Színház

Victor, avagy a gyermekuralom

tragédia, 2008.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Egyetlen nap játszódik a Viktor avagy a gyermekuralom önéletrajzi ihletésű családi dráma, 1909. szeptember 12-én, a Paumelle család otthonában, Párizsban, Viktor születésnapján. Viktor épp egyidős a századdal: az első repülőgépek, a nagyhatalmi politika, az anarchizmus, a patriotizmus, a morális válság, a szexuális szabadosság és a kábítószerek korával. Isten nincs, mindent szabad. A darab figurái ebből a világból valóak, amelynek hamis morálját kineveti Vitrac. Viktor pedig kineveti a felnőttek világát, lerántja annak álarcát. De ezzel felborítja e morál nélküli világ egyensúlyát... És közben úgy tűnik föl, hogy az elmúlt száz év alatt a szürrealista vaudville-ből naturalista tragédia lett.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. november 29., Újszínház

Stáblista:

Szereplők

Viktor (9 éves)
Emilia (Viktor anyja)
Károly (Viktor apja)
Lili (a cselédlányuk)
Ida Mortemart
Eszter (6 éves, a szomszéd kislány)
Teréz (Eszter anyja)
Antal (Eszter apja)
Lousegur tábornok
Mária (a szobalányuk)

Hozzászólások

10/10
Helios 2009 jan. 11. - 23:14:42 10/10 Előzmény KoLi
Egy másik forumon ugyanezt írtad és én itt majdnem ugyanazt válaszolom, mint ott.

Én a premiert láttam és úgy látszik nem te vagy az egyetlen akinek ez a véleménye, mert a darabot nem nagyon nézik meg. Az emberek szeretnek úgy lenni a színházzal mint a tévével, beülnek aztán várják a "katarzist". Ami csak két fajta képpen jöhet ki: nevetéssel vagy sírással. Ott van a Titanic, vagy a Rómeó és Júlia, vagy a Sirály. Az jó darab mert azonnal megszületnek bennünk az érzelmek, vagy azonnal értjük a humort. Gondolkozni? Azt minek. Az Új Színház valami egészen váratlant és szokatlant mûvelt. A mellett hogy nem túl sok komoly dráma van a repertoárjában pillanatnyilag inkább szórakoztató és vidám elõadások (amik nem mondom hogy rosszak, de elférne egy Shakespeare vagy egy Csehov) elõszedtek egy szürrealista elõadást (és egy realistát ami ugyanakkor megy csak két emelettel följebb).

Sokat gondolkoztam miért lett teljes csõd a Viktor. Hogy miért kellett már a harmadik elõadást lemondani és miért fogják valószínûleg levenni. Kezdjük azzal, hogy ha valaki nem nyitott mindenre, akkor leellenörzi mire ül be. Sosem értettem miért ülnek be olyan emberek Krétakör elõadásra akik megbotránkoznak egy mesztelen seggen. Ha valakinek nem füllik a foga a szürrealizmushoz, vagy nem érti hogy mi az, az ne nézze meg. Az emberek beültek, felháborodtak, leblokkolták az agyukat és csak azon agyaltak hogy milyen szar darab a helyett hogy egy percet is elgondolkoztak volna egy olyan darabon amin hetekig érdemes gondolkozni. Az egész egy olyan világról szól amiben mindenki retardált, ez egy görbe tükör, mégis hihhetetlenül fontos gondolatokat és érzelmeket mutat meg. A szellentõ nõ például ha kicsit elmélyülünk nem csak egy szellentõ nõ. Egészen pontosan a halál szimbóluma bár én nekem ez nem jött le elsõ elõadásnál, de a nevében is benne van. Ez a darab zseniális, bár úgy gondolom az elõadás nem tökéletes mégis, talán a legmegrázóbb amit az Új Színházban játszanak és teljesen egyedül álló, olyan amilyenre nem nagyon van példa és e mellett mély tartalma van. A katarzis körülbelül egy héten keresztül tart az újabb és újabb felismeréseknek köszönhetõen, ha elgondolkodsz mirõl szólt. Szerintem le a kalappal az Új Színház elõtt hogy belevágtak egy ilyen darabba, aminek vannak hbái, de nem azok a hibák amiket a közönség lát (leszámítva a káromkodás az néha ott is ott van ahol nem kéne a mû szerint).

Mindenkinek ajánlani tudom. Ha ez a darab négy elõadás után meghal és nem nézi többet senki, az olyan mintha egy a magyar közönség kezébe odaadtunk volna egy Magritte vagy egy Dalí képet és az kidobta volna a kukába.
KoLi 2008 dec. 26. - 14:55:31
Én a nyilvános fõpróbán vettem részt 300 ft-ért de azt is sajnáltam rá kidobni így utólag!
Ez egyszerûen tragikus, h. egy színházban iylet leadnak!Majdnem minden percben elhangzott egy-egy káromkodás, teljesen feleslegesen, és nem volt olyan perc amikor nem sexualitásra utaló jelenetet mutattak volna be.Hihetetlenek tartom azt is, h. a kis bemutatkozón milyen óvatosan vannak megfogalmazva ezek dolgok, hogy az olvasó egyáltalán nem gondoljon ennyire rosszra.
Csak egy kis ízelítõ:
A francia tábornok azért jár a családhoz, mert a szereti amikor a néger cselédlányuk orálisan izgatja. De van olyan jelent is amikor, a kis 9 éves Viktorka levetkõzteti a 30-40 év körüli nõt aki állandóan szellent...
Én azért járok színházba, h. katarzist éljek át, a hétköznapokból kiemelkedjek, de sajnos így csak még jobban belecseppentem! A
közönségnek egyébként nagyon tetszthetett, mert sokat nevetek, sõt röhögtek fõleg ott ahol 5 percen keresztül szelentett a nõ.
A nézõk saját magukat röhögték ki, hisz akik ott ültek hányan csalták már meg feleségüket, férjüket,mégis ha színházban mutatják be nevetségesnek tartják...:S
Kinek mi az ízlés világa...
Egy 18 éves lány véleménye.