sPORT

El Clásico Szaúd-Arábiában

Régi-új divat, hogy különféle labdarúgó kupadöntőket elvisznek a világ másik felére. Ilyen volt egykor a BEK-győztes és a Libertadores Kupa győztesének yokohamai döntője. Az olasz Szuperkupa fináléját többször rendezték meg Pekingben, majd volt Dohában, Sanghajban, Dzsiddában és Rijádban is.

A rijádi Fáhd király-stadionban legutóbb 2019-ben az olasz Szuperkupa döntőjében a római Lazio 3-1-re nyert a torinói Juventus ellen.

A spanyol Szuperkupa (Supercopa de España) döntőjét sokáig oda-visszavágós rendszerben rendezték meg.

2018-ban a bajnok és kupagyőztes FC Barcelona Tangierben (Marokkó) nyert 2-1-re a kupadöntős Sevilla ellen.

Toni Kroos - Real Madrid; Fotó: DAX Images/NurPhoto via Getty Images

 

2020-ban négy csapatos formátumra váltott a spanyol Szuperkupa. A bajnok FC Barcelona és a kupagyőztes Valencia mellett a bajnoki második Atlético Madrid és a harmadik Real Madrid kvalifikálta magát a négyes döntőbe.

A Dzsiddában (Szaúd-Arábia) megrendezett tornán a Real Madrid a kupagyőztest, míg az Atlético Madrid az aktuális bajnokot győzte le. A két madridi gárda fináléjában 0-0-ás döntetlen után Modricék nyerték meg a büntetőpárbajt.

Egy évvel ezelőtt a sevillai négyes döntőbe a kupagyőztes Real Sociedad, a döntős Athletic Bilbao mellett a bajnok Real Madrid és a második FC Barcelona kapott meghívást.

Az elődöntőben a Barcelona büntetőkkel nyert a Real Sociedad ellen, majd a finálé hosszabbításában kapott ki az Athletic Bilbaótól.

A 2022-es kiírásban először rendeznek “El clásicót” a szuperkupa négyes döntőjében.

Idén a bajnok Atlético Madrid és a kupagyőztes Barcelona mellett a Real Madrid és az Atletic Bilbao vesz részt a tornán.

A Rijádba “kihelyezett” rangadó színhelye és időpontja annak a megállapodásnak az eredménye, amelyet még 2019-ben kötött az arab országgal a spanyol futball-liga vezetése három évre.

Az idei négycsapatos eseményen a két nagy közül az egyik biztosan nem szaporítja elsőségei számát, merthogy csak egyikük juthat be a fináléba, ahol a másik elődöntő, a legutóbbi spanyol bajnok Atlético Madrid és a szuperkupa-címvédő Athletic Bilbao összecsapásának továbbjutójával találkozik.

Utóbbi párban a fővárosiakat külön motiválhatja, hogy ők legutóbb 2014-ben hódították el a szuperkupát, akkor is – 1985 után – csak második alkalommal.

A végső sikerre legesélyesebbnek a fogadóirodák és a szakértők többsége is a Real Madridot tartja, a jó formában levő királyi gárda ráadásul ki lehet éhezve a sikerre, hiszen a tavalyi szezonban trófea nélkül maradt, míg a Barca a spanyol Király Kupa győzteseként lép pályára a rijádi Fahd Király Stadionban örök riválisával szemben.

A Barcelonánál emellett először szerepel El Clásicón vezetőedzőként a katalánok korábbi középpályása, Xavi, s volna mit törleszteni a Reallal szemben, amelyet csapata csaknem három éve – 2019 márciusa óta – nem tud legyőzni.

Luuk de Jong - FC Barcelona; Fotó: Fran Santiago/Getty Images

 

Az olasz Szuperkupáért idén egyetlen mérkőzést játszanak Milánóban, ahol az Internazionale és a Juventus csap össze szerda este.

A két gárda október 24-én 1-1-es döntetlen játszott egymás ellen. A San Siróban Edin Dzeko találatával jutottak vezetéshez a hazaiak, végül a 89. percben Paulo Dybala büntetőből egyenlített ki.

Supercopa de España, Rijád

Elődöntő:

Január 12., szerda

20:00, FC Barcelona – Real Madrid (Digisport 1)

Január 13., csütörtök

20:00, Atlético Madrid – Athletic Bilbao (Digisport 2)

Január 16. vasárnap

19:30, döntő (Digisport 1)

Supercoppa Italiana

Január 12., szerda

21:00, Internazionale – Juventus (Sport1)

Forrás: MTI