Színház

Vízkereszt, vagy amit akartok

vígjáték, magyar, 2014.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Az előadás szövege Radnóti Miklós és Rónay György fordításának felhasználásával készült. Létrehozták: Csapó Attila, Vecsei Miklós, Janka Barnabás, Tóth János, Zoltán Áron, Tóth András, ifj. Vidnyánszky Attila, Zsigmond Emőke, Mészáros Blanka, Radnóti Zsuzsa, Deres Péter

A Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciós előadása

Szerelem és ábránd, álom és valóság, álöltözet és félreértések, pimasz becsapások és egy végzetesnek tűnő szerelmi sokszög - mind együtt egy varázslatos történetben, Shakespeare egyik legköltőibb vígjátékában.

Viola hajótöröttként partra vetődik Illíriában, s azt hiszi, ikertestvére, Sebastian hullámsírba veszett. A fiatal nemes lány férfiruhát ölt, és Cesario néven elszegődik Orsino herceg szolgálatába. A herceg régóta reménytelenül ostromolja Olivia grófnőt, ám az nem fogadja az udvarlását, mert bátyja halála után egyéves gyászt fogadott. Olivia nagybátyja, Nemes Böffen Tóbiás ivócimboráját, Nemes Keszeg Andrást arra bátorítja, hogy pályázzon Olivia kezére. Ugyancsak Olivia házának lakója Malvolio, a grófnő mereven erkölcsös udvarmestere, akit Tóbiás úr és Mária, a tűzrőlpattant szolgáló és a bölcs Bolond segítségével csúnyán becsapnak: Mária úrnője nevében egy Malvoliónak szóló szerelmes levelet hamisít, mire az udvarmester boldogan rohan Oliviához, de így - természetesen - hülyét is csinál magából. Közben végzetesnek tűnő szerelmi háromszög alakul ki: Orsino Oliviát, Olivia a fiúnak hitt Violát, Viola viszont Orsinót szereti.

"A Vízkereszt, mint hibátlan egységbe szerkesztett komikai nagykoncepció, a szakmai tudathasadás remekműve. Vezérmotívuma a hibbanás, melyet fölényes logikával és táncos eleganciával forgat meg többször is önmaga körül: mintha most is a gondolkozás szabad ege alatt növeszthetné ki magából a témát, mintha szellemének szabad mozgását legkevésbé sem zavarná az egymást tagadó ikervilágok tébolyult összenövése. Shakespeare sokat tudott, és nagyon bízhatott magában. Tragédia vagy komédia? Kipróbált elmeéllel, mint "egy puszta tőrrel", alkalomadtán megvan a módja elvágni "ettül ezt". Géher István

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. január 10., Pesti Színház

Stáblista:

Szereplők

Orsino (Illyria hercege)
Sebastian (fiatal nemes, Viola bátyja)
Antonio (tengerészkapitány, Sebastian barátja)
Egy tengerészkapitány (Viola barátja)
Curio (nemes úr)
Nemes Böffen Tóbiás (Olivia nagybátyja)
Nemes Keszeg András
Malvolio (Olivia udvarmestere)
Fábián (Olivia szolgája)
Olivia (gazdag grófnő)
Viola (a herceg szerelmese)
Mária (Olivia komornája)

Hozzászólások

Bence bácsi 2015 ápr. 16. - 22:50:16
Kiváló, szórakoztató elõadás.
Nagyszerû volt Nemes Böffen Tóbiás és haverja (Mészáros Máté és Telekes Péter), valamimnt Fesztbaum Béla és Bata Éva, a fiatalok közül pedig a bolondot játszó ifj Vidnyánszky Attila!
azem 2015 febr. 06. - 14:13:51 Előzmény FElepHánt
Egy két pad közé esett elõadás:

Vagy egy az Ódryról átmentett elõadást láttam volna szívesen, vagy egy profin megcsinált pesti színházas elõadást, amiben egy koncepció mentén lehetõséget kapnak a legtehetségesebb színmûs hallgatók.

Ehelyett kapunk egy produkciót ami nem is biztonsági játék, de nem is egy tökös, kockázatos dobás, amiben lehetõséget kap egy színmûs osztály arra, hogy a Shakespeare-sorozat aktuális bemutatóját õk szolgáltatják. Ez egy vegyes felvágott, amivel azt érték el, hogy hatalmas kontraszt mutatkozzon a szerzõdtetett színészek és a színmûsök között. Általában. Mészáros Máté, Fesztbaum Béla, Telekes Péter és Bata Éva lubickolnak, hozzájuk felnõ ifj. Vidnyánszky Attila és talán Mészáros Blanka.

Én a színmûs osztálynak adtam volna a Vízkeresztet teljes egészében és ha megbukik, hát megbukik, legalább hiteles szintfelmérõként szolgálna. Így is az, csak kicsit kínos volt.
FElepHánt 2014 márc. 14. - 17:31:33 Előzmény hektor16
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
Egy éve sincs annak, hogy a máris legendás Osztály, kizárólag saját elképzelései alapján hozta létre Vízkeresztmetszet címû, sziporkázóan szellemes verzióját. Egyik osztályvezetõ tanáruk, Marton László most a Pesti /kõ/Színház deszkáira adaptálta ötleteiket, rendezésével hatványozva a nagyszerû közös munkát..
A viharos tenger habjaiból Tóth János izmos karjai mentik ki Violát, aki férfiruhát öltve próbál boldogulni. Mészáros Blanka kicsit darabos, kicsit rámenõsen erõlteti a férfihangot, így leplezve érzékeny nõiességét. Apródként surran be a Orsino udvarába, melyben Zoltán Áron mandolinja, gitárja, éneke és az idõnként hosszan zengõ csengõszó élteti a poétikusan lebegõ atmoszférát. A herceg nem a megszokott mélabús lúzer, Csapó Attila
széles mosollyal, szárnyaló tenorján az áradó szerelmi vágy köntösébe öltözteti férfias figuráját.
A színmûvészetis változatból jól ismert fürdõkád kevésbé veszélyes vizében, elragadó játékának arányos komikumával ejtõzik Mészáros Máté Böffen Tóbiása, az elmaradhatatlan Nemes Keszeg úrfi, Telekes Péter állig felhúzott nadrágú, báván butuló társaságában. A nõi princípiumot, mediterrán szilajsággal Bata Éva Máriája képviseli, a pompás triumvirátushoz késõbb Tóth András jeles deklamációjú, fürge Ferdinándja csatlakozik.
Khell Csörsz fekete-fehér-átlátszó függöny-rendszere változatos háttereket biztosít a sûrûn lüktetõ jeleneteknek, Marton László invenciózusan használja ki az árnyjáték lehetõségeit. A párbaj groteszk esetlenkedései után, az igazi bajvívók színrelépésénél Janka Barnabás robusztus óriásként védi meg a másik hajótörött, az ikertestvér Sebastian életét. Vecsei Miklós Hasi sugárzó egyénisége ígéretesen oldja fel a szép Olívia szerelmi
gubancát, a végjátékban csak Malvolio marad hoppon, ám Fesztbaum Béla játékstílusa amúgy sem illeszkedik a nagyszerû együtteshez.
Zsigmond Emõke angyali termetét igézõen emelik ki Lisztopád Krisztina ruhái, finoman cizellált játéka, magabiztos tempóérzéke nemes fénybe vonja gyönyörûséges alakítását. A produkció motorja, a szálak mozgatója, a mindent értõ, mindent eligazító Bohóc kortalanná stilizált, játékos fenomén. Villámcsapásként cikázik, dalait melódia nélkül is muzikálisan ritmizálva mondja el, függönymozgatásaival színeket, jelenlétével hangulatokat vált.
ifj. Vidnyánszky Attila, (legyen végre Õ a "KisAtti!"), kedves koboldként kíséri végig a történéseket, eleven idézõjelként bûvös egységbe fogva a shakespeare-i mesét.
Tündéri elõadás, tavaszi szél, üdítõ lélegzetvétel a nyomasztó téli hétköznapokban.
hektor16 2014 febr. 02. - 11:52:11
Nagyon kellemes élmény volt! Köszönet a fiataloknak, Bélusnak, és a Tanár Úrnak!
10/10
csendes tó 2014 jan. 27. - 17:19:10 10/10
Kítûnõ, lendületes, jó ritmusú elõadás, zseniális színészekkel - méltó Shakespearehez!