Az év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy minél többen megismerhessék azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a laikus természetbarátok is fontos szerepet kaphatnak. A 2022-es Év madara szavazás jelmondata, a Sokszínű természet volt, a szavazást pedig a zöld küllő nyerte.

A szlogen nem csak a madárvilág változatos megjelenésére szerette volna felhívni a figyelmet, hanem a biodiverzitás, a biológiai sokféleség, sokszínűség fontosságára is.

A biológiai sokféleség azt fejezi ki, mennyire gazdag természeti környezetünk. Az élőlények összessége és fizikai környezetük állandó kölcsönhatásban áll egymással – ez a kölcsönhatás hozza létre az ökoszisztémákat, melyek nélkül az emberi élet is elképzelhetetlen lenne. A biodiverzitást azonban számos veszély fenyegeti világszerte. Több növény- és állatfaj halt ki, illetve kerül ma is a kihalás szélére az emberi tevékenység következtében. A biológiai sokszínűség megszűnése nem csak a ritka állat- és növényfajok eltűnését foglalja magában. Azzal is együtt jár, hogy az egyes ökoszisztémák kevésbé képesek megújulni, és a természeti rendszerek sérülékenyebbé válnak a külső hatásokkal szemben. Éppen ezért fontos, hogy megőrizzük a színeit!

 

Zöld küllő (Fotó: Orbán Zoltán)

 

A netes szavazatok alapján a biológia sokféleség nagykövete idén a zöld küllő lesz, aki két másik feltűnően színes szárnyassal küzdött meg a népszerűségért; a kékbegyet és a vörös gémet utasította maga mögé a szimpátiaszavazáson.

A zöld küllő termetes, szajkó méretű madár, a rovarlárvák mellett, legkedvesebb tápláléka a hangya, amit minden formában - kifejlett rovarok, lárvák és bábok is - előszeretettel csipeget. Nyelve több mint tíz centiméter hosszan kiölthető, így a járatok mélyéről is ki tudja piszkálni a számára oly kedves csemegét. Erőteljes testalkatának és csőrének köszönhetően, tipikus harkályként a maga ácsolta odúban költ. Évente egy fészekaljat nevel, gyakran évekig használja ugyanazt az odút, ami nem is csoda, figyelembe véve, hogy egy-egy ilyen megfelelő méretű üreg elkészítése akár négy hetet is igénybe vehet.

Mivel a lakott területeken is jól érzi magát és gyakori is itt, ráadásul állandó madár, akár ti is megfigyelhetitek a környezetetekben. A lelkes madárbarátok pedig egész évben vendégül láthatják, a „harkálykerti” megoldásokat például kifejezetten kedveli.

Harkálykert (videó: Orbán Zoltán)

 

Sok érdekes dolgot olvashattok még a zöld küllőkről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Ismerkedjetek meg közelebbről is az év madarával!

 

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!