Állatkerti kölyökmérleg 2021

Kiselefánt, vörös panda, zebracsikó, tapírgyerek, kis matakó, leopárdkölykök, ifjú ázsiai vadkutyák, tarvarjú fiókák... olyan sok ifjú új lakója lett 2021-ben a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, olyan sok kisállat született idén, hogy felsorolni is nehéz őket.

A 2021-es esztendőben is nagyon sok kisállat születésének, kikelésének örülhettek a látogatók, akik közül vitán felül Samu, a kiselefánt a legnépszerűbb a körükben. Róla egyébként áprilisi megszületése óta többször is hírt adott az állatkert, például akkor, amikor nevet kapott, vagy amikor azt szerették volna megmutatni, hogyan cseperedik az ifjú ormányos, hogyan pancsol a kifutóhoz tartozó medencében, és hogyan játszik a bátyjával, Arunnal.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert - Bagosi Zoltán

Még Samu világra jövetele előtt bemutatkoztak a Bennett-kenguru kölykök, akik ugyan még a 2020-as évben születtek, de csak 2021 tavaszán kukucskáltak ki először az erszényből. Közben gyermekáldás volt a fekete hattyúknál, a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a prérikutyáknál, az éji majmoknál és az üregi baglyoknál is.

A veszélyeztetett tarvarjaknál ebben az évben is számos fióka kelt ki és cseperedett fel, ami azért is fontos, mert az állatkert részt vesz egy olyan visszatelepítési programban, amelynek célja, hogy a dél-spanyolországi Andalúziában, ahonnan ez a faj már régebben eltűnt, ismét egy stabil vadon élő népesség jöjjön létre. A program részeként a 2020-ban kikelt tarvarjú fiókák közül hat madarat 2021 tavaszán el is engedtek a szóban forgó élőhelyen, és a tervek szerint az idén kelt fiókák közül is lesznek olyan madarak, akik ugyancsak visszatelepítésre kerülnek.

Nyár elejére a Dél-Amerika kifutóból valóságos óvoda lett, olyan sok kölyök született az egymással társbérletben élő vízidisznóknál és nagy maráknál. Közben a rózsás flamingók is rengeteg fiókát neveltek, a Pálmaházban a matakóknál volt szaporulat, és a szürkenyakú koronásdarvaknál is kikelt két „trónörökös". Ugyancsak a nyáron jött világra a park legifjabb tapírja is, aki a Rezső nevet kapta, és akit kisfilmen is megmutattak, amint a medencével ismerkedik.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert - Bagosi Zoltán

Az óév legfontosabb kisállatairól szólva természetesen nem hagyható ki a vörös panda kölyök, akinek a Bonifác nevet szavazta meg a közönség, a zebracsikó, aki – ugyancsak szavazás nyomán – a Zaki nevet kapta, valamint a közelmúltban bemutatkozott perzsa leopárd kölykök, akik – szintén a közönség voksai alapján – Arya és Amir néven lettek bejegyezve a törzskönyvbe.

Mivel az állatkert az év minden napján, így a téli iskolai szünet idején is nyitva tart, akár a napokban is érdemes lehet kilátogatni, hiszen az idei évben világra jött kisállatok többségét most is megcsodálhatjátok. És közben persze érdemes figyelemmel kísérni a híreket is, mert vannak olyan, a közelmúltban született kölykök is, akik még csak ezután fognak bemutatkozni...

További infókért keressétek fel a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapját!

 

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!