sPORT

Lengyelország és Portugália is kijutott a labdarúgó-világbajnokságra

Az elmúlt egy héten újabb 14 ország labdarúgó-válogatottja kvalifikálta magát a 2022-es katari világbajnokságra. Így már csak három hely kiadó. A világbajnoki csoportbeosztás sorsolását április elsején tartják meg Dohában.

A sort Ázsiából Japán és Szaúd-Arábia nyitotta, hozzájuk csatlakozott Dél-Amerikából Ecuador és Uruguay.

Az utolsó körben Japán 1-1-es döntetlent játszott Vietnammal, míg Szaúd-Arábia 1-0-ra nyert Ausztrália ellen. Salem Mohammed Al Dawsari a 65. percben egy büntetőt értékesített.

A világbajnoki részvételért az A és a B csoport 3. helyezettje, az Egyesült Arab Emirátusok és Ausztrália egymás ellen vív pótselejtezőt.

Forrás: Gualter Fatia/Getty Images

 

A 2006-ban nyolcaddöntős Ecuador legutóbb a brazíliai világbajnokságon szerepelt. Uruguay Luis Suarez (Atlético Madrid) és Federico Valverde (Real Madrid) egy-egy találatával nyert Chilében, így kaparintotta meg Dél-Amerikában Brazília és Argentína mögött a harmadik helyet.

Peru Paraguay 2-0-ás legyőzésével maga mögött tudta tartani Kolumbiát, így Ricardo Gareca csapata interkontinentális pótselejtezőt vívhat. 2017-ben is így jutott ki a világbajnokságra Peru, akkor Új-Zéland elln egy idegenbeli 0-0 után hazai pályán nyertek 2-0-ra.

Az Egyesült Arab Emirátusok-Ausztrália párharc győztese végül Peruval játszhat.

Egyiptom és Nigéria is elbukott

Afrikából Ghána, Szenegál, Marokkó, Kamerun és Tunézia csatlakozott a világbajnoki mezőnyhöz.

Szenegál Egyiptommal mérkőzött, mindkét találkozó 4. percében egy-egy öngól döntötte le a mérkőzést. Végül a büntetőpárbajban Kalidou Coulibaly (Napoli), Saliou Ciss (Nancy) és Mohamed Salah (Liverpool), valamint Zizo (Zamalek) is hibázott. A negyedik körben Mostaa Mohamed (Galatasaray) rontott ismét, így végül Sadio Mané (Liverpool) lőtte ki a világbajnokságra Szenegált.

A 0-0-ás Ghána-Nigéria találkozó után a visszavágóra maradt a döntés, Abujában Thomas Partey (Arsenal) már a 10. percben bevette Nigéria kapuját. A Szupersasok a 22. percben William Paul Troost-Ekong (Watford) büntetőjével egyenlítettk ki, ám a győztes gólt nem tudták megszerezni. Ghána idegenben lőtt góllal jutott ki a világbajnokságra, Nigéria 2006 után maradt le ismét a vébéről.

Algéria Islam Slimani (Sporting CP) találatával győzött Kamerunban és óriási lépést tett a világbajnokság elé. A visszavágón azonban már a 22. percben gólt szerzett Eric Choupo-Moting (Bayer München). A hosszabbítás hajrájában Ahmed Touba (RKC Waalwijk) szerzett összesítében vezetést Algériának, ám végül a 124. percben Karl Toko-Ekambi (Lyon) találata világbajnoki részvételt ért Kamerunnak.

Tunézia Moussa Sissoko (Standard Liege) öngóljával nyert Bamakóban Mali, a visszavágón nem született gól.

Marokkó 5-2-es összesítéssel jutott ki a világbajnokságra Kongóval szemben, Tarik Tissoudali (Gent) és Azzedine Ounahi (Angers) is két-két gólt szerzett.

Európában még egy hely kiadó

Európában a pótselejtezők első körében óriási meglepetésre elbukott Olaszország és Törökország is. Persze tegyük hozzá, hogy az első körben Portugália magabiztosan 3-1-re nyert a törökök ellen, majd ismét hazai pályán fogadhatták a taljánokat kiejtő Észak-Macedóniát.

Forrás: Jonathan Moscrop/Getty Images

 

A Palermóban született balkáni csoda Portóban véget ért, Bruno Fernandesnek (Manchester United) előbb a csapattárs Cristiano Ronaldo (Manchester United), majd Diogo Jota (Liverpool) adott gólpasszt.

Az első körben Svédország csak a 110. percben született góllal tudták legyőzni Csehországot. Oroszország kizárása után Lengyelország játék nélkül jutott tovább. Végül a chorzówi Lengyelország-Svédország találkozón Robert Lewandowski (Bayern München) a 22. percben büntetőből volt eredményes, majd a 72. percben Piotr Zieliński (Napoli) állította be a 2-0-ás végeredményt.

Wales Gareth Bale (Real Madrid) duplájával győzte le Ausztriát, de még nincs ellenfele. A Skócia-Ukrajna mérkőzést majd csak nyáron tervezik pótolni, a győztes játszhatt Walesszel a világbajnokságért.

A 2026-os vébé házigazdái ott lesznek Katarban

Az úgynevezett CONCACAF zónából Kanada Jamaika 4-0-ás legyőzése után kvalifikálta magát, a juharlevelesek 1986 után lesznek ismét ott a világbajnokságon.

Az utolsó körben Mexikó 2-0-ra legyőzte El Salvadort, így pontszámban beérte Kanadát. Az Egyesült Államok előbb Christian Pulisic (Chelsea) mesterhármasával 5-1-re nyert Panama ellen, majd 2-0-ra kikapott San Joséban, ám Costa Rica így sem tudta megelőzni az amerikaiakat.

Június 13-án Costa Rica Új-Zélanddal meccsel a vébéért.

Sorsolás április elsején

A világbajnoki csoportkör sorsolását 2022. április 1-jén, helyi idő szerint 19 órakor (magyar idő szerint 18 órakor) tartják Dohában, még a selejtezők befejezése előtt. Az interkontinentális pótselejtező két győztese és az európai pótselejtező A ágának győztese nem lesz ismert a sorsolás időpontjában.