Öt határon túli színházi előadás, amiért megéri Szegedre menni

Idén már 28. alkalommal rendezik meg a Thealter művészeti fesztivált, aminek a középpontjában ezúttal a határon túli társulatok előadásai állnak. Ezek közül mutatunk be ötöt, amik közül kettőt a közép-európai színház aktuális fenegyereke jegyez.

Rhapsody in Glue (#bluebird) - Minimál... monológ... musical

Augusztus 3. 21:00, Vasvári udvar

 

 

Már a címből is látszik, hogy egy mai darabbal állunk szemben, az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciója az elmúlt száz év tipikus női karaktereit zongorázza végig. Az első világháborútól a Facebook-korszakig tartó időutazás azzal indul, hogy egy színésznő lerobban a kocsijával, majd telefonon szakít a férjével és élete szerelmével, és menet közben Tom Waits, Amy Winehouse és Dusty Springfield dalai szólnak a háttérben. A monodráma főszerepét alakító Alexandra Gitlan idén nyáron a zsűri különdíját nyerte el a XXV. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon Nagybányán.

 

Hasszán aga felesége

Augusztus 4. 20:30, Kisszínház

 

A balkán egyik legrégebbi, de most is aktuális balladáját dolgozza fel az Újvidéki Színház produkciója, ami erősen reflektál a nők jelenkori helyzetére. A középpontjában az a női archetípus áll, aki behódol, elfogadja a neki kiszabott szabályokat, nem lázad, csak beletörődik és megy tovább, akkor is, ha maga pórul jár ezzel. A sötét tónusú, dübörgő zene által kísért darab főszerepét a több komoly szakmai díjjal kitüntetett Béres Márta játssza, és a Jászai Mari-díjas Urbán András állította színpadra.

 

Felhő a nadrágban

Augusztus 7. 20:00, Kisszínház


 

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház gyilkos humorú darabját a kelet-európai kortárs színház fenegyereke, Kokan Mladenović állította színpadra. Szókimondása, humora és bravúros eszközhasználata tette az elmúlt évek egyik legizgalmasabb rendezőjévé. Gyakran dolgozik együtt határon túli magyar társulatokkal, rendezőként itthon a tavalyi Thealteren mutatkozott be szerb-magyar-montenegrói koprodukcióban készült A Jami körzet című zenés áldokumentumjátékkal, ami azóta 16 díjat nyert nyolc országban. Az egyik idei darabja Majakovszkij verse, A nadrágba bújt felhő nyomán készült, és azt feszegeti, hogy kell-e nekünk forradalom száz évvel később, vagy kényelmesebb a rabság.



Shakespeare, Sonnet 66

Augusztus 9. 21:00, Kisszínház

 

 

Kokan Mladenović egy másik darabot is hoz Szegedre, Majakovszkij mellett visszanyúlt egy nagy klasszikushoz, Shakespeare 66 szonettjéhez. Az elsősorban gesztusra és mozgásra épülő előadásban a szonett minden sora önálló jelenetté bővül, amikben közismert shakespeare-i figurák és motívumok köszönnek vissza. Így lehetünk tanúi annak, hogy a Macbeth-ek, Othellók, III. Richárdok, Rómeók és Júliák, Titus Andronicusok ma is közöttünk járnak. A rendező most másodjára dolgozott együtt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal, és a közös munka eredményét három szerbiai színházi fesztiválon is elhalmozták díjakkal, de Magyarországon még csak a gyulai Shakespeare Fesztiválon játszották.




Lift - boys will be boys

Augusztus 10. 18:00, Régi zsinagóga

 

 

Romániában teljesen egyedülálló műfajt képvisel a sepsiszentgyörgyi székhelyű M Studio, ami 2005-ben alakult. A mozgásszínházi társulat korábban három darabot vitt színpadra az összetéveszthetetlen stílusú Fehér Ferenc táncművész-koreográfussal, akinek a darabjai legnagyobb részt külföldi színpadokon jönnek létre. Az előadás kiindulópontja egy lift szűkös fülkéje, ahol egymásnak idegen emberek kerülnek szoros fizikai közelségbe egymással, miközben egyik helyről a másikra tartanak.


Még több info a fesztiválról itt.