Zenekar

Arch Enemy



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 1996



1996-ban alakult svéd melodic death metal zenekar. A svéd metál nagy öregjei alakították, az alapemberek Michael Amott-gitár (Carnage, Carcass, Furbowl, Spiritual Beggarsâ), testvére Christopher Amott-gitár (Armageddon, In Flames, Seven Gates) és Daniel Erlandsson-dob (Armageddon, In Flames, The End) voltak.



Az 1996-ban megjelent első albumon - "Black Earth" - Johan Liiva Axelsson (Carnage, Furbowl, NonExist, Hearse) énekelt és játszott a basszusgitáron. Ennek a felállásnak nem nagyon ment együtt, nem oszlott fel a zenekar, de állandó tagcserék hátráltatták őket. Az 1998-as "Stigmata" albumon ez annyiból érződik, hogy nem Daniel dobolt, hanem Peter Wildoer és Johan felmentőjeként (így nem kellett a basszusra is figyelnie, csak a mikrofonra) Martin Bengtsson érkeztek az Armageddon zenekarból.



1999-re lelte meg jelenlegi basszusgitárosát a banda Sharlee D' Angelo (Mercyful Fate, Dismember) személyében és visszatért az alapító dobos Daniel is. A "kisegítők" távoztak, a formáció pedig elkészítette a harmadik albumot, a "Burning Bridges" -t. Ki tudja, mennyire volt tudatos a címadás, Johan ugyanis minden hidat felégetett maga mögött és elhagyta a társulatot.



A szakmában meglepetést keltve egy hölgy, Angela Gossow (Asmodina, Mistress) állt a mikrofonok mögé. 2001-ben már ez a felállás adta ki a "Wages Of Sin" című korongot, és a rajongóknak nem kellett csalódniuk, Angela tökéletesen helyettesítette Johant. 2003-ban következett az ötödik LP, az "Anthems Of Rebellion". 2004 végén piacra került a "Dead Eyes See No Future Ep" melyen feldolgozások (Manowar, Carcass, Megadeath) és koncertszámok kaptak helyet, majd 2005-ben kijött a hatodik nagylemez "Doomsday Machine" címmel.



A lemez felvétele után Christopher Amott átmenetileg kilépett, hogy befejezze tanulmányait, így koncerteken kisegítő gitáros játszik a csapattal. 2006 augusztusában megjelent az Arch Enemy első DVD-je "Live Apocalypse" címmel, 2007 végén pedig a Rise of the Tyrant album.



Tagok:

Alissa White-Gluz - ének

Michael Amott - gitár

Nick Cordle - gitár

Sharlee D'Angelo - basszusgitár

Daniel Erlandsson - dob



Lemezek:

Black Earth (1996)

Stigmata (1998)

Burning Bridges(1999)

Wages of Sin (2001)

Anthems of Rebellion (2003)

Doomsday Machine (2005)

Rise of the Tyrant (2007)

The Root of All Evil (2009)

Khaos Legions (2011)

War Eternal (2014)

Hozzászólások