sPORT

Az éjjel soha nem érhet véget - öt éve történt

Minden fociszurkoló tudja, hogy öt évvel ezelőtt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság idején a Soho Party “felmelegített” slágere volt a magyar labdarúgó-válogatott és a szurkolók himnusza.

Nagy egymásra találás volt, amikor a nemzeti csapatunk 2015-ben egy örökké emlékezetes pótselejtezőn kétszer legyőzte Norvégiát és kijutott az Eb-re.

A többi már történelem, illetve kisebbfajta csoda, hiszen a 2016-os Európa-bajnokság első mérkőzésén Szalai Ádám és Stieber Zoltán egy-egy találatával legyőztük Ausztriát. Na, ekkor indult be igazán a buli, Budapesten a győzelem mámorában megittasodott szurkolók állták el a nagykörúti villamosok útját. Boldog-boldogtalan olyan ünneplésbe kezdett, mintha máris világbajnokok lennénk.

 

Így vonult be Bordeaux a győztesen megvívott “magyar csaták” sorába, majd következett a Marseille-i egy-egyes döntetlen Izland ellen, amivel örökké lemostuk azt a szégyent, amit ebben a tengerparti városban szenvedtünk el.

1969. december 3-án a magyar labdarúgó-válogatott 4-1-es vereséget szenvedett el Marseille-ben a csehszlovák csapattól. Ezzel Magyarország – a futballtörténelem során először – elbukott egy vb-selejtezőt, és nem jutott ki a mexikói világbajnokságra. A két elveszített vb-döntő napja után ez a dátum lett a magyar labdarúgás harmadik fekete napja.

2016-ban Marseille-ből tovább utaztunk Lyonba, ahol következett Portugália ellen az a bizonyos 3-3-as döntetlen. Gera Zoltán nyitotta a gólok sorát, majd Dzsudzsák Balázs hamarabb duplázott a mérkőzésen, mint Cristiano Ronaldo.

Bernd Storck csapata a mennybe ment!

A továbbjutás már csak hab volt a tortát, igaz a legjobb 16 között nem volt kellemes a Belgiumtól elszenvedett 0-4-es vereség.

 

A következő Eb-selejtezőn Horvátország, Wales és Szlovákia mögött csak a negyedik helyen végeztünk a csoportban, ám még ez a pozíció is pótselejtezőt ért. Végül a koronavírus-járvány miatt az UEFA egy évvel elhalasztotta az Európa-bajnokságot.

A pótselejtezők pedig átkerültek őszre

Marco Rossi csapata a hosszúra nyúlt kényszerszünet után Szófiában 3-1-re győzte le Bulgáriát, majd a Puskás Arénában zárt kapuk mögött fogadtuk Izlandot. És ismét megtörtént a csoda, a vikingek hiába vezettek 77 játékpercen keresztül, a népmesei fordulat ismét a magyar labdarúgó-válogatott mellé állt.

A csereként beállt Loic Nego a 88. percben egyenlített ki ez volt az első találata magyar nemzeti mezben. Végül az elmúlt két-három évben a felnőttek közé és az európai fociporondra is megérkező Szoboszlai Dominik kilőtte Magyarországot az Európa-bajnokságra.

Ráadásul, ahogyan a meccs végi eufóriában Hajdú B. István fogalmazott “lehet menni az Európa-bajnokságra, dehogy lehet, itthon kell maradni”, hiszen itthon is lesznek mérkőzések.

Így történt, hogy az átalakult és megfiatalított magyar labdarúgó-válogatott 2021-ben az Európa-bajnokságon hazai pályán fogadhatja Portugáliát és Franciaországot, majd Marco Rossi együttese elutazik Münchenbe, hogy megmérkőzzön Németországgal is.

Ismerve a három ország futballkultúráját és erejét, lényegében az esélytelenek nyugalmával lépünk ismét pályára. Ám, a pandémia után lényegében semmi sem kiszámítható.

 

Azt lehet tudni, hogy a labda egyformán gömbölyű mindenkinek és a játékidő 90+akárhány percig tart.

Az Eb-re készülő magyar labdarúgó-válogatott legnagyobb vesztesége, hogy Szoboszlai Dominiknak nem jött rendbe a sérülése, így ő nem léphet pályára. Persze, nem is lett volna helyes, ha a fiatal játékos vállára helyezni az összes terhet

Szerencsére Marco Rossi jól ismeri a magyar labdarúgást és jó kézzel nyúlt olyan játékosokhoz, akik csak most kapták, kapják meg első lehetőségüket a válogatottban. Ilyen Bolla Bendegúz, Schön Szabolcs vagy az NB I idei gólkirálya Hahn János, aki Paksról került be a válogatott keretébe.

A 11 társházigazda közül csak Azerbajdzsán és Románia válogatottjának nem sikerült kiharcolnia az Eb-részvételt. A negyedszer résztvevő magyar csapat, amely először jutott ki két egymást követő tornára, rendezőként két csoportmérkőzését vívhatja hazai közönség előtt: kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadja a Puskás Arénában, az utolsó, június 23-i fordulóban pedig a németek vendége lesz Münchenben.

A torna legnagyobb kérdése persze az, hogy július 11-én a Wembley Stadionban ki emelheti magasba az Henri Delaunay Kupát, amelyet eddig tíz csapat hódított el, legtöbbször, szám szerint három-három alkalommal a német és a spanyol válogatott.

Az Eb legnagyobb favoritja a világbajnok és a magyarokkal azonos csoportban szereplő francia válogatott, amelyben jószerivel minden poszton világklasszis labdarúgó szerepel majd. A belgák és az angolok abban reménykednek, hogy a három évvel ezelőtti vb-elődöntő után mostanra beérett a csapatuk, és nemcsak a végjátékig, hanem a csúcsra is felér.

Holender Filip és Varga Roland, a magyar válogatott két tagja szerint a csapat meglepetést szeretne okozni a csoportkörben.

“A 2016-os Eb-szereplés is nagy élmény volt mindenki számára, azok a játékosok pedig, akik ott voltak és most is velünk vannak, természetesen sokat tudnak segíteni” – nyilatkozta a Partizan Beograd légiósa, és hozzátette, azt reméli, hogy a mostani nemzeti együttes hasonlóan jó eredmények elérésére lesz képes.

Varga Roland beszámolt arról, hogy szerda este nem a portugál válogatott izraeliek elleni felkészülési mérkőzését nézték, hanem a 2016-os kontinenstorna magyar szerepléséről szóló dokumentumfilmet az M4 Sporton.

“Még mindig hihetetlen volt látni, hogy mennyire megmozgatta az egész országot a franciaországi tornán nyújtott teljesítmény, mi pedig szeretnénk az idén valami hasonlót megélni” – jelentette ki az MTK Budapest játékosa.

 

Az Eb ideje alatt mindennap frissül hírekkel, érdekességekkel a sPort blog. Olvassatok minket!