Zenekar

Esbjörn Svensson Trio



Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Megalakulása: 1993



Népszerűségük titka feltehetően a különböző zenei stílusok biztos ízléssel kiegyensúlyozott vegyítésében rejlik - a dzsessz és a klasszikus zenei hangzás, a popos dallamok és az elektronikus effektek, a rockból, a funkból, a hip-hop-ból és a drum 'n' bass-ből átemelt elemek jól kiegészítik egymást.



A rockdobosból dzsessz-zongoristává avanzsált Esbjörn Svensson még a nyolcvanas évek elején találkozott Magnus Öström dobossal, majd 1993-ban csatlakozott hozzájuk a bőgős Dan Berglund, hogy Esbjörn Svensson Trio néven megalapítsák azóta is változatlan felállásban játszó triójukat.



Rövidesen megjelentették When Everyone Has Gone (Dragon) című első albumukat, amelyet a Mr. & Mrs. Handkerchief (ACT Music+Vision) című koncertlemez követett 1995-ben. Egy év múlva átigazoltak a popzenére szakosodott Superstudio Gul kiadóhoz, és elkészítették a Winter in Venice (1997, Superstudio Gul) című korongjukat, amellyel elnyerték a rangos svéd Grammy-díjat.



1998-ban E.S.T. Plays Monk (Superstudio Gul) című albumukkal már áttörő sikert arattak, több mint tízezer példányt adtak el belőle, az év végén pedig díjeső zúdult a csapatra. (Az év dzsessz-zenekara díjat Svédországban 1995 és 1996-ban is az E.S.T. kapta, 1998-ban pedig Esbjörn Svensson letta legjobb svéd dalszerző). A nemzetközi hírnévhez az 1999-es From Gagarin's Point of View című lemezük segítette őket, amelynek bemutatásával hatalmas sikert arattak a JazzBaltica-n valamint a Montreux Jazz Fesztiválon. A 2002-es Strange Place For Snow - melynek hanganyagát Marina de Van használta fel Dans ma Peau című filmjéhez - elnyerte a Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik-et, a German Jazz Award-ot, a Choc de l'année-t (Jazzman, France), valamint a MIDEM különdíját. A sorban következő Seven Days of Falling című albumuknak köszönhetően Esbjörn Svensson 2004 decemberében megkapta a European Artist of the Year megtisztelő díját. 2003-ban megjelent a Live in Stockholm című DVD-jük, 2005-ben Viaticum, 2006-ban a Thuesday Wonderland címmel jelent meg albumuk.



Tagjai:

Esbjörn Svensson - zongora

Dan Berglund - nagybőgő

Magnus Öström - dob

Hozzászólások