Színház

Valahol Európában

musical, magyar, 2006.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A Valahol Európában hősei - gyerekek és felnőttek - egyaránt példát adnak emberségből, szolidaritásból, hűségből, a szabadságba vetett hit erejéről, amivel méltóképpen emlékezhetünk meg mindazokról, akik életüket áldozták és áldozzák nagy ügyekért, vagy csak elszenvedői a történelemnek.
A második világháború végén játszódó történet hősei bandába verődött csavargó gyerekek, akik egy romos kastélyban találnak menedéket, ahol a híres karmester, Simon Péter is él. Először - mivel "felnőtt", tehát "ellenség" - fel akarják akasztani, ám a zenész és a gyerekek között hamarosan barátság szövődik, melyben Simon emberi tulajdonságain túl a zene varázsának is nagy szerepe van. Amikor az ellenük hergelt falusiak megtámadják a kastélyt, együtt védik meg a várat, és közösen harcolnak a fogságba esett kölykök kiszabadításáért. Közben véget ér a világháború, és a karmester az ódon kastélyt hivatalosan is a gyermekek otthonává teszi.
A téma örök, ugyanakkor tanulságos is. Nem csak azért, mert megmutatja, mit tud rombolni a háború. Hanem mert azt is megmutatja, hogy talpra lehet állni - ha áldozatok árán is - a reménytelennek tűnő helyzetekből. A világ szörnyűségei elől rejtőző, magányos, humanista zenész emberi szavára a vad gyerekhordából egymás iránt felelősséget érző csapat lesz, és az emberekből kiábrándult, keserű zeneszerző, Simon Péter a gyerekektől kapja vissza az életbe vetett hitet. Így a tragikus történet mégis kiutat mutat a reménytelenségből, és hitet tesz az értelmes, tisztességes élet mellett, mert elfogadhatatlan, hogy a gyerekeknek háborúban, agresszióban, zűrzavarban kell élniük.

"Hiszem, hogy a színház és a zene eléri azt, amit a hírek már nem tudnak. Hiszem, hogy ebben a két és fél órában minden nézőt megérint ezeknek a hazátlan, kivert, éhes, árva gyerekeknek a története. Hogy átélik Éva sorsát és reményét, hogy életét Talán még újra kezdheti, hogy együtt menetelnek a rongyos gyerekcsapattal a Vándorlás dalban. Megértik a kiábrándult zenész, Simon Péter magányos dalát Valahol Európában, átérzik Hosszúnak, a csapat vezérének fájdalmas számonkérését, hogy mindez Miért van?és együtt álmodnak a gyerekekkel arról, hogy Mi leszek, ha nagy leszek? Ha ez megtörténik, akkor megtörtént az, amit az alkotók és a színházcsinálók mindig is szeretnének: sikerült úgy szórakoztatni, hogy közben a történet mélyen megérinti a nézőt. És ez nem kevés" (Dés László)

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 13., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások