sPORT

Hat hét, hat maraton: Shalane Flanagan teljesítette a küldetést

Manapság már a helyenként több száz kilométert, vagy 24, 48 órán keresztül futó ultrázóktól hangos az atlétikán túli világ. Míg a klasszikus maratoni elfogadott versenyszám, addig az ultrafutók világa túl van minden határon. Szó szerint!

Ám az sem hétköznapi, ha valaki bevállal olyan versenyeket, ahol rövid időn belül, akár naponta le kell futni egy-egy maratoni távot (42 km). Ebben a műfajban is vannak igazi megszállottak, míg a klasszikus atléták rendszerint a maratoni táv abszolút világcsúcsát ostromolják.

A New York Marathon 2017-es bajnoknője, az idén 40 éves Shalane Flanagan azt vette a fejébe, hogy hat hét alatt hat maratoni távot teljesít verseny feltételek között. Nem mindennapi vállalás.

Miután a koronavírus világjárvány miatt idén ősszel hat hétbe zsúfolták a világ legjelentősebb maratoni versenyeit, Flanagan meglátta az esélyt arra, hogy valami rendkívüli sportteljesítményt valósítson meg. Elhatározta, hogy mindegyik maratoni versenyt (Berlin, London, Chicago, Boston, Tokió és New York) végig futja, ráadásul három órán belül.

A hivatásos sportkarriertől visszavonult Flanagan mintegy 16 ezer kilométert utazott kisfiával Berlinbe, Londonba, majd vissza a tengerentúlra. A chicagói és bostoni versenyt egymást követő napon teljesítette. Mivel a tokiói futamot a szervezők törölték, a futó oregoni otthona közelében futotta azt le. A leglassabb ideje Chicagóban volt (2:46:39), három versenyen pedig 2:40 alatt ért be a célba, és a végére hagyta a legjobb eredményt: New Yorkban 2:33:32-es idővel futott be a célba.

Kenyai győzelmekkel zárult a jubileumi 50. TCS New York City Marathon

Előre kell bocsájtani, hogy a kerekesszékesek mezőnyében az ausztrál Madison de Rozario és Marcel Hug szakította át elsőként a célszalagot. Az ezüstgolyót hajtó svájci versenyző negyedszer győzött New Yorkban.

Hug 1:31:24 órás idővel ért célba, a kerekesszékes svájci atléta idén nyert Berlinben, Londonban és Bostonban is. A női győztes ideje 1:51:01 óra. Az ausztrál versenyző célba érkezése után elmondta, hogy ő még sohasem nyert maratoni távon. A nőknél az ötszörös New York-i bajnok, 20 paralimpiai éremmel rendelkező Tatyana McFadden ért be másodikként a célba.

A kétszeres félmaratoni világbajnok Peres Jepchirchir az első nő lett, aki az olimpia maratoni versenye után a New York-i maratonit is megnyerte. A 28 éves kenyai atléta 2:22:39 alatt teljesítette a metropolisz mind az öt nagy városrészén (Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx, Manhattan) keresztülhaladó versenyt.

Jepchirchir 10 kilométernél még egy 12 fős élcsoport tagjaként haladva 35:02-nél jött át, majd féltávnál 1:12:43-nál járt – az élmezőny ekkor már hárommal kevesebb futót számlált. Az elől haladók 27 kilométernél ritmust váltottak, amit a későbbi győztesen kívül csak Viola Cheptoo, Ababel Yeshaneh és Molly Seidel tudott átvenni.

Ahogyan Bronxba értek, ismét növeltek a tempón, ami az olimpiai bronzérmes Seidelnek már sok volt. A három afrikai futó 800 méterrel a vége előtt még együtt futott a Central Parkban, amikor Jepchirchir óriásit hajrázva elszakadt riválisaitól és – a pályacsúcstól alig nyolc másodperccel elmaradva – megnyerte a versenyt.

„Hatalmas dicsőség a New York Maraton győztesének lenni és az egyetlen olimpiai bajnoknak, akinek ez sikerült. A felkészülésem elég rövid volt, de próbáltam így is kihozni magamból a maximumot. Tavaly is egy nagy hajrával nyertem meg a félmaratoni világbajnokságot, így tisztában voltam vele, hogy ezúttal is sikerülhet”

– értékelt a World Athletics honlapjának Jepchirchir.

A férfiak versenyében Albert Korir hátránya már 52 másodperc is volt a vele szemben hamar előnyre szert tévő Mohamed El Aaraby-val és Eyob Faniellel szemben. Ezt előbb a táv felére 44 másodpercre faragta le, majd 30 kilométernél utol is érte őket.

A 2019-es verseny ezüstérmese az ezt követő kilométereken magabiztos, 27 másodperces előnyt épített ki riválisaival szemben, és végül magabiztosan nyerte meg a világ egyik legrangosabb maratoniját.

Idén a férfi és a női győztes is egyaránt 700 ezer dollár pénzjutalomban részesült

Lefutott az idei New York Marathont a olimpiai bajnok labdarúgó Abby Wambach és az egykori NFL játékos Tiki Barber (NY Giants) is.

Tiki Barber; Fotó: Noam Galai/Getty Images

 

A távot teljesített Alexandra Petri, a Washington Post újságírója is, aki hihetetlennek nevezte az élményt.

“Rá volt írva a pólómra a nevem és a közönség folyamatosan kiabálta a nevemet: Alex! Alex! Úgy éreztem magam, mint egy rocksztár. Két év után végre visszatérhettünk az utcára.”

Petrivel együtt még harmincezer atléta teljesítette a vasárnapi maratont és a hagyományoknak megfelelően a másnapi New York Timesban minden célbaérkező nevét kinyomtatják.

Így megy ez a tengerentúlon!

CS New York City Marathon

Nők:

1. Peres Jepchirchir (kenyai) 2:22:39 óra
2. Viola Cheptoo (kenyai) 2:22:44
3. Ababel Yeshaneh (etióp) 2:22:52
4. Molly Seidel (amerkai) 2:24:42
5. Helalia Johannes (namíbiai) 2:26:09
6. Kellyn Taylor (amerikai) 2:26:10

Férfiak:

  1. Albert Korir (kenyai) 2:08:22 óra
  2. Mohamed El Aaraby (marokkói) 2:09:06
  3. Eyob Faniel (olasz) 2:09:52
  4. Elkanah Kibet (amerikai) 2:11:15
  5. Abdi Nageeye (holland) 2:11:39
  6. Kenenisa Bekele (etióp) 2:12:52

Forrás: atletika.hu