A legjobb családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Erdővarázs Családi Nappal, Belvárosi Családi Piknikkel, Újbudai EgészségPARTtal, Autómentes hétvégével és Színházak Éjszakájával várnak benneteket.

Szeptember 20., péntek

János vitéz – Digitálisan felújítva

Szeptember 19-től a mozikban

Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa digitálisan felújítva szeptember 19-től visszatér a mozikba. Az ismert történetben Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászbojtár szerelmes a gyönyörű árvába, Iluskába, ezért ahelyett, hogy a rábízott nyájat őrizné, inkább párját öleli a patakparton. Ezért hamar összetűzésbe is kerül Iluska gonosz mostohájával, az azonban még nagyobb gond, hogy mire lemegy a nap, szétszélednek a rábízott juhok, így Jancsinak bujdosnia kell.

Esti kaland a Mátyás-templomban

Mátyás-templom - szeptember 20., 19.15

Fedezd fel zseblámpával a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templom kincseit interaktív tárlatvezetés során! Zseblámpát feltétlen vigyél magaddal!
Ajánlott korosztály: 6-12 év

Denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben

Pálvölgyi-cseppkőbarlang - szeptember 20., 19.30

A barlangászok kutatásának köszönhetően a különböző időszakokban feltárt (kezdetben önállónak ismert barlangok) mára már egységes barlangrendszert képeznek. Több barlang bejáratánál is feszítenek ki denevérbefogó függönyhálókat. A hálózás remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra.

Szeptember 21., szombat

Belvárosi Családi Piknik - Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér - Ingyenes

Károlyi-kert - szeptember 21., 10.00 - 18.00

A Károlyi-kertben szeptember 21-én ismét Családi Pikniket tartanak. Fellép többek között a Kolompos együttes, az Eszter-lánc Mesezenekar, a Kalimpa Színház, Vig Balázs, a Kék Katica és a Ringató csapata is. Emellett természetesen kézműves programokkal is várnak benneteket. Ott lesz a Cellux Csoport, Parádi Orsolya, Nyitrai Szilvia, Sayti Krisztina is, akikkel együtt alkothattok. Egész nap játszhattok cirkuszi artistákkal, és készíthettek ujjlenyomatot is a BRFK standjánál.

Makám: Bogárbál

Hunyadi tér - szeptember 21., 10.00

A Makám együttes Bogárbál című műsora közel hozza a városi gyerekekhez a természetet: erdőt, mezőt, tavat, folyót és a bennük élő állatokat. Hallhattok majd a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, az iskolakerülő kabócáról és az aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről, de megleshetitek a tócsában fickándozó ebihal családot és Kormost, a kismacskát, amint az ereszről csepegő vízben mosakszik. Akinek pedig még ez sem elég, végül kilátogathat az Állatkertbe, egy - a Makámmal közös - táncmulatságra.

Színházak Éjszakája

Budapest, több helyszínen - szeptember 21., 10.00

Nyolcadik alkalommal vár benneteket izgalmas programkavalkáddal az évadnyitó színházi fesztivál. A gyerekeket a Budapest Bábszínházban előadásokkal, kulisszajárással, színpadtechnikai show-val és játékos bábtörténettel, a Kolibri Színházban interaktív játékokkal, kulisszatitkokkal, élő CD bemutatóval és Macskalabirintussal, a Budapesti Operettszínházban pedig Huszárok és királykisasszonyok címmel zenés, színházi beavató programmal, a Magyar Színházban pedig a PIN:okkio című bemutatójuk nyílt próbájával várnak benneteket.

Varázslények - Mesebeli küldetés

Vajdahunyad vára épületegyüttes - szeptember 21. - november 3., 10.00 - 17.00

A Vajdahunyad várban nyíló új, őszi interaktív kiállítás és játék képzeletbeli kalandra, mesebeli küldetésre hív benneteket. A kiállítást járva felfedezhetitek a mesék világát, találkozhattok a mítoszok és mondák számos legendás teremtményével, rácsodálkozhattok meglepő külsejükre és varázslatos képességeikre. A küldetés teljesítéséhez bátor szívre, jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz. Ám ha minden titkot kifürkésztek, a jutalom sem marad el!

Családi délelőtt - Attribútum akcióban

Ludwig Múzeum - szeptember 21., 10.30 - 12.30

Művészet-e az, ha rajzolok a földre egy egyszerű jelet vagy ha egy nagyméretű szimbólummal felállok a lépcsőre és ott lefotóznak? Műtárgynak tekinthető- e a cselekvésemről készült fotó, ha nem az a lényeg, hogy a cselekvésemmel egy tárgyat hozok létre, hanem hogy amit létrehoztam, az elillan? A vajdasági neoavantgárd művészet egyik alkalmazott műfaját az akciót ismerhetitek meg a Ludwig Múzeum kiállítóterében látható műveken keresztül.
Előzetes regisztrációt igényel!

KAFF-nap az Urániában

Uránia Nemzeti Filmszínház - szeptember 21., 14.00

A KAFF-nap alkalmából a kicsiket gyerekfilmes program várja az Urániában, amelyben olyan közönségkedvenc sorozatok epizódjai láthatók, mint az Egy kupac kufli, az Egy komisz kislány naplója, a Hajótöröttek, a Városi legendák, az Ahány király, annyi mese és a Cipelő cicák. Emellett vetítik Marék Veronika Kippkopp a hóban című meséjének animációs adaptációját, a hortobágyi állatvilágot népszerűsítő Hortobágyi darumesét, és egy dán alkotást is, a Vitello undi barátnőjét.

Kalózok a Dunán - Teknősles, kincskeresés és kódfejtés a Margitszigeten

Margitsziget - szeptember 21., 15.00

Ki volt az a különös, magányos kalóz, aki megbolygatta a helyi kolostorban élő apácák nyugodt mindennapjait? Mit hagyott hátra és mit vitt magával erről a szigetről? Amíg a gyerekek térkép és feladatlap segítségével titkos kincsek után nyomoznak a Margitszigeten, a felnőttek történeteket hallgatnak a szigethez kapcsolódó legendákról és a vízhez kötődő hiedelmekről.
Előzetes regisztrációt igényel!

Évadnyitó családi nap - Keménykalap és krumpliorr

Óbudai Kulturális Központ, Civil Ház - szeptember 21., 15.00

A Civil Ház szeptembertől új helyszínre költözik, ez alkalomból a Nagyszombat utcai játszótéren és a Civil Házban évadnyitó családi napot tartanak. 15 órától kézműves foglalkozással, retro játékokkal, Majoros Ági bábszínházával, Mimó és Csipek bábelőadásal várnak benneteket. Délután a Keménykalap és krumpliorr című filmből ismert Bagamérit is megidézik, retro fagylaltos autóval várnak titeket.

Szeptember 22., vasárnap

V. Újbudai EgészségPART - Ingyenes

Feneketlen tó - szeptember 22., 10.00 - 17.00

A Feneketlen-tó partján immár hagyománnyá vált, hogy ősszel az egészségé a főszerep. A családi nap egy hangulatos Ringató foglalkozással indul majd, melyre a legkisebbeket és szüleiket várják, majd Schobert Norbi tornáztat meg mindenkit. A nap folyamán koncertet ad a Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a népszerű Kolompos együttes is.

Bölcs Kavics Kalózhajó - Nyílt nap

Szimpla terem - szeptember 22., 10.00 - 13.00

Az ősz folyamán a Szimpla Teremben rettenthetetlen kalózbandát alapíthattok, felkutatjátok Feketeszakáll, Francis Drake, Morgan kapitány történeteit, és kifürkészhettek mindent, amit csak a kalózkodásról tudni kell. Nem is gondolnád, milyen sok mindenhez kell értenie egy igazi kalóznak: hajóépítéshez, térképolvasáshoz, tengeri csatákhoz, egy teljes legénység élelmezéséhez.
A három alkalmas programsorozaton szokás szerint kísérletezhettek, beszélgethettek és alkothattok. Kiderül majd, ki volt a legádázabb női kalózkapitány, hogyan lehet a felhők, a csillagok vagy a tengeráramlatok alapján tájékozódni, mitől tud a beton lebegni a víz tetején, még a kalózok konyhájába is beleshettek.

Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok

Puskin mozi - szeptember 22., 10.00 és 12.00

"Egy szép nyári reggelen biciklizni in­dultunk, én és a 2 éves kislányom. Én a nyeregben, ő a rúdon, a kis gyerekülésben. Ahogy mentünk, ő egyszer csak hátranézett, és azt mondta: – Papa, énekelj! És én énekeltem, ahogy épp az eszembe jutott: „Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli…” Így kezdődött, s idővel összegyűlt egy lemeznyi dal, egy egész napos családi biciklis kirándulás története.
Puskin Kuckó

Kuruttyoló békakirály meséi

MOM Kulturális Központ - szeptember 22., 10.30

"Volt, ha volt, ha nem volt, hát mégis volt – volt egyszer egy kis, zöld béka, aki boldogan kuruttyolt a lapos köveken, hiszen ő volt a békanemzetség királya. Ám egy napon szörnyű dolog történt: Éliás Tóbiás, a gonosz óriás megirigyelte boldogságát, és ellopta tőle féltve őrzött kincsét: a hangját." A Kuruttyoló békakirály világjáró körútra indul a zene, hangszerek és mesék birodalmában.

Halász Judit: Játsszunk együtt!

Marczibányi Téri Művelődési Központ - szeptember 22., 11.00

Halász Judit több mint harminc éve énekli magyar költők verseit a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében - méghozzá gyermekeknek. A koncerten az eddig megjelent zenei anyagokból hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Dolák-Saly Róbert: Családi gumiszoba

UP Újpesti Rendezvénytér - szeptember 22., 11.00

A L'Art pour L'Art Társulatból is ismert ezerarcú humorista és zenész, Dolák-Saly Róbert gyerekeknek szóló műsora egy játékos, interaktív, sajátosan "Dolák-Salys" humorba ágyazott koncert. Az előadáson a versmegzenésítéseken, önálló dalszerzeményeken kívül, találós kérdések, bűvészmutatvány, tánc, "házibuli", valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak.

Kovácsovics Fruzsina - Ingyenes

Millenáris - szeptember 22., 11.00

Fruzsi egy derűs, interaktív utazásra hívja a gyerekeket: a nézőtér játszótérré változik, van közös táncolás és éneklés, Fruzsi bemutatja a legérdekesebb madarakat, bevezet a hangszerek különleges világába, megtanítja a pingvintáncot és azt is, mi mindenre jó a hepperedeppe-heppendre varázsige...
Szívünk Napja

Vízipók-csodapók - a film

Premier Kultcafé - szeptember 22., 11.00

Beköszönt a tavasz, a kishangyák egy kiflicsücsök morzsával szaladgálnak a füvön. Katica tanácsára a csigaház felé igyekeznek. Odabent nem csiga lakik, hanem a Vízipók, aki úszkálni akar a tóban a szabad ég alatt. Ekkor találkoznak Keresztespókkal, aki kifogásolja, hogy egy rendes pók az nem úszkálhat a vízben. Vízipók ezen kicsit mérgelődik, a kishangyák próbálják meggyőzni a Keresztespókot, hogy a Vízipók szerintük nagyon rendes póknak tűnik...

Egész hétvégén

IV. Erdővarázs Családi Nap - Ingyenes

Szabadság tér - szeptember 20-21., 10.00 - 23.00

Az állami erdőgazdaságok Budapest szívében mutatják be a vadregényes magyar erdők értékeit és az erdészek izgalmas munkáját. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, változatos ismeretterjesztő programokat a magyar népi hagyományokból is merítő zenés színpadi produkciók színesítik. A rendezvény mindkét napján 15 tematikus sátorban lehet megismerkedni az erdők titkaival és az erdészek munkájával.

Európai Mobilitási Hét – Autómentes hétvége az Andrássy úton - Ingyenes

Andrássy út - szeptember 21-22., 9.00 - 22.00

Sétáljatok végig az Andrássy úton szeptember 21-én és 22-én, az Európai Mobilitási Hét Autómentes Hétvégéjén! A járművek helyett a gyalogosoké lesz a főszerep: családi programokkal, játékokkal, Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncerttel, járműkiállítással és gasztrosétánnyal várnak benneteket.

The Fans Strike Back – Csillagok háborúja kiállítás

Bálna - szeptember 15. - december 31., 10.00 - 21.00

A kiállítás közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatókat a sorozat cselekményén. Találkozhattok a filmből jól ismert - Chewbacca, Yoda, R2D2, C-3PO, a Sithek, Darth Vader és további sok más főszereplő és szereplő - életnagyságú figurájával, megcsodálhatjátok százharminc limitált kiadású figurát, és több mint harminc ember méretű páncélzatot is. Lélegzetelállító a hatalmas csillagromboló kapitányi hídja, az óriási termetű Jabba, a hutt, a négy méter magas Rancor, a nyolc méteres Palpatine trónterem és az Anakin Skywalker kilenc méter hosszú légifogata is. Megtekinthettek egy mitikus fegyverekből álló kollekciót, de a kézi készítésű diorámák és sisakok is lenyűgözőek. A kiállítás különlegessége a több űrhajóból álló virtual reality élménysarok és a Jedi kiképző ring. A virtual reality teremben több űrcsatát is átélhettek.

+1 Nézzétek meg Westend City Centerben, hogy milyen egy életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron.