sPORT

A fiatal teniszcsillag lehet idén az új „Salakkirály” Rafa Nadal helyett?

Carlos Alcaraz csodaszámba menő teljesítményt nyújtott az elmúlt hetekben. Az indian wells-i elődöntő majd a Miamiban szerzett első ezres tornagyőzelme mutatja, keménypályán is mennyire kell számolni vele az elkövetkezendőkben. Ezek után pedig pláne kíváncsian várhatjuk, milyen eredményekkel rukkol elő azon a borításon, amelyen felnőtt, és amelyen megismertette nevét a teniszvilággal.

Már a héten megkezdődött az európai salakszezon a férfi teniszezők számára is, sőt, a houstoni verseny személyében többen az Egyesült Államokban váltottak az ott szokatlannak számító borításra. Az idény ezen szakaszának igazán érdemi része azonban majd csak a jövő héten rajtol el a nagy presztízsű monte-carlói viadallal.

Rafael Nadal / Forrás: Regina Cortina/Quality Sport Images/Getty Images

 

Az év harmadik ezres tornáján (ahogy lehet az egész salakszezonban) sérvműtétje miatt nem láthatjuk  a világelsőségért csatázó orosz Daniil Medvedevet, a legnagyobb hiányzó viszont egyértelműen Rafael Nadal, a torna 11-szeres bajnoka. A spanyol klasszis még az indian wells-i verseny végjátékában szenvedett fáradásos bordatörést, amivel Monte-Carlo mellett biztosan ki kell hagynia másik sikerhelyszínét, Barcelonát is (ahol a centerpálya az ő nevét viseli), és még a május eleji Madrid Openen való részvétele is kérdéses.

Nadal távollétében pláne nyílt és egyben öldöklő küzdelem várható a Hercegségben, például visszatér az a Novak Djokovic, aki beutazási blamái miatt 2022-ben eddig csupán egyetlen versenyen, Dubajban indult, és ott is csak három mérkőzés jutott neki, miután nagy meglepetésre kikapott a negyeddöntőben a cseh Jirí Veselytől. Az azóta játék nélkül világranglista-vezető pozícióját visszavevő Djokoról márcsak a kevés idei meccsszáma miatt sem igazán tudható, mire lehet majd képes a salakos tornákon. Ezzel ellentétben igencsak nagy várakozások előzhetik a legjobbak közé valósággal berobbanó fiatal játékos, Carlos Alcaraz szereplését.

Hihetetlen, hogy ez a spanyol fiú

alig másfél évvel ezelőtt még a Challenger-versenyeken szerezte egymás után a trófeákat, most pedig már a top10 ajtaján kopogtat.

Már profi karrierje kezdetén tisztában voltak kivételes tehetségével a sportág berkeiben, de hogy ilyen gyorsan eljusson az elitbe, arra aligha számított bárki is.

Carlos Alcaraz / Forrás: TPN/Getty Images

 

Ráadásul amit láthattunk Alcaraztól márciusban az amerikai Sunshine Double két ezres tornáján, Indian Wellsben és Miamiban, arra tényleg nehéz szavakat találni. Olyan magabiztosan menetelt mindkét helyszínen, mint ahogy a legnagyobbak szoktak, miközben sorra gyűjtötte a skalpokat, és csupán a nagy példakép Nadaltól kapott ki, akivel az epikus döntő szettes meccse az egyik legemlékezetesebb teljesítménye volt az elmúlt négy hét során.

Ha pedig a játéka elemeiben vizsgáljuk meg őt, még inkább döbbenten nézhetjük, hogy ezt 18 évesen mégis hogy... Amellett hogy elképesztő lábmunkája és hihetetlen gyors keze van, már most rendkívül éretten teniszezik, hiperagresszív stílusa mellett nagyon jól lát és gondolkodik a pályán, miközben rendkívül pozitív mentalitással játssza végig a meccseit. Tényleg szinte alig lehet belekötni már most a teniszébe, ráadásul azzal, hogy idénre rendkívül sok izmot pakoltak fel rá, érezhetően nagyon jól bírja fizikailag is a hosszabb összecsapásokat, sőt a tornák végjátékában is abszolút versenyképes tud maradni. Ez pedig egy olyan sorozatterhelést illetően, mint ami most Alcarazra a salakszezonban várhat, akár egy kulcstényező is lehet ahhoz, hogy ettől a szupertehetségtől akár még nagyobb szenzációkat lássunk, mint az amerikai keménypályás versenyken.

 

Ne feledjük, a legerősebb borítására elvileg csak most érkezik, a miami-i tornagyőzelem pedig még inkább meghozhatta az étvágyát, hogy további nagy trófeákat szerezzen. Bár ez így előzetesen elég fajsúlyos kijelentésnek tűnhet, de azért nem is kizárt, hogy Alcaraz akár olyan salakszezont produkáljon, mint amit Rafától szoktunk meg, akitől ezzel idénre szimbolikusan át is venné a „Salakkirály” titulust.

Az utód újíthatja meg az elődöt?

És hogy hogyan hat majd Nadal visszatérésére az, ha a jelenleg önbizalomtól duzzadó Alcaraz tovább folytatja diadalmenetét? Ismerve a 35 éves spanyolt aligha rosszul, a múltban is kiválóan újította meg játékát azáltal, ha egy-egy riválisa sikereket ért el. Márpedig ha csak nem más miatt, az indian wells-i mérkőzésük láttán nagyon is riválisként kell tekintenie a nála 17 évvel fiatalabb honfitársára.

Persze Nadalnak nem lesz könnyű majd több mint egy hónapos kihagyás után újra ringbe szállnia, és újra versenyképesnek lennie, de a számára legfontosabb tornáig, a Roland Garrosig bőven összerakhatja magát mentálisan és fizikailag is ahhoz, hogy továbbra is az egyik, ha nem a legnagyobb favoritként kezeljük őt azon a Grand Slam-tornán, amit már 13-szor(!) behúzott.

Carlos Alcaraz, / Forrás: TPN/Getty Images

 

Nyilván Alcaraznak is a fő célkitűzése Párizs lesz, oda próbálja majd időzíteni a csúcsformáját, ami egy hosszú menetelés esetén kihívás lehet a számára az óriási sikeréhség és a kiváló fizikum ellenére is. Plusz ebben az esetben a Garros egyik nagy esélyeseként minden eddiginél nagyobb teher helyeződhet a vállára.

Ugyanakkor nem úgy ismertük meg őt, mint akin nagyon tudna fogni a nyomás, sokkal inkább doppingolja őt. Nem ijed meg a legnagyobb pályáktól és a legnagyobb ellenfelektől sem, ami szintén csak inspirálhat egy olyan játékost, mint Rafa Nadal. Ő is csakúgy lubickol a kihívást jelentő helyzetekben, ha nem így lenne, akkor a sok sérüléssel tarkított karrierje talán már évekkel ezelőtt véget ért volna...

Most egy olyan játékos személyében kapott újabb kihívást, aki egy idő után talán a Medvedev-Zverev-Tsitsipas hármas elébe lépve a jövő teniszének uralkodó alakja lehet. De ami igazán csodás, az a jelen tenisze, mert

tanúi lehetünk egy olyan generációs versengésnek e két spanyol kiválóság között, ami akár még egy korszakos rivalizálássá is kinőheti magát.

Mi pedig minél többször szeretnénk bekészíteni a popcorn-t a képernyők elé, hogy lássuk ezt a két szupertehetséges, ugyanakkor egyaránt rendkívül alázatos teniszcsillagot egymásnak feszülni.