Elstartolt a WATCH pályaorientációs program

A kimondottan lányoknak szóló kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics), miközben a résztvevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is.

Nagy érdeklődés mellett indult útjára a WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs program az Agóra Tudományos Élményközpontban, a stratégiai partnerként együttműködő NI támogatásával. 

Debrecen jövője szempontjából is meghatározó fontosságú lehet ez a program, hiszen segíthet megmutatni a STEM tantárgyak és tudományterületek előnyeit.” – hangsúlyozta a WATCH sajtónyilvános megnyitóján dr Barcsa Lajos. Debrecen alpolgármestere hozzátette: „A városban az elmúlt években sok olyan új, jól fizető munkahely jött létre, amelyek igazi perspektívát és megtartó erőt jelenthetnek a mai középiskolások számára.

A 2021/22-es tanév végéig tartó, ingyenes, projektalapú programra 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezhettek, a debreceni gimnáziumokkal kialakított együttműködés keretében. A kiválasztott 64 lány 4 csoportban, iskolaidőn kívül, másfélórás foglalkozásokon különböző projektmunkák megvalósításán dolgozik majd együtt, de lesznek olyan, természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat is bemutató témanapok és rendezvények, amelyekre minden érdeklődőt szívesen látnak.

A WATCH stratégiai partnere az NI Hungary, melynek munkatársai is bekapcsolódnak a programba, a diákok mentoraként tapasztalataikat megosztva segítenek abban, hogy a fiatalok felfedezhessék erősségeiket, megismerhessék a kreatív problémamegoldás lépéseit és a mérnöki pálya szépségeit. A WATCH megnyitóján az NI Hungary ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a cég a programot 15 millió forinttal támogatja. Hosszu Róbert hozzátette: „A mérnöki utánpótlás sokszínűségének megteremtése és ezen belül is a női mérnöki pálya népszerűsítése az NI egyik kiemelt társadalmi felelősségvállalási célkitűzése. A program, mely gyakorlati és izgalmas betekintést nyújt a mérnöki hivatás világába, segíthet abban is, hogy a felnövekvő generáció megválaszolhassa a jövő nagy tudományos kihívásait.

A szervezők remélik, hogy a WATCH hatására olyan fiatalok is lehetséges karrierútnak választják a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. A programmal jövőálló tudást szerezhetnek a diákok, újításaikkal, felfedezéseikkel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világban pozitív változások induljanak el. Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője az eseményen kiemelte: „A felgyorsult világunkban tíz év múlva már teljesen új szakemberekre és szakterületekre lesz szükség, mi abban szeretnénk segíteni a mai fiatalokat, hogy felkészültek legyenek a jövő alakítására. Bízunk abban, hogy a kezdeményezéssel hosszú távon hozzájárulunk Debrecen és a régió fejlődéséhez, vonzóvá tételéhez is.

Hosszu Róbert

Kódold a jövőt!

Ma már az élet szinte minden területén alkalmaznak robotokat, a gyártástól a szórakoztató iparig, és a mesterséges intelligencia is beépült a mindennapjainkba. A WATCH foglalkozásain a lányok bepillanthatnak a különböző kódolási felületek világába, és áttekinthetik, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának.

A 3D modellezés technikája lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatják egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.

Az energiatakarékosság, biztonság és kényelem jegyében már számos okoseszköz könnyíti meg az életünket otthon is. A WATCH résztvevői belekóstolhatnak a mérnöki és programozási tudományterületekbe: készíthetnek okosnövényápoló-szettet, amely segíti a virágok gondozását, esetleg megalkothatnak egy igazán különleges tükröt, amely készülődés közben megjeleníti az aktuális napi feladatokat vagy éppen a legfrissebb időjárás-előrejelzést.

További infó: Agóra Tudományos Élményközpont