Színház

Úton - Romeó és Júlia

balett, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Rómeó és Júlia története időről időre megihleti a színházak prózai és táncos művészeit egyaránt. Keveházi Gábor az Operaházban Seregi László darabjában Tybaltot eltáncolta, de koreográfusként még nem foglalkozott a veronai szerelmesekkel.
Nehéz hozzányúlni ehhez a témához, hisz, ha a balettet nézzük, Seregi László klasszikus verzióját, vagy Tóth Sándor közel negyedszázada Pécsett készített koreográfiáját nehéz felülmúlni. Zeffirelli filmjénél pedig jobbat elképzelni sem lehet. Tresz Zsuzsával, aki már három éve tervezi előadásaink látványát, találkozott az elképzelésünk: szeretnénk az eddigiektől eltérően időtlenné, ha tetszik maivá tenni a történetet. Felesleges, hallom a tamáskodókat, hisz erre a West Side Story-nál nincs jobb. Csakhogy egyrészt Csajkovszkij zenéje egyedülállóan gyönyörű, másrészt, mivel húszperces, lényegre törő tömörítésre készteti az alkotót. A mellékszálakat és figurákat kihagyjuk és a darab végét remélhetőleg nem szájbarágósan, továbbgondolásra inspirálva nyitva hagyjuk.
Keveházi Gábort, a Pécsi Balett igazgatóját a színház és balettkedvelő közönségnek biztosan nem kell bemutatni. Páratlan művészi pályát mondhat magáénak. Irányítása alatt a Pécsi Balett fejlődése töretlen, népszerűsége, ismertsége a határainkon kívül is egyre szélesebb körű. Munkássága eredményességét ez év márciusában a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje díjjal ismerték el.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások