sPORT

Londonban Olaszország lesz a házigazda

Az idei 2020-as rendhagyó labdarúgó Európa-bajnokság londoni fináléjában az eredeti kiírás szerint Anglia lesz a “vendég” a Wembley-stadionban, míg Olaszország lesz a kvázi házigazda.

Bár az angolok ezen az Eb-n játszottak egy döntetlent Skóciával, Gareth Southgate csapata mégis csak az elődöntőben a dánoktól kapott először gólt. Hasonló diadalmenetet mutatott be a Squadra Azzurra, az olaszok Ausztria ellen a hosszabbításban nyertek, majd a spanyolok elleni elődöntőben a tizenegyespárbajban Fortuna is a taljánok mellé állt.

Az 1980-as Európa-bajnokságon Marco Tardelli egyetlen góljával nyertek az olaszok Anglia ellen, az 1990-es világbajnokságon Olaszország és Anglia a bronzéremért mérkőzött meg egymással. Roberto Baggio és David Platt egy-egy gólja után Toto Schillacci büntetőből szerezte meg a győztes találatot.

1997-ben egy világbajnoki selejtező-mérkőzésen Olaszország Gianfarco Zola góljával nyert a régi Wembley-stadionban.

Fotó: Visionhaus/Getty Images

A 2012-es Európa-bajnokságon Kijevben rendeztek Anglia-Olaszország gólnélküli negyeddöntőt, a büntetőpárbajt 4-2-re nyerték az olaszok úgy, hogy Ashley Young és Ashley Cole is tizenegyest hibázott.

Az utolsó angol-olasz összecsapás a 2014-es világbajnokságon volt Brazíliában. Claudio Marchisio góljára két perccel később válaszolt Daniel Sturridge, végül az 50. percben Mario Balotelli szerzett győztes találatot Olaszországnak.

Visszatérve a vasárnapi fináléra

Londonban az Európa-bajnokság két legeredményesebb és vitán felül legjobban játszó két csapata küzd meg egymással. Az olaszok feledtetni tudták egyik legjobbjuk Leonardo Spinazzola kiesését, míg az angolok továbbra is rendkívül sok hangszeren játszanak. A semleges szurkolók egy gólgazdag nagyszerű döntőben reménykednek.

Cesc Fàbregas, a spanyolok világbajnok és Európa-bajnok labdarúgója elmondta, hogy meglátása szerint az angol válogatott mivel verheti meg Olaszországot az Eb döntőjében.

Fábregas szerint Raheem Sterling és Harry Kane lehet a siker kulcsa.

„Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini imádja, ha a labda előttük van, de nem igazán ízlik nekik, ha mögéjük kerül az ellenfél, ezért gondolom, hogy Sterling a sebességével kifejezetten fontos szerepet tölt majd be, különösen, ha a védők mögé tud kerülni. Az olaszok gyengéje épp az angolok erőssége, mert az utolsó harmadban Mason Mount és Harry Kane is jobban visszamozog, mélyen várják a labdát. Mivel ők a nagyszerű passzaikról is híresek, így képesek kiugratni a széleket, de ha beáll, akkor Jack Grealish vagy Phil Foden is ilyen karakter.”

„Southgate biztosan vissza fogja nézni az olaszok Spanyolország elleni meccsét, mert ez volt az az összecsapás, ahol Manciniéknak kifejezetten sok problémát okozott az ellenfél. Luis Enrique vérbeli csatár nélkül játszott, amivel meg is szenvedtek az olaszok. Harry Kane is ezt csinálhatja majd, visszalép, hogy ezáltal távolabb kerüljön Chiellinitől és Bonuccitól. Kane ezt mindenki másnál jobban tudja, ha őt kicsit visszavontabban játszatják, akkor Anglia dominálhat” – idézi Fábregast a Mirror.

Eb-győzelem esetén az angol válogatott jutalma az egészségügyi szolgálaté

A Magyar Távirati Iroda közölte, hogy egybehangzó brit médiainformációk szerint a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében szereplő angol válogatott játékosai – amennyiben vasárnap megnyerik a tornát – jótékony célra fordítják a teljesítményükért járó jutalmukat.

A futballisták a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS) támogatnák. Az angol szövetség, az FA körülbelül 28 millió eurót kapna a sikerért, ennek mintegy 40 százaléka illetné a csapatot. Ezt a körülbelül 11.12 millió eurót (3.9 milliárd forintot) továbbítaná a válogatott az NHS-nek, amelyet a pandémia kitörése óta támogat.

Ám ehhez az olaszoknak is lesz egy-két szavuk, akik jogosan emlegetik 1982. július 11-ét, amikor a labdarúgó világbajnokság madridi döntőjében Olaszország 3-1-re nyert a Német Szövetségi Köztársaság ellen.

De ez már csak történelem…

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő:

Július 11., 21:00, London, Wembley-stadion

Olaszország – Anglia

Forrás: M4 Sport/MTI/Nemzeti Sport