Zenekar

Csürrentő együttes



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 1997



Az együttest 1997-ben alakította öt lelkes fiatal az Óbudai Népzenei Iskolában. Balogh Sándor zenetanár volt segítségükre. Ennek a korszaknak állít emléket az 1999-ben megjelent Kövecses víz közepibe című kazetta. Az évek előrehaladtával a Csürrentő aktív részese lett a magyarországi népzenei életnek, a táncházmozgalomnak, versenyek, fellépések, fesztiválok követték egymást. Többszöri tagcserék eredményeként az együttes létszáma hét főre bővült.



A Csürrentő együttes fő profilja - megalakulása óta - a moldvai csángó népzene megszólaltatása. Emellett az idők folyamán rendre felbukkantak más tájegységek zenéi is a repertoárban: somogyi, gyimesi, mezőségi népzene a magyar nyelvterületről, az utóbbi időben pedig balkáni, bukovinai és észt muzsika.

Az együttes a magyar népzenei élet középgenerációjának egyik legaktívabb tagja. Immár több mint tíz éve működik rendszeres moldvai csángó táncháza a Fővárosi Művelődési Házban, 2008 januárja óta pedig egyik házigazdája Magyarország leglátogatottabb rendszeres táncházas rendezvényének a Gödör Klubban.

Hosszabb szünet után a Fehérvári úton 2009 januárjától újra indult az együttes állandó gyerektáncháza Bubabál néven. Emellett a zenekar meghívásra rendszeresen tart táncházat gyerekeknek, elsősorban óvodákban, de iskolákban is.

A táncházi zenélés mellett a Csürrentő foglalkozik táncosok színpadi kíséretével is. Szoros kapcsolatot ápol az Alföld Néptáncegyüttessel, de többször kísérte a Jászság Népi Együttes, vagy a Seremoj Táncegyüttes koreográfiáit is.

A Csürrentő aktív koncertzenekar. A fellépések jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a táncházas muzsika funkcionális jellegétől elszakadva, nagyobb teret engedjenek a tagok zenei kísérletező kedvüknek, fantáziájuknak. Ennek a kísérletező jellegű munkának eredménye a 2006-os Csángó utca című lemezük, a Pannónia Allstars Ska Orchestra tagjaival, illetve a francia Patrick Rudant-nal és Aliocha Regnard-ral (Carnets de Voyages) való alkalmi együttműködésük. A táncházmozgalomban kifejtett aktivitást a 2010 tavaszán rögzített dupla CD is mutatja.



Tagok:

Molnár Réka - ének

Szick Edit - bőgő/basszusgitár, hegedű

Balázsi Zsolt - dob

Barna György - hegedű

Bolya Dániel - furulyák, bolgárkaval

Kárpáthegyi Bálint - koboz

Székely Zoltán - furulyák, szaxofon

Hozzászólások