Színház

Vaknyugat

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"Ami engem rendkívül érdekel ebben a műben, az az emberek szituációvakságának, süketségének pontos analizálhatósága a jeleneteken keresztül...., például." mondja Kasvinszki Attila, a darab rendezője

Analizálni pedig van mit! A történet két testvérről szól, Valene és Coleman Connorról, akik még a "létet" is lehazudják. Egyikük megöli a saját apjukat, a másik pedig az örökség fejében hallgat a szándékosságról. De a feszültség szinte elviselhetetlen a házukban, életüket a veszekedés tölti ki. A falu papja megpróbálja megmenteni őket, utat keres a faluban eluralkodni látszó gyilkosság- és öngyilkosság-sorozat megoldására, a lelkek megmentésére.
A történetben a mániákusság és az irónia mellett a vonzalom is erőteljes, Kicsilány szerelméért mind a két fivér versenybe száll...
A sodró erejű humorral megírt darabban élet és halál, a halál utáni élet a tét.

A darab szerzője Martin McDonagh, a kortárs dráma csodagyereke, akit gyakran a színházi világ Tarantinójaként említenek. McDonagh szerzői szándéka is az, hogy a filmekhez hasonlóan könnyen befogadható színműveket alkosson. A világ drámaírói közül csak Shakespeare-nek sikerült az, ami Martin McDonaghnak is kijutott 1997-ben, hogy egy időben négy darabját játszották Londonban.

Az előadás különlegessége, hogy díszlete virtuálisan, vetített háttérként jelenik meg. Ezt használva a produkcióban izgalmasan ötvöződik a két és háromdimenziós színészi megjelenés, valamint állandóan mozgásban lévő, "élő" helyszínen játszódik a történet.
A darab néhány jelenete előre felvett és megvágott filmként vásznon jelenik meg, és aktívan játszik, reagál a színpadon történtekre. A filmes technika és a színház szimbiózisából pedig egy egészen különleges ötvözet jön létre, ami tovább fokozza az amúgy is abszurd jelenetek hatását.

A(z) Bethlen Téri Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 31., Bethlen Téri Színház

Stáblista:

Szereplők

Valene Connor
Coleman Connor
Kicsilány Kelleher

Hozzászólások

6/10
FElepHánt 2012 ápr. 05. - 09:04:47 6/10
FeHér ElepHánt Kulturális AjánlóPortál www.toptipp.hu
VAKNYUGAT Kasvinszki Attila Katlan Csoport KET
Volt a Pesti Színházban, részletei az Ódryn, Varró Dani találékony magyarítása, csökötten mélyvilági figuráival kitûnõ játéklehetõség, felhõtlen szórakozást ígér. Az írországi kõház könyöknyi ablakát tengeri panorámává tágítja a vetített háttér, felesleges a közeledõ lelkész részeg botladozása, ahogy akrobatikus talajtornája is, ám a szomszéd szobában zajló jelenetek börleszkje telitalálat.
Kasvinszki Attila rendezése kiállja a próbát, annál érthetetlenebb, miért játszik is, mivel a színjátszáshoz való affinitása igen mérsékeltnek nevezhetõ. Az alternatív világban sorjáznak a lelkiválságban vergõdõ atya eljátszására hatványozottan alkalmas színészek, talán érdemes lenne második nekifutásra egy beugrást kipróbálni.
Erõsíti vélekedésünket a nagyszerû színész-trió, mely a lelkész tragikus távozása után, a második részben teljességében realizálja a darab lehetõségeit. Fazakas Júlia, könnyen legyûrve az alkati távolságot, életteli karakterképét adja a védekezõ keménység rejtekében szerelemre vágyódó bakfisnak. Az egymást emésztõ testvérek kettõse, Kozma Károly
zsigerien naturális és Kokics Péter érzékeny gesztusokban gazdag alakításában, képrõl-képre fokozva hitelességét, a befejezõ jelenetben szinte katartikus csúcsokat érint.
A filmszerû effektusok alkalmazása feltétlenül érdekes és járható út, egyenetlenségeivel együtt a produkció további izgalmas próbálkozások lehetõségét vetíti elõre.