"Én a menyasszony – Az én menyasszonyom"

A Magyar Nemzeti Múzeum kreatív pályázatot hirdet a Magyar Menyasszony című kiállításához kapcsolódóan 3-12 éves gyerekek számára.

2023 decemberére a Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony címmel nagyszabású kiállítást tervez, hogy bemutassa a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változatosságát. A pályázat a 2023-ban megvalósuló Magyar Menyasszony
időszaki kiállítás témájához kapcsolódik. Az esküvő évezredek óta az emberi élet egyik legkiemelkedőbb eseménye, nem véletlenül találjuk meg minden nép történetei, népmeséi között a szerelem és házasság témakörét/motívumait.

Az esküvők sok mesét ihlettek meg, mindannyian ismerjük a boldog véget, amikor megülték a lakodalmat, és mulattak, azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De vajon egy hetedhét világra szóló lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen ruhát hord egy menyasszony? Erre keresik a választ a szervezők a most induló gyermekrajz pályázaton. A gyerekeket arra buzdítják, engedjék szabadon fantáziájukat, és rajzolják le saját magukat menyasszonyként, vagy a leendő menyasszonyukat.

A pályázat kritériumai között szerepel, hogy az alkotások A4-es, vagy A3-mas papírra készüljenek, az elkészült munkákat pedig digitális úton, e-mailben juttassák el a múzeum számára. A befotózott, vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB), és JPG, vagy PNG formátumban várják, és fontos, hogy a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját.
 
A Bíráló Bizottság tagjai neves szakemberek, így Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.

Nevezési korcsoportok:
Óvodás korosztály: 3-6 éves korosztály
Általános iskola: 1-3. osztály
Általános iskola: 4-6. osztály
Beküldési cím: magyarmenyasszony@mnm.hu
Beküldési határidő: 2023. február 7.

További infókért klikkeljetek ide!