibe engednek betekintést.
"Ambícióból és eredetiségből csillagos ötös." - The Daily Telegraph
Hofesh Schechter Jeruzsálemben végezte tánctanulmányait a Jerusalem Academy for Dance and Music-on, majd Tel Avivban csatlakozott a világhírű Batsheva társulathoz, ahol többek között Wim Vandekeybus-szel, Tero Saarinennel és Inbal Pintóval dolgozhatott. 2002-ben az Egyesült Királyságba ment és csatlakozott Jasmin Vardimonhoz. Koreográfusként a Fragments című darabbal debütált, amellyel elnyerte a 3. Gyagilev koreográfus verseny első díját. 2004-ben a londoni The Place támogatta a Cult című darab létrehozásában, amely bekerült az öt legjobb munka közé.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2009. április 3., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások