Zenekar

Monyo Project



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Monyo Project zenekart a gitáros, dalszerző Monyo alapította Székelyudvarhelyen 1999-ben, és abban az évben megjelentette első nagylemezét, Monyo Freedom címmel. A lemez és a lemezbemutató koncert több szempontból is különlegességnek számított, mivel Erdélyben ez volt az első instrumentális album, és a lemezbemutatóra Tóth János Rudolf, a Hobo Blues Band egykori tagja elfogadta a meghívást és sztárvendégként fellépett.

A zenekar életében a következő mérföldkő az volt, hogy 2002-ben a Monyo Projecthez csatlakozott egy énekesnő, Baba, aki nem sokkal ez után ösztöndíjat nyert a Kőbányai Zenei Stúdió énekszakára, ahol a zenekar többi tagja is tanult, illetve ahol korábban Monyo gitár szakon diplomázott, így a zenekar áttette székehelyét Budapestre. A zenekar indulását rögtön elismerés is követte, mert a Monyo Project az Országos Dalversenyen első helyezést ért el.

Az első énekes albumukat Szlogenek, Szlengek, Vakerok címmel 2007-ben jelentették meg. A korong cimadó dalát több erdélyi és magyarországi rádió játszotta. Ez alatt az időszak alatt több zenei irányzat felé is nyitottak, amelyeknek köszönhetően instrumentális és énekes lemezeket is megjelentettek jazz, blues, valamint cold rock stílusokban, de felléptek szimfonikus zenekarral is. A sokoldalú tehetségeket több díjjal is jutalmazták az évek során: a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjjal ismerte el a Monyo Projectet, a Tuborg Sound a 10 legjobb román zenekar közé válogatta őket.

Az elismeréseknek köszönhetően 2012-ben a Magneoton szerződést kötött a Monyo Projecttel a lemezek magyarországi kiadására, valamint klipek forgatására, amelynek köszönhetően elkészülhetett többek között a Sex & Drugs & Rock & Roll című dal, amely a Petőfi Rádió Top 30-as listáján a 6. helyig vitte. A korábbi lemezeken megjelent dalok több művészfilmben, rövidfilmben is szerepeltek, a zenekar Romániában több TV műsorba is meghívást kapott, majd megkapták a Transylvanian Music Awards szakmai különdíját is.

Mindeközben a zenekar folyamatosan koncertezett, felléptek többek között a Félszigeten, a Bálványosi Szabadegyetemen, az EFOTT-on, a Vekeri Fesztiválon, de eljutottak külföldre is, többek között Milanóba, Londonba, Genfbe és Párizsba is.

Hozzászólások

Dr. Classic máj. 24. 12:32:18
Monyókám lehet hogy dumában 16 dj-t pörgetsz, de a Menta Teraszon csúnyán lefőtt neked a káve annak idején. 😀