Színház

Yvonne, burgundi hercegnő

előadás, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fülöp herceg szokásos délutáni sétája közben egy borzalmasan csúf és visszataszító lányra lesz figyelmes. A herceg barátai kíméletlen és szemtelen gúnyolódásba kezdenek, ám Yvonne tudomást sem vesz megaláztatásáról. Hallgat. Hallgatása pedig olyannyira felbosszantja Fülöpöt, hogy elhatározza, feleségül veszi a tohonya torzszülöttet, mert hittel vallja: "Mindenkinek jut valaki, aki megőrjíti".
S bár az udvar teljesen megbotránkozik a képtelen döntésen, a szülők remélve, hogy fiuk felhagy a gyerekes játékkal, színleg mellé állnak. Fülöp "tréfájában" azonban nincs megállás. Yvonne-t a palotába viszik, ahol alaposan megbolygatja az eddig vélt harmóniát és a fennálló rendet. A lány a körülötte lévők taszító tükörképévé válik, és bosszantó hallgatásával mindenkit "szóra bír". Jelenléte régi titkokat, elhallgatott, ocsmány bűnöket hoz felszínre. Némaságának hangja van.
És bizony ebből a kellemetlen helyzetből csak egyetlen kiút van, a gyilkosság. Mert az udvarnak le kell győznie ezt a riasztó, saját bűnüket megrajzoló akadályt.
Witold Gombrowicz szatirikus darabja groteszk élccel és éles humorral festi meg az alakoskodás tiszta allegóriáját.
Jaroslav Fedoryshyn különleges koncepciója engedett a darab eddig megszokott játékhagyományából, és egy csodálatosan szép színésznő kapta meg a főszerepet. A vonzó Yvonne-karakter megformálása még inkább megerősít minket abban, hogy valójában az udvar a torz és az ocsmány.

Váci bemutató időpontja: 2015. november 28., Váci Dunakanyar Színház

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Ignác (király)
Margit királyné
Fülöp herceg trónörökös
Iza udvarhölgy
Yvonne nagynénje
Innocent udvaronc

Hozzászólások