sPORT

Liu Shaolin Sándor néhány másodpercig olimpiai bajnoknak érezhette magát

A Pekingben zajló téli olimpián korábban a rövidpályás gyorskorcsolyázó magyar vegyes váltó szerzett bronzérmet, majd hétfőn a férfiak 1500 méteres távján a Liu-fivérek bekerültek a fináléba, míg a nőknél 500 méteren Jászapáti Petra a B döntőben volt érdekelt.

Az elődöntőben a világkupában ebben a számban Liu Shaoang – az első magyar összetett világbajnok – jól rajtolt, élre állt, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, a távon vk-nyolcadik testvére egy ideig az utolsó volt, ám robbantott, és fél kör alatt átvette a vezetést. Öccse taktikusan belassított, hogy elé tudjon beállni. A két Liu haladt az élen, majd a hajrában a dél-koreai Li megelőzte Liu Shaoangot, aki a kanyar kijáratánál próbálta visszaszerezni a továbbjutó pozíciót, de riválisa szabálytalanul bevágott elé, így a magyar versenyző elesett.

Liu testvérek; fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Célba érkezés után következett a videózás, Lit kizárták, Liu Shaoangon pedig A döntőbe juttatták, így ő is csatlakozott a futamgyőztes bátyjához.

A döntőben a két magyar – akiknek édesapjuk kínai – és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták “bezárni” a két magyart. Volt lökdösődés is, ebben Liu Shaoang leszakadt – akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett “kölcsönös felelősségnek” tűnt.

A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon.

A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Liu Shaoang: nem tudok felhőtlenül örülni

Szerinte testvére, a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándor megérdemelte volna az aranyat, a kizárást túlzónak tartja.

“Nagyon nehéz nap volt, már az első futamban, a negyeddöntőben elfáradtam. Érezhető volt, hogy a koronavírusos fertőzésem miatt nem tudtam a csapattal együtt készülni. Hiába szereztem bronzérmet, hiányérzetem van. A short trackben van kontakt, és nem értem, a bíróknál miért nem fért bele, amit Liu Shaolin csinált, és miért nézték el azt a visszahúzást, amit ellene követtek el”

– fogalmazott Liu Shaoang, aki az első összetett világbajnoka Magyarországnak.

Liu Shaoang; Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Az FTC 23 éves versenyzője elmondta, hátulról próbált segíteni testvérének, de közben vele szemben is szabálytalankodtak, így érezte, hogy ha lesz videózás, ő is előrébb kerülhet a negyedik-ötödik helyről.

“Azt is sajnálom, hogy előtörtek belőlem az érzelmek, indulatok a bírói döntés után. Nem én vagyok a bíró, nem örültem a kizárásának” – tette hozzá.

Kiemelte, el kell felejteni, ami most történt, két nap múlva jön az 1500 méteres szám, és arra neki és testvérének is össze kell kapnia magát.

Liu Shaolin Sándor is megszólalt kizárását követően

A finálét követően érthetően feldúlt volt, így nem nyilatkozott, Liu Shaolin Sándor később azonban a közösségi médiában osztotta meg gondolatait

“A nap, amikor majdnem olimpiai bajnok lettem” – ezzel a mondattal kezdett a magyar versenyző, aki ugyan első lett a fináléban, utólag azonban kettős szabálytalanság miatt kizárták és a teljes mezőny végére sorolták.

“Edzettem és szenvedtem, mentálisan és fizikálisan az elmúlt négy évben, sőt, mióta 2005-ben elkezdtem korcsolyázni. Sajnálom, hogy nem sikerült azt az eredményt elérnünk, amit mindannyian akartunk. Nehéz nap volt, mindent beleadtam, semmit sem tennék másképp” – olvasható az angol nyelvű Instagram-bejegyzésben.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Liu Shaolin (@shaolinliu) által megosztott bejegyzés

A 26 éves, négy éve Phjongcshangban a férfi váltóval aranyérmes, a kínai fővárosban a vegyesváltó tagjaként harmadik versenyző hozzátette, a rövidpályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sportág, melyet továbbra is imád, egyúttal gratulált barátjának, a győztes Zsen Ce-vejnek. Megjegyezte, a továbbiakban is keményen edz és harcol majd, szurkolóitól pedig további támogatást kér.

Fontana megvédte címét, Jászapáti hetedik 500 méteren

A rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petra a második helyen végzett az 500 méter B döntőjében a pekingi téli olimpia hétfői napján, így összességében a hetedik helyen zárt.

A világkupában ezen a távon 17. Jászapáti a kizárások miatt csonka, háromfős kisdöntőben volt érdekelt az orosz Jelena Szeregina és a váltóval világbajnok kanadai Alyson Charles mellett.

Magyarország első női vk-verseny győztese a harmadik helyről rajtolt, végül egy pozíciót javított, mert megelőzte a kanadai riválisát.

“Időeredmény miatt kerültem ki a külső pályára az elődöntőben, és onnan nehéz volt előre jönni. Próbálkoztam, de a B döntő így is összejött, bár csak két ezreden múlt a finálé. Összességében kiegyezek ezzel a hetedik hellyel.”

Magyarország első női vk-verseny győztese nem ment el szó nélkül a férfi 1000 méter fináléja mellett:

“Szerintem Liu Shaolin megnyerte az aranyérmet. A sárga lapos büntetés, amivel a teljes mezőny végére sorolták, túlzó. Liu Shaoang bronzérmének viszont örülök”.

Az ötfős döntőben a címvédő Arianna Fontanát hiába rajtolta le a világbajnok holland Suzanne Schulting, az olasz a hajrában visszaelőzte őt, így megismételte négy évvel ezelőtti sikerét. A bronzérmet a világcsúcstartó kanadai Kim Boutin szerezte meg.

Rövidpályás gyorskorcsolya

Férfi 1000 méter, olimpiai bajnok:
Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
…14. Krueger John Henry (Magyarország)
Liu Shaolin Sándort kizárták.

Női 500 m, olimpiai bajnok:
Arianna Fontana (Olaszország) 42.488 mp
2. Suzanne Schulting (Hollandia) 42.559
3. Kim Boutin (Kanada) 42.724
…7. Jászapáti Petra

Forrás: MOB/MTI