sPORT

Ezüstérmes szerelmesek: Kun Anna és Nagy Dávid

Kun Anna után Nagy Dávid is ezüstérmet nyert vasárnap a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n.

Nagy a legjobb négyig vezető úton több komoly ellenfelet búcsúztatott, így a csapatban olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Daniel Jérent-t 14-13-mal, majd honfitársát, Yannick Borelt 15-8-cal, aki mindezek mellett egyéniben is világ-, illetve háromszoros Európa-bajnok. Ezután Andrásfi Tibort is 15-8-ra győzte le, a kazah Ruslan Kurbanovot pedig 15-10-re.

A fináléért az előzőleg két magyart búcsúztató finn Niko Vuorinennel vívott szoros asszót, és ráadástussal, 12-11-gyel lépett tovább. A döntőben a Londonban olimpiai bajnok, kétszeres egyéni vb-ezüstérmes Ruben Limardo Gasconnal csapott össze.

Az első két szakaszban kiegyenlített volt az asszó, a 4-4-ről induló harmadikban viszont a rutinos venezuelai irányított, a magyar párbajtőröző akciói ekkor már nem voltak pontosak, így ellenfele magabiztos, 13-5-ös győzelmet aratott.

Nagy Dávid először jutott a legjobb négy közé a világkupa-sorozatban

Nagy Dávid, aki a magánéletben Kun Anna párja, az eredményhirdetést követően a következőket nyilatkozta:

“A verseny előtt már jól éreztem magam, vártam a versenyt, hogy végre nézők előtt, hazai páston vívjak. A selejtező nap jól sikerült, és amikor Borelt így le tudtam győzni, azzal magamat is megleptem. Utána felszabadultam, és nagyon örülök, hogy életemben először dobogós lettem Világkupán! Annával a nap során végig figyeltük egymást, próbáltunk segíteni a másiknak. Ez, persze, elvett a pihenő időmből, de nagyon szívesen tettem!”

A negyeddöntőben fejezte be szereplését Koch Máté, míg a legjobb 16-ig jutó Bányai Zsombor a 32 között a Tokióban olimpiai bajnok francia Romain Cannone-t ejtette ki. Ugyanebben a körben búcsúzott a tavalyi ötkarikás finálé másik résztvevője, a 2019-ben vb-aranyérmes Siklósi Gergely is, aki egy másik magyartól, a Vasas fiataljától, Hamilton-Meike Jonathantól kapott ki.

A férfi mezőnyben 271 párbajtőröző, köztük 22 magyar indult, a 64-es táblára tíz hazai párbajtőröző került fel kiemeltként, illetve sikeres pénteki selejtezővel.

Hirdetések

Ezüstérmet nyert Kun Anna

A főtáblán kiemeltként szereplő magyar az első asszóban magabiztos sikert aratott kolumbiai riválisa ellen, majd három tus különbséggel verte a dél-koreai Li Hje Int, azután pedig ráadástussal a hongkongi Vivian Kongot, aki ellen gyakorlatilag a végéig vezetett, mégis hosszabbításra kényszerült. 

A negyeddöntőben a csapatban világ- és Európa-bajnok észt Kristina Kuuskkal találkozott, hamar előnybe került, 5-3-ra, 8-5-re, majd 12-7-re vezetett, végül 15-9-re nyert. A fináléért egy másik észttel, Katrina Lehisszel vívott, aki a tokiói olimpián csapatban arany-, egyéniben bronzérmes volt. Borult a papírforma, Kun Anna az első két szakaszban nem tudott vezetni, a harmadikban viszont 7-7 után aktív és bátor vívással sorozatban három tust adott, majd a felzárkózó Lehist tartani tudta, és az utolsó másodpercekben újabb találatokat elérve 14-11-re nyert.

Az Alberta Santuccio elleni döntő sokáig szorosan alakult, de az olasz az utolsó bő percben pontosabb volt, sorozatban adta egylámpás találatait, és 15-7-re győzött.

Kun Anna először jutott a legjobb négy közé a világkupa-sorozatban

"A nap elején azt tűztem ki célul, hogy sikerüljön a legjobb nyolc közé jutás. Aztán ennél is jobban alakultak a dolgok, és természetesen ennek nagyon-nagyon örülök. Egyre jobb formába kerülök, és bízom abban, hogy ezt sikerül állandósítani a jövőben.”

 

Észt ellenfél legyőzésével egy kört ment, majd egy svájci vívótól kikapott Muhari Eszter, akinek sűrű hete volt: az újvidéki junior Európa-bajnokságon múlt vasárnap ezüst-, majd kedden csapatban aranyérmet nyert.

A női mezőnyben 210 párbajtőröző, köztük 20 magyar indult a BOK Csarnokban, a legjobb 64 közé három hazai párbajtőröző került be kiemeltként, illetve sikeres szombati selejtezővel. A harmadik magyar főtáblás, Gnám Tamara az első asszójában kikapott.

Kulcsár Győző-emlékverseny

A végeredmény: 1. Ruben Limardo Gascon, 2. Nagy Dávid, 3. Gabriele Cimini és Niko Vuorinen, … 8. Koch Máté, … 12. Hamilton-Meike Jonathan, 13. Bányai Zsombor, 14. Bakos Bálint, 15. Andrásfi Tibor, … 18. Siklósi Gergely, … 24. Rédli András, … 29. Berta Dániel, … 54. Keszthelyi Zsombor

Sákovics József emlékverseny

A végeredmény: 1. Alberta Santuccio, 2. Kun Anna, 3. Csoj In Dzsong és Katrina Lehis, … 32. Muhari Eszter, … 62. Gnám Tamara

Forrás: Hunfencing/MTI, Borítókép: Hunfencing