Színház

Vízkereszt, vagy bánom is én

előadás, magyar, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Shakespeare egyik legnépszerűbb műve, amiben félreértések és álruhák, önfeledt bolondozások és (majdnem) tragikus fordulatok indáznak egymásba és mindezek középpontjában mi más is lenne, mint a Szerelem.

IKERVILÁGOK

A Vízkereszt, mint hibátlan egységbe szerkesztett komikai nagykoncepció, a szakmai
tudathasadás remekműve. Vezérmotívuma a hibbanás, melyet fölényes logikával és táncos eleganciával forgat meg többször is önmaga körül: mintha most is a gondolkozás szabad ege alatt növeszthetné ki magából a témát, mintha szellemének szabad mozgását legkevésbé sem zavarná az egymást tagadó ikervilágok tébolyult összenövése. Shakespeare sokat tudott, és nagyon bízhatott magában. Tragédia vagy komédia? Kipróbált elmeéllel, mint ?egy puszta tőrrel?, alkalomadtán megvan a módja elvágni ?ettül ezt?.

(Géher István)

A CÍM

Az alcím, "what you will" tucatnyi jelentést hordoz: amit akarsz, amit szeretnél, amit kívánsz, te tudod, ahogy akarod, nekem mindegy. Egyrészt: olyan, mintha Shakespeare nem akart volna címet adni a darabnak. Másrészt felhívja a figyelmet a vígjáték kettősségére: a "twelfth night" a karácsonyi ünnepségek utolsó napja, az önfeledt bolondozás ideje volt, a "will" jelentése pedig többek között a vágy, a szexuális vágy, a szenvedély.
A darabban a bolondozás és a szerelem áll egymással szemben, erre is utal a cím, mely talán azon véletlen körülménynek köszönte címét, hogy először a vízkereszt ünnepén, január 6-án került színre; vagy talán Viola átöltözködése emlékeztette a költőt az ünnepre,
melyen szokásban volt álruhába öltözködni s álarc alatt különféle tréfákat űzni.

Ebben az utolsó vígjátékában szinte minden nagy és jellegzetes shakespeare-i vígjáték elemet felfedezhetünk. Mintha még egyszer és utoljára a mester egy nagyszabású tablót akart volna készíteni a saját jól bevált vígjátéki eszközeiről: a hajótörésről, a szerep és személycserékről, a téves szerelmekről a megtréfálásból eredő félreértésekből.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. szeptember 22., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Szereplők

Orsino herczeg, Illíria uralkodója
Sebastian, Viola ikertestvére
Antonio, tengerésztiszt, Sebastian oltalmazója
Kapitány, Viola megmentője
Valentin, a herceg kíséretében
Curio, a herceg kíséretében
Vitéz Böföghy Tóbi, Olivia rokona
Vitéz Fonnyadi Ábris, Böföghy barátja
Malvolio, nemesember, háznagy Oliviánál
Fábián, Olivia háznépének tagja
Feste, tréfamester ("bolond") Oliviánál
Olivia, fiatal grófnő
Viola, fiatal nemeslány (átöltözve: Cesario)
Mária, nemes hajadon, Olivia társalkodónője

Hozzászólások