A Szigeten kerekesszékben ülve sincs akadálya a szórakozásnak

Az akadálymentesítés és az integráció kifejezés manapság sokszor szembe jön velünk, és ez így van rendjén. Az viszont a legszerencsésebb, ha ezek a fogalmak élménnyé válnak, és a Sziget Fesztiválon is minél több fogyatékkal élő és ép, fiatal és idős bulizhat együtt biztonságban, megfelelő segítséggel.

Mindannyian nagyon tudunk örülni a ténynek, hogy az akadálymentesítés terén folyamatosan azon dolgoznak a fesztiválok, rendezvénysorozatok és összességében a kultúra közvetítői, hogy az általuk nyújtott szórakozás tényleg bárkinek elérhető legyen. A Sziget Fesztivál szervezői is évek óta fontosnak tartják, hogy semmi se szabjon határt a szórakozásnak.

Szigetelőként mi is tehetünk azért, hogy ez tényleg minél természetesebb legyen mindenki számára. Ehhez nagy segítség lehet a különleges játékokkal felvértezett XS Land.

Az érzékenyítés hajógyári fellegvára, az Ability Park már 2003 -tól tartalmas és meghatározó programokat nyújt a fesztiválozóknak, ha éppen két bulizás között szeretnék megismerni a fogyatékkal élők mindennapi kihívásait, változatos sportolási és alkotási lehetőségeit. Idén már XS LAND néven találjuk meg a helyszínek között, ahol szép számmal találkozhatunk egyéb, a témához kapcsolódó egyesülettel, alapítvánnyal és programjaikkal.

Csak néhány példa a rengeteg új kihívás közül:

  • a Nem adom fel! Alapítvány standjánál nem érdemes föladni egy kerekesszékes kosárlabda vagy egy ülőröplabda meccset
  • a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületével vakfoci és vakpingpong vár mindenkit
  • a Paradicsom Turisztikai Kulturális és Sport Klub standjánál a legbátrabbak tandem kerékpáron próbálhatják ki a vakon biciklizést.

 

Forrás: Mozduljunk ki! (www.mozduljunkki.hu/szigetpics)

 

Az éles helyzetekben a Mozduljunk ki! Egyesület önkéntes konduktorok és szakemberek tudásával segít kialakítani az akadálymentes kempinget és fesztiválhelyszínt, illetve biztosítja a kíséretet, egyéb segítséget a mozgásukban korlátozottak számára. Ez egy nagyon vagány és hasznos szolgáltatás: kísérőt, külön kempinget és egyéb speciális segítséget biztosítanak a számukra, hiszen ahány ember, annyiféle igény és megoldás.

A szervezők jelezték, hogy idén szerencsére rengetegen veszik igénybe a szolgáltatásaikat, több regisztrációt már nem tudnak fogadni. 

Ha valaki szeretne a jövő évre önkéntes segítőnek jelentkezni, jelentkezzen bátran, az idei nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezet nagyobb csapattal készül 2019-re. Az egyesület egyébként sok más koncerthelyszínnel áll kapcsolatban, érdemes őket más programok kapcsán is felkeresni.

Az XS Land csapata kaució ellenében viszont kerekesszéket vagy elektromos kocsit tud még biztosítani a látogatóknak.  Vakkísérő szolgálat igénylésére is van lehetőség, illetve nemzetközi és magyar jeltolmács is segít az eligazodásban. Minden infó megtalálható az Akadálymentes Sziget menüpontban

Igen, ez a  felkészültség a 21. században már egyre természetesebb jelenség,  a fesztiválok pedig egymástól tanulhatják el az újabb és újabb bevált megoldásokat.

Az AKKU Egyesület például már évek óta rendületlenül képviselteti magát az audionarráció szélesedő ösvényén filmek,  színházi előadások és múzeumi tárlatok akadálymentesítésével. Ezt a szakmai kiegészítést rengeteg programon el tudjuk képzelni a Szigeten is. Vetítések, koncertek, előadások, vagy a fesztivál lépten-nyomon fellelhető extravagáns installációi audionarrálva a látássérültek számára is élvezhetők lennének. Nagyon sokaknak élvezet lenne egy óriási vizuális show-val megspékelt Gorillaz koncertet audionarrálva végighallgatni!

Az AKKU közreműködésével akadálymentesen levetített Testről és lélekről c. film
Az AKKU közreműködésével audionarrált Testről és lélekről c. film közönsége. Fotó: Neményi Márton

 

Az EFOTT-on idén kísérleti jelleggel a HÖOK szervezésében hallássérültek számára jeltolmács segítségével négy magyar együttes koncertje nyújtott még teljesebb élményt.  Szabó Balázs Bandájának koncertjét  Rudolf Kata jeltolmács közvetítette. 

A Szigeten dübörgő magyar formációkat felvonultató Petőfi Rádió - Telekom Volt Fesztivál Színpadon vagy a Sláger FM Színpadon, reméljük, hamarosan lesz helye ezeknek a szuper megoldásoknak is.