33. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

33. alkalommal kerül megrendezésre a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. A nemzetközi alkotókat összefogó esemény a nagyközönség számára a világ számos tájáról tesz elérhetővé filmeket néhány napon keresztül izgalmas, feltörekvő filmesektől, pályakezdő- és már elismert alkotóktól. Magyar- és a határon túli filmek egyaránt megjelennek, de a fesztivál nagyrésze külföldi alkotásokat vonultat fel. A fesztivál ideje alatt több filmhez is kapcsolódnak beszélgetések, művészeti kísérőprogramok.

Idén több helyszínen zajlik a fesztivál, április 25-27. között Budapesten, a Cirko-Gejzír Artmoziban valamint az ezt megelőző és követő napokban több fővároson kívüli Art moziban /Fehérvár, Szeged/, ahol a középpontban a filmek lesznek, majd az együttlét Ravazdon folytatódik április 29-30-án, ahol a filmek mellett, filmes műhelyek és a zene kapja a főszerepet. Folytatólagosan a ravazdi „Pünkösdi improvizációk” (május 26-28) zenei programokkal, hazai és nemzetközi muzsikusokkal, színházakkal, művészeti műhelymunkákkal, kulinaritással bővíti a programkínálatot. A „MEDIAWAVE Karaván” az
év során külföldön is folytatódik, így Szerbiában, Szlovákiában, Romániában és Szlovéniában egy-egy válogatott filmblokkal külföldi művészeti fesztiválokon vesz részt.

Az előzsűrizés kategóriánként 3-5 fős nemzetközileg elismert zsűri értékelésével kezdődött. A második körbe bejutott filmeket pedig 8 filmes egyetem, több mint 30 diákja zsűrizte. A zsűrizés két napnyi közös munka során zajlott, a zsűri értékelte a szakmailag legkiemelkedőbb és számukra legkedvesebb filmeket. "Az olyan közösségalakításra építő, tehetséggondozást előtérbe helyező formákat keresünk, amelyben a minél aktívabb együttműködést keressük a hozzánk érkezőkkel." – nyilatkozta Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE alapítója.


Mindemellett a budapesti vetítéseken a nézőknek is lehetősége nyílik kiválasztani a közönségkedvenc filmeket. Az eredményhirdetésre április 27-én kerül sor a Cirko-Gejzír Artmoziban.  A győztes filmeket ismételten vetítik majd Ravazdon is az Együttlét keretén belül. A filmek különféle kategóriákban lesznek láthatóak, információs dokumentumfilmek/főként társadalmi témák/, dokumentumfilm versenyprogram, kisjátékfilm versenyprogram, animációs versenyprogram, cross-art filmek/zene, tánc,
irodalom, vizuális újítások/, krízis és megújulás témakör. A kisjátékfilmek tematikus blokkokban tekinthetőek meg, de a közös téma ellenére igen változatos alkotásokat láthatunk a 4 blokkban, a fő témák, „fókuszban a nők”, „fiatalok”, „outsiderek”, „kapcsolataink”.

Nagy számban vannak jelen, francia és iráni filmek, de találkozhatunk, német, belga, spanyol, olasz, svéd, lengyel, ukrán, amerikai, japán, osztrák, szlovák, cseh, orosz, izraeli, szír, palesztin, brazil és afrikai alkotásokkal is. Hazai és határon túli filmszakos egyetemisták filmjeinek válogatása is megtekinthető a Cirko-Gejzír Artmozi egyik filmblokkjában. A filmeket angol és magyar felirattal vetítik, az egyes blokkok előtt kapcsolódó művészeti fellépéssel is várják a közönséget: zenei és kortárs tánc produkció keretében a mozi előterében.


A MEDIAWAVE-et szervező, 1991-ben alapított alapítvány eredendően a vizuális kultúra terjesztésére jött létre, de már a második évtől fokozatosan kiterjesztette tevékenységi körét más művészeti ágakra. Kiemelten az etnikus és improvizatív zene irányába, olyannyira, hogy a 2000-es évek elejétől már fő rendezvényük a MEDIAWAVE Fesztivál alnevében is Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál szerepel. Az alapítvány más rendezvényei, társszervezői közreműködései keretében (nyári művészeti alkotótáborok 1992-től, „Passport Control” Nemzetközi Művészeti Műhelyek 2006-tól, más fesztiválokban alszervezőként – MovEast/Pécs, Ördögkatlan Fesztivál/Kisharsány, Alternative/ Marosvásárhely, Minimum Party/ Kászon, stb.) is hangsúlyosan megjelent a zenei irányultság, különböző műfajú (kortárs
jazz, etno, alternatív) zenei műhelyek/workshopok keretében, A műhelymunka jelleget idén Ravazdon  művészeti műhelyek keretében élhetik át a résztvevő alkotók, akiket ezzel új közös alkotásra és  tapasztalatcserére ösztönöznek.

A 33 éves múlt, a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál/Együttlét, a rendszeres alkotótáborok, a művészeti workshopok, legfrissebben pedig a 2022 eleje óta működő „Ravazdi parasztszalon” heti rendszerességű programjai, benne számos zenei programmal, műhelymunkával egy széles és jól megalapozott művészeti kapcsolatrendszerre épülnek. A kapcsolati háló szilárd lábakon áll: számos, a Kárpát-medencében indult későbbi kezdeményezés a korai, rendszerváltással együtt induló MEDIAWAVE Fesztiválok hangulataiból, munkatársaiból indult ki (Alternative Rövidfilmfesztivál - Marosvásárhely, Minimum Party - Kászon, Are You Free? Musicfestival - Dunaszerdahely, Malomfeszt - Orom, Fényfesztivál - Pécs…). Ezek máig testvérfesztiváljai a programnak. A filmeket „MEDIAWAVE Karaván” néven az év során testvérfesztváljaik helyszínein is vetítik a szervezők.

További információ