sPORT

Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

Az idei cselgáncs Európa-bajnokságon harmadik Pupp Réka (52 kg) súlycsoportja egyik legjobbját kapta ellenfélnek a címvédő, világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendi személyében. A 25 éves versenyző elárulta csak vasárnap reggel, a versenye napján nézi meg ki lesz az ellenfele, hogy ne stresszeljen rajta feleslegesen.

“Nem egészen ilyen olimpiára gondoltam – mondta Pupp Réka az olimpiai faluban az MTI-nek, a koronavírus-járványra utalva. – De ahogy elindítottak minket, ahhoz képest nincs az a hatalmas szigor, hogy például három alkalmazást kell letölteni, és ezt kell vagy azt kell csinálni.”

Hozzátette, úgy gondolja, számára kedvező volt a tokiói játékok egyéves eltolása.

“Persze az első néhány hónap nekem is nehéz volt, le kellett állni az edzésekkel, csak kondimunkát végezhettünk, amit kicsit unalmasnak tartok, ugyanakkor mindenképpen szükségesnek. Aztán jöttek az eredmények, így jól jött számomra a halasztás. Mondhatjuk, hogy ez felnőtt pályafutásom legjobb év, életem egyik legjobb éve idáig, de azért remélem, lesz még jobb is. Sikerült letennem a névjegyemet, nagy ugrás volt, és van rá lehetőség, hogy még nagyobb legyen” – fogalmazott az Atomerőmű SE sportolója.

 

Forrás: Getty Image

 

A cselgáncsversenyek helyszínéről, a sportágban szentélyként tisztelt Nippon Budokanról úgy vélekedett, nagy megtiszteltetés ott tatamira lépni, és már ismeri a 2019-es világbajnokságról. A szurkolók hiánya szerinte nem befolyásolja majd az erőviszonyokat, ő maga nem is szeret annyira nézők előtt dzsúdózni.

“Igazából az erősségem, hogy az állóképességem nagyon jó, és ebben bízhatok most is. Másrészről, amiben idén sokat fejlődtem, az a mentális rész. Ez azért sokat hozzá fog adni a teljesítményemhez” – nyilatkozta.

Pupp Réka elárulta csak vasárnap reggel, a versenye napján nézi meg ki lesz az ellenfele, hogy ne stresszeljen rajta feleslegesen.

“Vannak konkrét céljaim, de ha ki tudom adni magamból, ami bennem van, ha győztes, vagy akár vesztes meccs után úgy tudok lejönni a szőnyegről tiszta lelkiismerettel, hogy mindent beleadtam, akkor elégedett leszek” – jelentette ki Pupp Réka.

A magyarok közül elsőként, szombaton Csernoviczki Éva mutatkozik be az olimpián

A nőknél Csernoviczki Éva (48 kg) első fellépésén az indiai Shushla Likmabammal dzsúdózik, akinek legjobb eredménye egy második hely a Nemzetközösségi Játékokon. A Londonban olimpiai bronzérmes magyar versenyző sikere esetén a 2017-ben Budapesten világbajnok japán Tonakival Funával küzdhet meg.

Tóth Krisztián (90 kg) a menekültek csapatát képviselő Popole Misenga ellen kezd a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián – az egyetlen kiemelt a magyarok közül – jövő szerdán lép tatamira. Ellenfele Kongóban született és a 2015-ös vb után kért menedékjogot Brazíliában. A riói játékokon is a menekültek csapatával vett részt és egy mérkőzést nyert. Tóthra továbbjutása esetén valószínűleg a vb-második japán Mukai Soicsiro vár majd.

Ungvári Attila (81 kg) az első fordulóban az egyiptomi Mohamed Abdelaallal találkozik.

A 100 kg-os kategóriában Cirjenics Miklós a lett Jevgenis Borodavkóval meccsel, akinek három Eb-bronzérme is van.

Az Európa-bajnok Karakas Hedvig (57 kg) azzal a lengyel Julia Kowalczykkal kezd, aki éppen Tokióban érte el legjobb eredményét, harmadik lett a 2019-es világbajnokságon.

Özbas Szofinak (63 kg) is nehéz rivális jutott, a hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnok és vb-3. német Martyna Trajdos.

Rekordokat hozhat a cselgáncsverseny

A francia Teddy Riner megszerezheti harmadik aranyérmét a pénteken kezdődő tokiói olimpia cselgáncsversenyén, amelyen a sportági nagyhatalom japánok házigazdaként vesznek részt.

A dzsúdósok viadalát a sportágban szentélynek számító Nippon Budókanban rendezik.

33 – ennyi idős volt a dél-koreai Szong Dae Nam, amikor 2012-ben aranyérmet nyert a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjában, s ezzel minden idők legidősebb dzsúdós olimpiai bajnoka lett
16 – ennyi idős volt az észak-koreai Kje Szun Huj, amikor 1996-ban aranyérmet nyert a 48 kilós súlycsoportban, s ezzel a dzsúdósok legfiatalabb olimpiai bajnoka lett
14 – ennyi aranyérmet nyertek az aktuális házigazdák az ötkarikás játékokon, Japán (1964) és Kína (2008) három-három elsősége rekord
12 – a japánok ennyi érmet szereztek a 2016-os, riói játékokon, ők az elsők, akik több mint tíz dobogós helyet gyűjtöttek ugyanazon az olimpián
6 – azon országok száma, amelyek történetük első érmét cselgáncsban szerezték (a nyári játékokon): Georgia, Izrael, Koszovó, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán
5 – négy olyan dzsúdós van, aki rekordot jelentő öt olimpián lépett tatamira: a belga Robert van de Walle, a Baján született ausztrál színekben versenyző Pekli Mária, a kubai Driulis Gonzalez és a japán Tani Rjoko
3 – a japán Nomura Tadahiro az egyetlen, aki három aranyérmet szerzett az olimpiákon. A francia Teddy Riner Tokióban csatlakozhat hozzá.
2 – mindössze két versenyző nyert két különböző súlycsoportban aranyérmet: a lengyel Waldemar Legien és a holland Wim Ruska. A cseh Lukas Krpalek öt éve, Rióban 100 kilóban lett első, ezúttal pedig +100 kilóban indul, esélyesként.
1 – az olimpiai sportágak közül a cselgáncs az egyetlen, amelyben Japán vezeti az összesített éremtáblázatot

Forrás: Judoinfo/MTI