sPORT

EURO-2020: Ki nevet a végén a Wembley-ben?

Három mérkőzés van hátra a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságból, a négy csapatból csak kettő juthat be a fináléba, míg a két vesztes egyaránt bronzéremmel zárja a kontinensviadalt. Mindhárom találkozót a londoni Wembley-stadionban rendezik meg.

A keddi elődöntőben a déli labdarúgás, míg a szerdaiban a skandináv foci csap össze a szigetországi tradícióval.

Természetesen bőven van előzménye az olasz-spanyol párharcnak, az 1980-as Európa-bajnokságon 0-0-ás döntetlent játszott egymással a két gárda. A spanyol kispadon Kubala László ült, míg az olaszoknál Enzo Bearzot volt a szövetségi kapitány. Talán a 0-0-ás végeredményre magyarázat, hogy az egyik kapuban Arconada, míg a másikban Dino Zoff védett.

Nyolc évvel később egy újabb Eb csoportmérkőzésen Olaszország Gianluca Vialli egyetlen találatával nyert Spanyolország ellen. Vialli jelenleg régi nagy barátja Roberto Mancini első számú segítője a válogatottnál.

Forrás: Getty Image

 

1998-ban világbajnoki negyeddöntőben, a Foxboro-stadionban Dino Baggio és Roberto Baggio egy-egy találatával nyertek az olaszok, a spanyolok gólját Jose Luis Caminero szerezte.

2008-ban következett az a bizonyos bécsi Európa-bajnoki negyeddöntő, amit 0-0-ás döntetlent követően büntetőkkel nyertek meg a spanyolok.

Négy évvel később két spanyol-olasz mérkőzést rendeztek az Európa-bajnokságon. A gdanski csoportmérkőzésen 1-1 lett a végeredmény, Cesc Fábregas és Antonio Di Natale szerzett egy-egy gólt. A torna végén a kijevi Olimpija-stadionban Spanyolország négygólos csapást mért Olaszországra. A döntőben David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres és Juan Mata is bevette Gianluigi Buffon kapuját.

Gianluigi Buffon / Forrás: Getty Image

 

A 2020-as Európa-bajnokságon Olaszország mind az öt mérkőzését megnyerte, igaz a taljánok hosszabbításra kényszerültek Ausztria ellen. Nem ilyen fényes a spanyolok mérlege, hiszen Luis Enrique csapat két döntetlennel kezdte a tornát, majd a horvátokat csak hosszabbításban tudták felülmúlni, míg Svájc büntetőpárbajra kényszerítette Spanyolországot.

Az olaszok számára érzékeny veszteség, hogy kidőlt a sorból az Eb egyik legjobb játékosa Leonardo Spinazzola.

Forrás: Getty Image

 

Az AS Roma a honlapján tette közzé játékosa bejegyzését, amint a kórházi ágyon fekve mosolyogva jelezte hüvelykujjával, hogy minden rendben. A 28 éves futballista bal lábának Achilles-inát hétfőn műtötték meg Finnországban, és mint Spinazzola írta, sikeres volt a beavatkozás.

Forrás: Getty Image

 

“A visszaszámlálás most kezdődik, hamarosan találkozunk” – zárta bizakodva a hátvéd.

Érdekesség, hogy ennek ellenére az UEFA.com oldalon szavazók 83 százaléka Olaszországot várja a fináléba.

Roberto Mancini az egekig magasztalta a spanyolokat

“Nagyon nehéz lesz Spanyolország ellen játszani, ők nagyon különböznek Belgiumtól. Nem játszhatunk ugyanúgy, a spanyolok biztosan sok borsot törnek majd az orrunk alá. Spanyolország éveken keresztül extra teljesítményt nyújtott, ők most fiatalítottak, de egy nagyon jó edzőjük és nagyon jó játékosaik vannak.”

Luis Enrique szerint mindkét csapatnak lesznek momentumai

“Nem gondolom, hogy mindkét csapat képes lesz dominálni a mérkőzést, érdekes lesz látni, hogy kinek sikerül a másik fölé kerekedni. Nekünk vannak top játékosaink, de Olaszország egy valódi csapat. Remekül támadnak és egységesen védekeznek, ami nagyon hasonlít a mi játékunkra. Ők is alkalmazzák a letámadást és igyekeznek az ellenfél térfelén tartani a labdát. A védekezés alap, de a mostani olasz válogatott nagyon sokszínűen játszik.”

Leonardo Bonucci az olaszok védője felhívta a figyelmet, hogy sokan kritizálták a spanyol labdarúgó-válogatottat, ám Luis Enrique nagyszerű csapatot állított össze.

“Ha egy ennyire mentálisan erős csapattal kell játszani, az mindig nagy kihívás. De ha megnézzük Olaszország utolsó harminc mérkőzését, akkor határozottan ki tudjuk jelenteni, hogy mi meg tudjuk valósítani céljainkat.”

Unai Símon ehhez mindössze annyit tett hozzá, hogy ők frissen érkeznek az elődöntőbe, magabiztosak és tiszta fejjel lépnek pályára. “Most nekünk kell megnyerni az Európa-bajnokságot!” – fűzte hozzá a spanyolok kapusa.

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő:

Kedd:

Olaszország-Spanyolország, London 21.00, v.: Felix Brych (német)

Szerda:
Anglia-Dánia, London 21.00

Döntő

Vasárnap, London, Wembley Stadion:
az 1. elődöntő győztese – a 2. elődöntő győztese 21.00