Színház

Yamato: The Beat on the Road - 20 éves jubileumi előadás

előadás, 2013.

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

2013-ban a Yamato ütőegyüttes fennállása huszadik évfordulóját ünnepli. Ennek alkalmából új produkcióval vágnak neki újra a Nagy Útnak, amely során arra hívják a közönséget, hogy szó szerint lépjen a zenekar tagjainak nyomdokába.

Rojyoh - Úton címet viseli a Yamato ünnepi műsora, amelyben most itt az alkalom, hogy a hallgatók aktívan is részt vegyenek a zene, a ritmus építésében. Együtt nagyobb zajt csapunk! A koncert során a zenekar vándorlása a dobok ritmusára elevenedik meg, és most a közönség is átélheti ezt az élményt.

"Nagyokat lépünk az úton, és együtt érezzük, hogy a föld ritmusra vibrál a lábunk alatt. Ez az a pillanat, amikor a szívünk dobbanása a közönségével egyszerre hangzik."

A Yamato társulat hihetetlen fegyelmezett módon készül koncertjeire. Egész életvitelük a gamushara jegyében telik, ami hasonlít ahhoz a fajta szerzetesi szigorhoz, amellyel egy shaolin-kolostor vagy egy hindu remete mindennapjai telnek. A csoport tagjai minden reggel 10 km-es futással kezdik a napot, majd súlyzós edzéssel telik a délelőtt legnagyobb része. Délután csoportosan gyakorolják a dobpergetést, majd este mindenki visszavonul, hogy egyénileg tökéletesítse a tudását. A napi létfenntartó szükségleteket - alvást, evést, tisztálkodást - leszámítva folyamatos edzéssel és hangszeres gyakorlással töltik az időt.

A különböző ütőhangszereknek meghatározó, kultikus szerep jutott a japán kultúra több területén, így a hagyományos No-színház és a különböző templomi rítusok során is. A modern taiko-dobolás a XX. század közepén alakult ki, amikor a különböző japán dob dobfajtákból egységes kamarazene szólamait alakította ki Oguchi Daihachi. A század végére akkora népszerűséget szerzett a műfaj, ami Japán-szerte több mint ötezer különböző zenekar megalakulását eredményezte, de világszerte, elsősorban Amerikában, Európában és Ausztráliában is számtalan amatőr és félprofesszionális zenekar létezik.

A(z) Budapest Kongresszusi Központ előadása

Hozzászólások

noriko 2013 ápr. 09. - 17:51:21
Aki szeretne együtt dobolni a Yamato-val egy általuk tartott workshop keretében április 13-án, az még tud jelentkezni rá a taiko-hungary.hu oldalon megadott módon! Ne maradjatok le errõl a lehetõségrõl!