5+1 hely, ahol idén is érdemes lesz forraltborozni

Itt az advent, ami két dolgot jelent többek között, egyrészt beindultak a karácsonyi vásárok országszerte, másrészt azt, hogy elkezdődött a forraltbor-szezon.

Annak ellenére, hogy az időjárás szerint koratavasz van, a naptár szerint már benne vagyunk az adventi időszakban, ami a karácsonyi bevásárlási lázon és a céges bulikon azt is jelenti, hogy elérkezett az a pár hét az évben, amikor nyugodtan eljátszhatjuk a giccses turistát Budapesten, és leugorhatunk forraltborozni valamelyik karácsonyi vásárba, vagy bárhova a városba így andalogni egy kicsit.

A vásárok legtöbbje a november 26-ai hétvégén nyitott, és sok helyen egészen januárig lehet hódolni ennek az elfoglaltságnak. A részleteket a linkekre kattintva lehet elérni.

Bazilika

Néhány év alatt nőtte ki magát a Bazilika előtt felállított adventi vásár az egyik legmenőbbé, többek között annak köszönhetően, hogy itt rájöttek, hogy ezekre az helyekre az emberek úgyis kajálni és piálni járnak.

A helyszín ideális egy mesterségesen romantikus borozáshoz, a Bazilika esténként kivilágítva nagyon impozáns, és annak köszönhetően, hogy egy téren vagyunk az egész borozást el tudjuk egy kicsit távolítani a hétköznapoktól, kicsit ki tudunk szakadni a város forgatagából, és hát ez lenne a lényeg.

Vörösmarty tér

Ha már a tereknél és a hétköznapokból kiszakadásnál tartunk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a Vörösmarty téren található vásárt. Talán ez a legklasszikusabb karácsonyi vásár Budapesten, ennek megfelelően őrült tömeg szokott itt lenni, illetve rengeteg külföldi turista.

Ha kifogunk egy olyan időszakot, amikor nincsenek bántóan sokan a téren, viszont már nincs is világos, akkor meglepően jó hangulata tud lenni annak, ha körbejárjuk a vásárt egy-egy bögre borral a kezünkben.

Óbudai Fő tér

Az óbudai Fő téren található kis vásár is az elmúlt években kiteljesedő vásárok közé tartozik. A hely nagy előnye, hogy jégpálya is van a családias méretű vásár közepén, ráadásul annál eggyel hangulatosabb, mint amilyet például a Bazilikánál találunk.

A hátránya az óbudai vásárnak, hogy ahhoz talán túl kicsi, hogy mondjuk egy óránál többet eltöltsünk a bódék között ácsorogva, illetve ha innen indulnánk tovább a városba, akkor jóval többet kell utazni, mint a belvárosi vásárok esetében.

Andrássy út

Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de ha átkapcsolunk kicsit turista-üzemmódba, hogy egy-két órára a hátunk mögött hagyjuk az évvégi hajrát, meg hasonlókat, akkor adja magát, hogy a belvárosban vásárolt forraltborunkkal korzózzunk egyet az Andrássy úton.

Budapest Champs-Elysées-jén mindig nagyon impozáns a karácsonyi díszkivilágítás, egyetlen hátránya, hogy pont az Oktogon és a Hősök tere közötti szakaszon nincs szinte semmi lehetőség általában egy-egy bögre bort vagy sült gesztenyét felmarkolni, pedig ez a rész a nagy villákkal, ha lehet még hangulatosabb, mint a jóval forgalmasabb szakasz az Oktogon és a Deák tér között.

Dunakorzó

Ha a Vörösmarty téren vagy a Fashion streeten vásárolt borunkkal nem az Andrássy út irányába, hanem a Duna fele indulunk, akkor adja magát az andalgás a Dunakorzón, ahol a hangulatot az tudja leginkább feldobni, amikor elmegy mellettünk egy-egy karácsonyi kivilágítással feldíszített 2-es villamos.

+1 Szentendre

Szentendre mindig ideális úti cél, ha arról van szó, hogy gyorsan valami már-már bántóan túlromantikus környezetbe csöppenjen az ember.

Ez az állítás hatványozottan igaz az adventi időszakra, amikor még a szokásosnál is tökéletesebb klisés randihelyszínné változik a város. Különös tekintettel a Karácsony Múzeumra.