Péter Dávid megmondja

Rosszabb a Szulejmánnál, pedig nincsenek is benne béna török basák

A Szerelem és más bajok egy borzasztóan idegesítő, semennyire nem vicces sorozat, ami után igazi felüdülés bármi.

A Szulejmán sikeréből arra következtettem, hogy a törökök tudnak valamit a sorozatgyártás terén, ami megragadja a magyar nézők figyelmét, hogy amit csinálnak, az nem egy nézhetetlen, a Nap hőjénél is magasabb fokon izzó foskazán. Tévedtem. A már említett sorozat sikere inkább abban lehet, hogy magyarként szeretjük nézni a saját katasztrófáinkat, szóval van benne némi nyomorpornó, plusz egy kis fact checking is, hogy vajon a megszálló nép miként érzékeli, torzítja a történelmet. Ha viszont egy napjainkban játszódó, magyar vonatkozástól mentes, teljesen súlytalan kis napi sorozatot nézünk, akkor már erősen kibuknak a problémák. 

Forrás: RTL Klub

 

A Szerelem és más bajok című szappanopera (RTL Klub) kegyetlen. A megvalósítás, a történet, a vágás, a karakterek és persze a színészek tekintetében is olyan szörnyű élmény 45 percig nézni és figyelni, hogy az konkrétan fizikai fájdalmat okoz. 

Van itt egy főszereplő férfi, aki a kolléganőjével lenne, de van egy másik nő, aki terhes tőle. Illetve nem tőle, merthogy meghamisította az apasági teszt eredményét, hisz ez a nő pénzzel mindent el tud intézni. Valamiért itt még akadhat némi bonyodalom, mert lehet, hogy a nő apja nem fog elviselni több hazugságon alapuló megszégyenülést. Ez egy átívelő szál, hagyjuk. Aztán van egy másik szerelmes pár, akik félreértések miatt szakítottak, de aztán egy részen belül tisztázták is a dolgot.  Nincs idő vacakolni itt sem azzal, hogy  kiforrjanak ezek a dolgok. Ez a két szerelmi szálunk van, amivel párhuzamosan még a biztonság kedvéért fut egy öregasszony, Zümrüt mama ámokfutása is. Zümrüt mama meg akarja nyerni a legszebb kerületnek járó díjat, ezért mindenkit terrorizál, síppal jár éjszaka, hogy mindenki húzzon el aludni, elzavarja a kocsmák teraszáról a békésen dominózó öregeket, vagyis mindenkinek az agyára megy.

Természetesen az epizód végére visszanyal a törökméz, Zümrüt mama ellen fellázad a nép. 

Forrás: RTL Klub

 

Ezek a sorozatok nem feltétlenül Emmy-várományosokként születnek meg. De az igényességre való törekvés legkisebb mértéke sem látszik a végterméken. A jelenetek szét vannak szabdalva, teljesen indokolatlanul van feldarabolva egy szál, amit ha nem is egy az egyben, felesleges ide-oda ugrálások, helyszínek váltogatása nélkül, mondjuk két mondatban el lehetne intézni. Meg van akasztva a történet ritmusa, a néző képtelen igazán bevonódni, mert olyan, mintha csak 30-60 másodperces klipeket nézne össze-vissza. Ami a színészeket illeti: lehet vádolni a spanyol sorozatokat a kellemetlenül túlzó ripacskodó színjátszás miatt, de a Szerelem és más bajok még ezt a nagyon rossz színi iskolát is tovább tudta fokozni. 

Forrás: RTL Klub

 

És akkor helyezzük bele ezt a sorozatot a napi tévézésbe! Miután a néző érzelmileg feltöltődött, az agyát leradírozta a török romantikus vígjátékkal, kicsit el tudott vonatkoztatni a szomorú valóságtól, egyből jön a kijózanító hideg zuhany: a Híradó. Szép kis kontraszt.