Zenekar

Amon Amarth



Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Megalakulása: 1992

Az Amon Amarth egy vikinges témájú, dallamos death metált játszó együttes Svédországból (Tumba). A nevét J.R.R. Tolkien Középföldéjéről kapta. A név azt jelenti: A Végzet Hegye, sindarin nyelven, ami Tolkien egyik elf nyelve. A banda eredetileg Scum néven indult, és ezen a néven adta ki első demóját 1988-ban, mielőtt még 1992-ben Amon Amarth-ra változtatták nevüket.
Az 5 svéd zenész zenei videóikban és élő fellépéseiken előadott összehangolt headbangelésükről ismert és dalaik az északi mitológiára épülnek. Ez a mitológia része egy, az 1990-es évek elején a black metalból kialakult zenei irányzatnak, a viking metálnak, melyet olyan együttesek tették híressé, mint a Bathory és Enslaved, habár a banda hangzásra inkább a korai Amorphis-t és a középidőszakbeli Bolt Throwert idézi.
A bandát Themgoroth (Dark Funeral), Olavi és Ted alakította Scum néven 1988-ban és eredetileg grindcore banda volt. Johan csatlakozása zenei változást eredményezett a death metál felé. Az 1991-es demójuk után megváltoztatták a banda nevét Amon Amarth-ra (1992). A névváltoztatás után kiadtak egy demófelvételt, a The Arrival of the Fimbul Winter-t (1994), és több mint ezer demó példányt adtak el kevesebb mint 12 óra alatt. A demó hatására leszerződtek a Pulverised Records-szal és 1996-ban kiadták első MiniCD-jüket Sorrow Throughout the Nine Worlds címen amiből 6000 darabot adtak el. Ennek hatására a Metal Blade Records-nál írtak alá. 1998-ban a Once Sent from the Golden Hall címen kiadott albumukkal népszerűségük nemzetközi szintre emelkedett és azóta több összetett nemzetközi turnéval és öt zenei videóval állt elő a banda, valamint több mint 100 metál magazinban jelent meg.

Tagjai:
Johan Hegg - énekes
Johan Söderberg - gitár
Olavi Mikkonen - gitár
Ted Lundström - basszus gitár
Fredrik Andersson - dobos

Lemezek:
Thor Arise (Demo, 1992)
The Arrival of the Fimbul Winter (Demo, 1994)
Sorrow Throughout the Nine Worlds MCD (1995)
Once Sent from the Golden Hall (1997)
The Avenger (1999)
The Crusher (2001)
Versus the World (2002)
Fate of Norns (2004)
With Oden on Our Side (2006)


Hozzászólások