Péter Dávid megmondja

Mintha a mi kis falunkba beköltözött volna a nyomor és a bánat

A hentes még 2018-ban úgy indult, hogy ez lesz a magyar Fargo, ami még a Westworldre is fog hasonlítani. Három évvel később, most meg lehet nézni, hogy mennyire sikerült ezt a hatást elérnie.

Végre meg lehet nézni a 2018-ban nyertes Hypewriter nevű forgatókönyvíró pályázat győztes alkotásának pilot epizódját. Ez már 2019-de kész volt, de valamiért csak most mutattak be, és most is csak az RTL Most+ felületén, ami nem ugyanaz, mintha az RTL Klub adta volna le valamelyik este főműsoridőben. Ettől nem változik a lényeg: A hentes nagy csontba vágta a bárdját. 

Ambíciózus sorozat akar lenni A hentes, de ez nem abból a 45-47 percből látszik, amit leforgattak és megmutatták belőle.  A történet szerint adva van egy falu, ahol mindenki ismer mindenkit, de a központi helyszínünk a hentesbolt. Ide érkezik meg Karcsi, aki rögtön jól meg is hal az első részben. Érdekesnek tűnik, ugye? Van az a színházi mondás, hogy ha a színpadon van egy fegyver, akkor annak el kell sülnie. Itt az van, hogy hiába van a helyszín tele éles késekkel, a végén csak művérrel lesz összemaszatolva. 

Noirnak álmodták meg, a magyar Fargóba oltott Westworld akart lenni, de valami más lett. 

Sixx még 2018-ban így írt a győztes pályaműről: 

“Az első évadban az alkotók a Fargóhoz hasonló hangulatot és a Westworldöt idéző, több síkon folyó történetmesélést ígérnek, amiben megismerjük Karcsi hentes életét és persze a halálához vezető események sorozatát is. A hétperces előadás után a zsűritagok dettó hét percen át faggatták az alkotókat (ahogy az összes többit is) és azt sikerült kihúzni belőlük, hogy a Nagy Rejtélyt nem feltétlenül fogják feloldani az utolsó részben (ami tán a 8., de lehet 10.), hátha lesz második évad. A koncepció nem rossz, az meg sejthető volt, hogy a Westworld körüli felhajtás miatt az írók előveszik ezt a fajta, gondolkodtatóbb történetírást - a kérdés csak az, hogy az RTL Mi kis falunkhoz szokott közönségének mint mond majd egy ilyen niche sorozat. Igaz, a nyertesnek csak a pilot levetítése van beígérve, szóval nagy kockázatot az RTL ezzel nem vállal.”

A probléma nem a koncepcióval van, hanem a pilottal. Karcsi élete biztos nagyon izgalmas, hisz van egy jelenet, ami azt sejteti, hogy korábban egy hűtőkocsiban életre halálra dulakodott valakivel; egy másik szálon meg épp a börtönigazgató (Alföldi Róbert) lányával (Földes Eszter) kavar. És Karcsi hentes tudja mit akar: csak úgy megjelenik a semmiből, betoppan a húsboltba, majd azt mondja Miklós hentesnek (Csuja Imre), hogy ő itt eladni jött egy kis húst, aztán hopp egyik pillanatban már a pult mögött áll, a másikban Miklós szívrohamot kap és meghal, a harmadikban meg Karcsi a főnök, aki valami gyanús húsbizniszbe keveredik. 

A hús pedig nem egy fedősztori, itt tényleg oldalasról, szűzpecsenyéről, szalonnáról, darált húsról és ilyenekről van szó. És nem is az a csavar, illetve nem úgy tűnik, nem arra halad a sztori, hogy Karcsi emberi húst próbálna értékesíteni a húsos pult mögül, elvégre nem ő a vidéki Sweeney Todd, de még csak nem is a falusi Dexter Morgan. Persze a húsboltos vonal se teljesen hétköznapi sorozatos téma, oké, hogy ez, mármint a hús, felvágott vagy pörkölt formában, rántva, esetleg szuvidálva ott van az asztalunkon, de nehéz befogadni nézőként, hogy mondjuk a nem időben leszállított és még kisebb mennyiségű csirke farhát miatt emberek halhatnak meg. Míg, ha ez drog lenne, az már jobban értelmezhető lenne nézőként. A drog bizniszt megannyi sorozatban láttuk már, hogy milyen véres is tud lenni, de a henteskedés ilyen véres szakma lenne?  

Na, mindegy... Közben valaki a piacon azt mondja a Karcsinak, hogy “Te nem is Karcsi vagy.”  Bang! Mi volt ez a hang? Itt durrant volna el az ember agya, de valahogy rossz ütemben, teljesen súlytalanul érkezik meg a semmiből és tart a semmibe ez az infó. 

És akkor még ott van az a nagyon fura mellékszereplő is, aki úgy vásárol darált húst, hogy a gumikesztyűbe töltve kéri elvitelre. Az abszurd és bizarr jelenetet pedig lefotózza, merthogy ez majd nagyot fog majd menni az Instán. 

 

 

Szóval vannak itt érdekes dolgok, de ettől a pilottól nem jött meg a kedvem megnézni egyben az összes többi részt, pedig érdekelne, hogy mi lehet olyan rohadtul noiros egy ilyen hentesbolt körüli miliőben, ami olyan, mintha A mi kis falunk univerzumában játszódna, csak egy humortalan, véresen komoly atmoszférában.