Péter Dávid megmondja

Poénra vett dráma a látványbisztróban

A Konyhafőnök VIP nem konyha és nem is főnök, de nem is ez a lényeg.

Elindult az RTL KLub főzős vetélkedőjének újabb évada. Nehéz egyértelműen definiálni, hogy mi is a Konyhafőnök VIP, de a szórakoztató gasztro show-val nem tévedhetünk olyan nagyot. Igaz, hogy egy nagy konyha köré épül fel az adott részekben a dráma, de egy nettó főzős műsor csak egy tányér szélére helyezett félgömb alakú sótlan rizs lenne a szuvid kádban hőkezelt, francia vajon megsütött, reszelt narancshéjjal megcicomázott libamáj mousse mellett. A műsor titkos összetevője a főzés során kialakuló feszült pillanatok.

A konyha egy olyan hely, ami a legtöbb esetben kihozza az emberből a mélyen szunnyadó Gordon Ramsey-t. Itt tudnak kialakulni a feszkós helyzetek. Ne sózd agyon azt a húst! Miért raktál még bele fokhagymát? Miért nem raksz még bele fokhagymát? Szerinted már jó lesz? Száraz lett a csirkemell. Odaégett az alja, mondtam, hogy vedd le a tűzről. Ne tedd még be a sütőbe. Ne vedd még ki! Azt a bort nehogy visszaredukáld! Ne most akarj flambírozni, le lett takarítva a tűzhely. Úszik az egész konyha. Finom, de én még raknék bele sót, borsot, ecetet, paprikát, római köményt és egy kis csípőst is. 

A főzés adja meg a miliőt, ami kihozza a szenvedélyt az emberből, hisz enni, jót enni azért a legtöbb ember szeret. És itt a lakomázás öröme elmarad - a már kihűlve tálalt ételeket (az úgynevezett tányérokat) a zsűri sem falja be két pofára, akkor sem, ha valami ízletes készült - , de a finom étel elkészítése így is mindenkibe beleteszi a teljesítménykényszert. Ennek köszönhetően menetrend szerint érkezik a bénázás, a műanyag alátétek odaégetése, az ujjak elvágása az éles késekkel, a sütőből kivett forró edények nyelére (puszta kézzel) való rámarkolás. Vannak, akik ezekért a pillanatokért szeretik ezt a műsort. Az ő figyelmükbe ajánlom Zámbó Krisztiánt, akin az adott évadban feltehetőleg többször is lehet majd mosolyogni. De! Én látok a szórakoztató főzős vetélkedőben egy edukációs részt is. Nekem az az eleme tetszik a show-nak leginkább, amikor ki kell találni, hogy a nagyon bézik alapanyagokból mit lehet készíteni. Hisz a mindennapokban kevésbé fogalmazódik meg a mezei konyhapecér fejében, hogy miként gondoljuk újra a jókai bablevest. Miként lehet a sóletből valami, ami sólet is meg nem is? Lehet a bab héját olajban kirántani ropogós elemnek? 

Forrás: RTL Sajtóklub / Konyhafőnök VIP

 

Persze egyszerűbb megmaradni a jól ismert fogásoknál, de aki unja, hogy állandóan ugyanazokat eszi, de nagyon nincs kedve mást se kipróbálni, az pont elgondolkodhat ilyeneken, hogy miként lehet a vasárnapi menübe egy kis csavart vinni, ami csak egy kicsit tér el a jól megszokottól. Erre a célra meg mondjuk ott van egy rahedli csatorna a YouTube-on, Instagramon és TikTokon, de ott valahogy elvesznek a receptek. Itt konkrétan rá van kényszerítve a néző - ha van erre igénye, ha belemegy a játékba és nem csak passzív szemlélőként követi a történéseket - , hogy fejben egy kicsit ő is játsszon a textúrákkal, hogy ő bizony

szuflé formában készre sütött vékony, sós linzertésztában, agaragarral kevert hal alaplét készítene, a tetején citrushabbal és halbőr ropogóssal.

Akit ez a része nem érdekel, az is megtalálhatja a Konyhafőnökben a szórakozását. Aki esetleg tart ettől a műfajtól, annak javaslom az 5. évad megtekintését, ami leginkább Feke Pál és Pokorny Lia közreműködésének köszönhetően lett egy igazi gyöngyszem.