sPORT

Európa-bajnokság a Puskás Arénában, jövőre a Nemzetek Ligája következik

A magyar labdarúgó-válogatott 2016-ban kezdődött tündérmeséje, amikor 44 után először szerepelhetett az Európa-bajnokságon, öt évvel később az össz európai kontinensbajnokságon folytatódott. Ráadásul az időköben felépült Puskás Arénában kétszer léphetett fel hazai közönség előtt Marco Rossi együttese.

A két esemény között persze elbuktunk egy vb-selejtezőt, azóta még egyet, így 1986 után legfeljebb a 2026-os amerikai vébére érhetünk oda ismét.

a magyar válogatott; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az egy évvel elhalasztott Európa-bajnokságra ismét pótselejtezőn jutottunk ki. Marco Rossi együttese Szófiában nyert 3-1-re, majd az Izland elleni mérkőzésen Szoboszlai Dominik a 92. percben szerzett győztes gólt.

A csoportbeosztás már nem sikerült ennyire szerencsésre, hiszen a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország mellett megkaptuk még Németországot is.

Óriási bravúrra lett volna szükség, hogy ebből a csoportból továbbjussunk, ám mégsem volt esélyetelen a dolog.

Az első mérkőzésen a Puskás Arénában Portugália 3-0-ra nyert a mieink ellen

Cristiano Ronaldo már a kezdő sípszó pillanatában rekordot döntött azzal, hogy ötödik Európa-bajnokságán lépett pályára.

A magyar labdarúgó-válogatott jól állta a sarat, már-már meglepetés lógott a levegőben, ám az utolsó tíz percben összeomlott minden.

A 84. percben Fernandes jobb oldali beadása Raphaël Guerreirót találta meg, akinek lövése után a labda Orbánon irányt változtatva a jobb alsó sarokban kötött ki (1-0).

Két perccel később Rafa Silva ugrott ki a magyar védők között, Orbán szabálytalankodott vele szemben, ezért a bíró 11-est ítélt. A büntetőt Cristiano Ronaldo a bal alsó sarokba rúgta (2-0).

Végül a 92. percben Rafa Silva és Ronaldo szép összjátéka után utóbbi kicselezte Gulácsit, majd öt méterről a kapu közepébe lőtt (3-0). Ezzel megszakadt a magyar válogatott 11 találkozón át tartó veretlenségi sorozata.

A 84. percig nem kaptunk gólt, aztán viszont hármat is. Lehet gólt kapni, de utána is meg kell őrizni a tartásunkat. Lehet, hogy van háromgólnyi különbség a két csapat között, de ebben a formában fáj, hogy a 84. percben még 0-0 volt” – mondta az olasz szakvezető, aki önkritikát is gyakorolt, mert szerinte nem jöttek be a cseréi.

Döntetlen Franciaország ellen

A következő mérkőzésen a világbajnok címvédő ellen lépett pályára szintén a Puskás Arénában Marco Rossi együttese.

Marco Rossi; Fotó: Sebastian Widmann - UEFA/UEFA via Getty Images

 

A perzselő meleg ellenére a magyar szurkolótábor már bő egy órával a találkozó kezdete előtt elfoglalta helyét a hazai kapu mögött: a pályára előbb kifutó francia csapatot hangos füttyszóval, a kezdés előtt 50 perccel megérkező magyarokat óriási tapsviharral fogadta.

Az ellenfél 12 perc után vette át először a kezdeményezést, és rögtön két nagy helyzetet is kialakított: Karim Benzema lövésénél Gulácsi Péter védett szépen, Kylian Mbappé pedig nyolc méterről a bal oldali kapufa mellé fejelt.

Az első félidő ráadásában egy remek magyar támadás végén a tizenhatos előtt keresztbe futó Sallai Roland megelőzte védőjét és a bal oldalon felérő Fiola Attila (MOL fehérvár FC) elé tálalt, akit a tizenhatoson belül Raphaël Varane már nem mert szerelni, a Fehérvár játékosa pedig nyolc méterről, jobbal a rövid sarokba lőtt Hugo Lloris mellett (1-0).

A második félidő derekáig tartottuk magunkat, majd a 66. percben Lloris hatalmas kirúgására Mbappé csapott le, két magyar védő között megtartotta a labdát, majd középre adott, ahol Willi Orbán lábáról az érkező Griezmann elé pattant a labda, a Barcelona sztárja pedig kapásból a bal sarokba lőtt (1-1).

A magyarok olasz szakvezetője a találkozó után azt mondta, eddig csak televízión nézte az Európa-bajnokságot, most azonban 56 évesen, ezzel a csapattal úgy érzi magát, mint egy gyerek a vidámparkban.

“Mondhatjuk, hogy ez edzői pályafutásom egyik legszebb napja. Itt vagyunk, nagy a cirkusz körülöttünk, jól akarunk teljesíteni, ugyanakkor továbbra is két lábbal a földön kell járnunk. Nem vagyok arrogáns, hogy azt mondjam, elmegyünk Münchenbe és nyerünk, de azt mondhatom, hogy odamegyünk és a lehető legjobb teljesítményt fogjuk majd nyújtani” – jelentette ki a szakember.

Gulácsi Péter azt nyilatkozta, büszke, mert a világ legerősebb válogatottja ellen sikerült “óriási munkával” elérni egy döntetlent, ami nem csak az eredmény miatt volt számukra nagy élmény.

Gulácsi Péter; Fotó: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images



“A világbajnokkal szemben, itthon, egy Európa-bajnokságon, 60 ezer magyar drukker előtt játszottunk 1-1-et, ez pedig egészen felemelő érzés” 

– mondta az RB Leipzigben légióskodó hálóőr, aki elismerte, a franciáknak több helyzetük volt, de az első és a második félidőben is voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor a magyarok ki tudták védekezni a rivális próbálkozásait.

Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda

Az utolsó körben Münchenben a házigazda Németország ellen egy bravúros győzelem kellett volna a továbbjutáshoz.

A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.

A 11. percben Loic Nego iramodott meg a jobb oldalon, majd Sallainak passzolt, aki jobbról középre adott, a jö ütemben érkező Szalai Ádám pedig két német védő gyűrűjében nyolc méterről a bal alsó sarokba fejelte a labdát (0-1).

A magyar futballisták jószerivel hibátlanul tették a dolgukat, mindig akadt egy játékos, aki menteni, szerelni, becsúszni, fejelni vagy blokkolni tudott, a védelem tagjai láthatóan extázisban játszottak

A 66. percben egy jobb oldali német beadásra rosszul jött ki Gulácsi, így a mögötte érkező Hummels az égbe fejelt, a lehulló labdát pedig Kai Havertz (Chelsea) fejelte a kapuba (1-1).

Két perccel később Szalai ugratta ki Schäfer Andrást (DAC 1904), aki a kapujából rossz ütemben kilépő Neuer mellett a kapuba fejelt (1-2).

Végül a 84. percben Kroos lövését még sikerült blokkolni, de a labda Leon Goretzka (Bayern München) elé pattant, aki 13 méterről nem hibázott (2-2).

Közben Budapesten a francia és a portugál válogatott is 2-2-es döntetlent játszott egymással, így véül a magyar labdarúgó-válogatott két ponttal az F csoport utolsó helyén végzett.

Később azzal vigasztaltuk magunkat, hogy a csoportból továbbjutó mindhárom válogatott már a legjobb 16 között kiesett. A portugálok Belgiumtól, míg a németek Angliától kaptak ki, míg a franciaák büntetőpárbajban maradtak alul Svájccal szemben.

A végső elszámolásánál kiderült, hogy a 24 csapatos Európa-bajnokságon Magyarország a 20. helyen végzett.

2022-ben következik a Nemzetek Ligája

A sors fura fintora, hogy Magyarország a Nemzetek Ligájában a C divízióból feljutott a B, majd az A osztályba. Ez azt jelenti, hogy Marco Rossi csapata jövőre már Európa legjobb 16 csapata között szerepelhet.

Az év végi sorsoláson azonban nem volt szerencsénk, ugyanis a magyar csapat három ellenfele Anglia, Olaszország és Németország lesz.

A divízió:
1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria
2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország
3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, MAGYARORSZÁG
4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

A magyar csoport NL-mérkőzései 2022-ben

Június 4.:
Magyarország-Anglia 18.00 – zárt kapus
Olaszország-Németország 20.45

Június 7.:
Olaszország-Magyarország 20.45
Németország-Anglia 20.45

Június 11.:
Magyarország-Németország 20.45
Anglia-Olaszország 20.45

Június 14.:
Anglia-Magyarország 20.45
Németország-Olaszország 20.45

Szeptember 23.:
Németország-Magyarország 20.45
Olaszország-Anglia 20.45

Szeptember 26.:
Magyarország-Olaszország 20.45
Anglia-Németország 20.45

Münchenben ért véget az éjjel

Fiola Attila gólt lőtt a világbajnoknak

Portugál sóska Budapesten, francia sültkrumpli Münchenben