25 vers egy különleges kötetben

Az Útikalauz a vershez című legújabb Tilos az Á-kötet 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül mutatja meg, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól.

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez

Egy kalauzt tart a kezében az olvasó, mely a versek világába nyit kaput: célja, hogy segítsen felfedezni magukat a szövegeket, elvezet egyik verstől a másikhoz, a harmadikhoz, a negyedikhez. A kötet nem tartalmaz életrajzi adatokat, nem mesél el különböző érdekességeket és történeteket az egyes költőkről és versekről, hanem egy igazi útikalauzhoz hasonlóan inkább kommentálja, magyarázza azt, amit olvasunk; felhívja a figyelmet egyes szavakra, fordulatokra, mondatokra, megoldásokra, és ezekből a megfigyelt részletekből áll össze a kép.

A szerző furcsa sorrendet választott: a versek terjedelmét használja vezérfonálnak. A kötet egy egyetlen szóból álló verssel (Weöres Sándor: Tojáséj) kezdődik, majd néhány szó, aztán már egy verssor, kettő, három, négy, később pedig egész versszakok és versszaksorozatok következnek, amíg a kötetben tárgyalt leghosszabb versig (Arany János A hamis tanú című balladája) eljut az olvasó. Az olvasás során így kiderül, hogy nem mindig nehezebb megérteni egy hosszabb verset, mint egy rövidebbet.

A gyűjtemény a teljes magyar költészetből merít, melyből huszonöt verset válogatott össze a szerző. A költők részben a legnagyobb klasszikusok, részben a legkiválóbb kortársak közül kerültek ki, így a költészet sok arcát felfedezhetjük a kiválasztott szövegek segítségével. Többek között Weöres Sándor, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Kemény István, Nádasdy Ádám, Varró Dániel és Rakovszky Zsuzsa szövegeivel találkozhatunk. A versek között találunk szerelmes és politikai témájút, halálról, fájdalomról, gyerekkorról vagy ifjúkorról szólót, de humoros költeményeket is olvashatunk.

Az Útikalauz a vershez mindenkihez szól, legyen az diák, felnőtt, kamasz, tanár, hiszen egy-egy verssor mindannyiunkat megérintett már. Emellett kiválóan alkalmas arra is, hogy gimnáziumi magyarórákon használják a tanárok. A kötet esztétikailag is különleges, hiszen a könyv illusztrátora-grafikusa, Gráf Dóra vizuálisan igényes könyvet alkotott: a képi asszociációk nemcsak kapcsolatokat teremtenek a művészeti ágak között, de azt is tökéletesen megmutatják, mit jelent a szabad és kreatív, de a szöveg közelében maradó egyéni értelmezés. A könyvben archív fotók, festmények, képzőművészeti alkotások is találhatók.

Beleolvasó itt.


(via Pagony)