Zenekar

Másfél



Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene, sodró lendület és átható intenzitás - a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény.



A Másfél 1989-ben jött létre, és néhány tagcserét követően alakult ki a zenekar klasszikus felállása: Barnabás, Lukács Levente, Salamon Eszter (cselló), Kalocsai Tamás (dob), Hegedűs János (basszusgitár), illetve a "Csendes Bob" névre keresztelt dobgép. Első igazi anyaguk az 1993-ban kazettán megjelent Mese volt, ezt követően egy-két évente megbízhatóan hozták létre új produkcióikat, melyeknek a ritmusközpontú instrumentalitáson kívül egyetlen közös jellemzőjük volt: a folyamatos újdonságkeresés. Ennek köszönhető, hogy a zenekar filmzenét éppúgy írt, mint színházi kísérőzenét, CD-Rommal éppúgy kísérletezett, mint quadro-hangzású koncerttel. Lassan-lassan a budapest klubélet egyik központi zenekarává nőtte ki magát, illetve sikerrel jutott be az európai (különösen a francia) klub-vérkeringésbe.



Ahogy a tagok egyre tudatosabban álltak a zenéléshez, úgy alakult ki az a páratlanul változatos, mégis összetéveszthetetlenül egyedi zenei világ, mely azóta is egyfajta Másfél-védjegy. Valószínűtlenül gazdag ritmusvilág, a gitár csilingelő, visszhangos futamai, a szaxofon staccatós, önmagával feleselő lüktetése...



A zenekar felállása:



Barnabás: gitár

Lukács Levente: szaxofon

Ujj Zoltán: dob

Sabák Péter: basszusgitár



Diszkográfia:



Mese (MC), 1993

Kínai nátha (live CD), 1994

Viperagarzon, 1996

Villamos (EP, CD-ROM), 1997

Katasztrófamámor (CD, CD-ROM), 1998

Angyaltojás, 2000

Rádióbarátnő (remix EP), 2000

Moni (remix CD), 2001

Ballast (live CD), 2003

En garde! (CD), 2005



forrás: www.a38.hu

Hozzászólások