A honfoglalás korába viszi a gyerekeket Berg Judit új könyve

Berg Judit Két kis dínó-sorozata az elmúlt évek egyik legnagyobb gyerekkönyves sikere, ami nem is meglepő, hiszen három népszerű témát egyesít: a meseregényt, a játékos ismeretterjesztést és persze a dínókat – akiket még mindig imádnak a gyerekek.

A két bolondos dinoszaurusz, Nyamm és Trikó hamar belopták magukat az ovisok és kisiskolások szívébe, mivel pont olyanok, mint ők: kíváncsiak, szeleburdiak és kotnyelesek. Kalandjaik során a történelem különböző meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol mindent felforgatnak és átrendeznek. Jártak már a zsírkréta-korban, Budapesten, Krétán, Amerikában Kolumbusz Kristóffal és a középkorban is; ezúttal pedig a honfoglaló magyarok körébe érkeznek.

Ez már csak azért is különleges vállalás a szerző részéről, mert nem sok meseregény foglalkozik ezzel a korszakkal, noha a magyar történelem egyik legfontosabb mérföldköve. A kötetben találkozhatunk Árpáddal és a hét vezérrel, megismerkedünk a hiedelem- és mondavilággal: Emese álmával, Csaba királyfi legendájával... Megtudjuk, hogyan éltek, hol aludtak, miket ettek a honfoglaló magyarok – mindezt a szokásos mesés, vicces köntösben, amit már megszokhattunk.

A könyv két olyan műfajt egyesít, amelyek önmagukban is hatalmas népszerűségnek örvendenek: a meseregényt és a játékos ismeretterjesztő könyvet. Arról nem beszélve, hogy a főhősei dinoszauruszok, ami azonnal érdekessé teszi minden gyerek számára. Ha az ovis és kisiskolás korosztállyal szeretnénk megismertetni történelmi korszakokat (vagy bármit), akkor a legfontosabb szempont, hogy szinte észre se vegyék, hogy épp új ismeretekre tesznek szert.

A meseregény forma ebben segít. Trikó és Nyamm ráadásul pont olyan lazák, mint egy mai 7–9 éves gyerek. Nagy önbizalommal, bátorsággal és humorral veszik az akadályokat. Berg Judit pedig hihetetlen magabiztossággal, kifogyhatatlanul ontja magából a poénokat és azt a fajta izgalmat, ami a kisiskolás korosztályt a könyv mellé szegezi.

6–10 éves kor között ajánlott!
Online könyvbemutató eseménye itt.
Élő könyvbemutató eseménye itt.


(via Pagony)