Jamaica Ceglédre költözik

Nemrég a Ceglédi Gyógyfürdő területén talált új otthonra a LB27 Reggae Camp, ami idén is öt napra Jamaicává varázsolja az ország egy kis szegletét. Bemutatunk néhány fontosabb nevet Bob Marley fiától Dél-Afrika legnagyobb reggae-sztárjának lányáig.

Perfect Giddimani

Július 28. 0:15, Nagyszínpad

 

A nyolcvanas születésű jamaicai énekes már nagyon fiatalon elkezdett zenélni olyan művészneveken, mint Lil Ninja és Mr. Perfect, majd a kétezres évek elején megállapodott a Perfect Giddimaninál. Az első nagy száma a Hand Cart Bwoy, amiben egy gyümölcsökkel megrakott kézikocsit tolva énekel a szerelmének, és a jamaicai utcai árusok azonnal a szívükbe zárták érte. Ennek köszönhetően leszerződtette egy osztrák kiadó, és innentől nem volt megállás, évente adta ki az albumokat, majd saját kiadót is alapított. Tavaly az ifjú Young Shantival vett fel közös albumot, ami felkerült a reggae slágerlisták élére, ahogy a tavaly megjelent tizenegyedik, saját albuma is. 

 

 

 

Teacha Dee

Július 28. 23:30,  Nagyszínpad

 

A Budapest Riddim Band háttértámogatásával lép fel a jamaicai Teacha Dee, akinek tavaly jelent meg új albuma. A Rastafari Way-t az év ötödik legjobb reggae lemezének választották meg Németországban, ahol felvették. A kétezres évek elején még matematikát, természettudományt és informatikát tanított, de közben már folyamatosan jelentek meg a számai, amikkel sorba szerezte a rajongókat Európában. A Reggae Souljahs például óriási reggae sláger lett Németországban. 2011-ben még a nyári oktatási szünetben indult európai koncertkörútra, aztán 2012-ben hagyta ott a tanári állását, hogy a zenére koncentráljon. 



Nkulee Dube

Júlis 27. 22:45, Nagyszínpad

 

A fesztivál egyik legnagyobb női előadója Dél-Afrikából érkezik, az énekesnő édesapja az ország egyik legismertebb előadója, Lucky Dube, aki a reggae-vel küzdött az apartheid ellen, és miután az első albumát betiltották, a második félmillió példányban kelt el. Nkulee Dube a raggát ötvözi a soullal és a jazzel, koncertkörútjain bejárta a világot, és mára ő Dél-Afrika legnagyobb reggae-sztárja.