sPORT

Távol Katartól! Bravúros győzelem Varsóban

A magyar labdarúgó-válogatott számára is véget ért a világbajnoki selejtezősorozat. Marco Rossi együttese hétfő este bravúros győzelmet aratott Varsóban Lengyelország ellen, ám az Albániától korábban elszenvedett két vereség megpecsételte a mieink sorsát. A csoport végeredményére nézve kiderül, ha Albánia ellen idegenben elértünk volna egy döntetlent és hazai pályán legyőztük volna őket, akkor most Magyarország pótselejtezőt játszhatna. De a sportban, így a labdarúgásban sincs "ha"...

Felemelő percek vezették fel az összecsapást, a telt házas varsói Nemzeti Stadion közönsége végig tapsolt a magyar himnusz közben, majd a lengyel alatt piros és fehér kartonlapok segítségével beborította a nézőteret.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Mindeközben kiderült, hogy a pihenőt kapó Robert Lewandowski, a hazaiak legnagyobb sztárja végül a csapattal maradt, és a kispadról szorított társaiért.

Az első hazai helyzetre bő tíz percet kellett várni, és a folytatásban is a hazaiak diktálták a tempót, a magyar támadók nem tudták megtartani a labdát. A lengyel mezőnyfölény ellenére a 37. percben egy pontrúgás után, hatalmas hazai védelmi hibát kihasználva Schäfer András fejesével megszerezte a vezetést a magyar válogatott.

7. perc: Nagy Zsolt ívelt be finoman az ötösre egy szabadrúgást, Puchacz saját kapuja felé csúsztatott, Schäfer András pedig közvetlen közelről Szczesny lábai között a kapuba fejelt (0-1).

A lengyelek a szünet előtt egyenlíthettek volna, de Dibusz Dénes résen volt.

A második félidő két veszélyes magyar kontrával indult, Marco Rossi együttesének a játéka látványosan feljavult, mégis a lengyelek örülhettek, miután szintén egy pontrúgást követően egyenlítettek. 

61. perc: egy jobb oldali szögletet középen Bednarek fejelt volna kapura, Szalai Attila hátáról felpördült a labda, Karol Swiderski pedig hat méterről a kapu jobb oldalába bólintott (1-1).

A várt lengyel rohamok elmaradtak, sőt tíz perccel a befejezés előtt újra vezetést szerzett a magyar csapat, két cserejátékos, Kiss Tamás és Gazdag Dániel hozták össze a gyönyörű gólt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

80. perc: Kiss kapott remek kiugratást a leshatáron a jobb szélen, tökéletesen játszott vissza a második hullámban érkező Gazdag Dániel elé, akinek bőven volt ideje, így felnézett, majd a rövid felsőbe lőtt (1-2).

A közel 60 ezres lengyel szurkolótábor egy része öt perccel a rendes játékidő vége előtt elindult hazafele, ők már nem hallották a hazai füttykoncertet, amely a pótselejtezőt érő második helyen végző válogatottat “búcsúztatta” Varsóban.

A magyar válogatott a vb-résztvevő Anglia, a pótselejtezős Lengyelország, valamint Albánia mögött a negyedik helyen végzett az I csoportban, amelyben Andorrát és San Marinót előzte meg.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a varsói találkozót követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan a lengyelek végig erőteljesen játszottak és irányítottak a mérkőzést, az ő csapata rendkívül fegyelmezetten tartotta be a taktikát és elsősorban ennek köszönhette a győzelmet.

"Ezek a srácok büszkék arra, hogy a magyar válogatott mezét viselhetik, hogy a hazájukat képviselhetik, és ahogyan Angliában, most is sikerült szép eredményt elérniük" - nyilatkozta a Marco Rossi.

Az elmúlt esztendőről szólva Marco Rossi elmondta, fenomenális év lehetett volna, ha nincs az albánok elleni két vereség, ami egyébként mind a mai napig nyomasztja a lelkét, hiszen ellenük minimum három vagy négy pont megszerzésében bízott. Hozzátette, persze ha ez sikerül, akkor minden bizonnyal a lengyelek sem pihentették volna ma Lewandowskit, de a futballban nincsen ha.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Vb-selejtező, I csoport, 10. (utolsó) forduló:

Lengyelország-Magyarország 1-2 (0-1)
Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző, v.: Tiago Martins (portugál)
Gól: Swiderski (61.), illetve Schäfer (37.), Gazdag (80.)
Lengyelország: Wojciech Szczesny – Tomasz Kedziora, Pawel Dawidowicz, Jan Bednarek, Tymoteusz Puchacz (Przemyslaw Placheta, 83.) – Matty Cash (Kamil Jozwiak, 46.), Mateusz Klich, Karol Linetty (Przemyslaw Frankowski, 65.), Jakub Moder (Piotr Zielinski, 46.) – Krzysztof Piatek (Arkadiusz Milik, 65.), Karol Swiderski.
Magyarország: Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Nego Loic, Schäfer András, Nagy Ádám (Vécsei Bálint, 90.), Nagy Zsolt – Varga Kevin (Gazdag Dániel, 58.), Schön Szabolcs (Kiss Tamás, 72.) – Szalai Ádám (Hahn János, 89.)

Albánia-Andorra 1-0 (0-0)
Gól
: E. Çekiçi (73.)

San Marino-Anglia 0-10 (0-5)
Gól:
 H. Maguire (6.), F. Fabbri (15., öngól), Harry Kane (27., 31., 39., 11-es, 41.), E. Smith Rowe (58.), T. Mings (69.), T. Abraham (78.), B. Saka (79.)

A csoport végeredménye: 1. Anglia 26 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0

Forrás: MLSZ/MTI