Ezt érdemes tudni az Alba Regia Feszt idei fellépőiről

Székesfehérvár központjában idén zsinórban ötödjére tölti be a tereket a jazz július 30-tól augusztus 1-ig. A városban a hetvenes évek óta tartanak jazzfesztivált, amit akkor még a rádió élőben közvetített, és mivel a Videoton támogatta, a műfaj európai és amerikai világsztárjai is megfordultak itt. A rendszerváltás után hosszú szünet következett, és csak most kezd igazán újra magára találni a fesztivál, aminek a legfontosabb fellépőit mutatjuk be.

Little G. Weevil

Július 30. 19:00, Bartók Béla tér

 

A magyar származású, az Egyesült Államokban élő blues gitáros, énekes-zeneszerző producer Budapestről indult, majd London érintésével Atlantában lett belőle komoly, nemzetközi szinten elismert blues zenész. 2013-ban ő lett a Nemzetközi Blues Kihívás győztese és jelölték Blues Music Awardra is, majd 2010-től éveken át volt az X-Faktor zsűrijének tagja. Tavaly jelent meg a Something Poppin' című lemeze, amivel európai turnéra indult, és a korábbi albumaihoz hasonlóan a világ minden táján lelkes kritikákat kapott érte. Idén az ő koncertje nyitja meg a fehérvári Alba Régia Fesztet.

 



Syrius Legacy

Augusztus 1. 19:00 Bartók Béla tér





A legendás progresszív jazz-rockot játszó Syrius együttes dalainak mai modern feldolgozására alakult zenekart 2014-ben az év együttesének választotta a JazzMa.hu. Abban az évben mutatkoztak be a Debreceni Jazz Napokon, és ősszel ők adták az év egyik legjobb jazzkoncertjét a csodaszép Budapest Jazz Clubban. A fiatal zenészek olyan zseniálisan csomagolják finom, jazzes produkcióba a Syirius zenéjét, hogy azok számára is közel hozzák a zenéjüket, akik nem ismerték a legendás együttest.



Váczi Eszter Quartet

Július 30. 19:30, Szent István Király Múzeum udvara

 

Tavaly ősszel jelent meg az egykori Jazz+Az énekesnőjének legújabb lemeze a Váczi Eszter Quartettel. A merengő, titokzatosan bársonyos zenét játszó együttes első albuma platinalemez lett 2009-ben, és az idei már a sorban a negyedik. Az énekesnő még csak elsőéves volt a zeneakadémia jazz-ének szakán, amikor Geszti Péter és Dés László felkarolta, miközben már aktív klubéletet élt a Szörp nevű acid jazz játszó együttesével. A Jazz+ Aznak köszönhetően már ezidő alatt együtt játszhatott a műfaj elismert előadóival és azokkal a zenészekkel, akikkel később a Váczi Eszter Quartettet megalapították.






Malafede Trio

Július 31 és augusztus 1. 22:00, Bartók Béla tér

 

Ha valaki szokott az interneten basszusgitáros videókat nézegetni, az biztosan találkozott már Federico Malaman nevével. Az olasz gitárost a Facebookon közel százezren követik a virtuóz technikájának és humoros videóinak köszönhetően, amikben nemcsak Michael Jackson-számokat játszik, de saját szerzeményeket is. Két évvel ezelőtt alapította meg Riccardo Bertuzzi gitárossal és Ricky Quagliato dobossal a fúziós jazzt játszó Malafede triót és még abban az évben ki is adták az első saját albumukat.