Evészavarról szól 2023 legjobb ifjúsági könyve

Az év gyerekkönyve díjat diákok szavazzák meg minden évben, több iskola versenyez a zsűrizés lehetőségéért. Idén egy budapesti és egy ceglédi középiskola olvasóköre dönthetett arról, melyik ifjúsági regény viszi el a pálmát. Választásuk a mindössze 17 éves Keszthelyi Gréta Kata „Vékony jégen” című könyvére esett, amely egy fontos, sokakat érintő problémáról szól tiniknek és szüleiknek.

A saját élmények alapján írt, 2022 őszén megjelent regény a 16 éves Lina történetét meséli el, akinek olyan magánéleti és családi problémákkal kell megküzdenie, hogy anorexiás lesz. A Vékony jégen  című könyv azt meséli el, hogyan birkózik meg a kamaszlány a kontrollvesztéssel, evészavarral és a bántalmazó kapcsolatokkal otthon és a jégpályán. Miközben próbál megfelelni a felé irányuló elvárásoknak, a folyamatos teljesítménykényszert és toxikus családi légkört a testképe sínyli meg.

A diákzsűri véleménye szerint azért ezt a könyvet szavazták legjobbnak, mert „bárki tud azonosulni Linával a problémái miatt, és mindenkit változtatásra inspirál: arra, hogy változtasson a saját nézőpontján és életén." A gyerekek laudációjukban kiemelték: „Középiskolás diákként nagyon sokat találkozom azzal a problémával, hogy nagyon keveset tanulunk az iskolában a szexuális és nemi kisebbségek problémáiról, vagy akár arról, hogy mennyire fontos felismerni - és egyáltalán ismerni - a testképzavarokat, étkezési zavarokat, vagy a családon belüli bántalmazás jeleit. Ez a könyv nagyon sokat beszél ezekről, és arról, hogy ezek összefüggenek, ahogy Linán keresztül is megtapasztaljuk, hiszen otthon őt is bántják, és ebből következik az, hogy azokba a problémákba ütközik, amiket nem ismer fel, mert nem tudott róluk, nem gondolta, hogy vele ez egyáltalán megtörténhet, és a környezete sem jött rá, hogy ilyesmivel küzd.”

Magyarországon becslések szerint közel 50 ezer ember él valamilyen evészavarral. A kóros soványsággal járó, pszichés eredetű evészavar serdülőkorban a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, amelynek kezeléséhez az érintett kamaszt támogató szülői, oktatói, szakértői háttér elengedhetetlen. Ám gyakran már az evészavar felismerése sem egyszerű, ebben nyújthat segítséget ez az ifjúsági regény.

A könyv nemcsak a diákok elismerését vívta ki, pszichológusok is ajánlják tinik és szüleik figyelmébe. Gyányi Andrea, klinikai szakpszichológus ezt emelte ki a mű kapcsán: „Magával ragadtak a kedves, szerethető szereplők és a történet vonalvezetése, ami az anorexia cseppet sem könnyű témáját karolja föl. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik nem csak szakmai könyveken keresztül szeretnének bepillantást nyerni az evészavarok dinamikájába.” A díjat a 93. Ünnepi Könyvhéten vehette át az ifjú írónő, aki elmondta: „Még mindig nem tudom elhinni, hogy mindez velem történik. Leírhatatlan érzés, hogy a korosztályom annyi sok könyv közül az én regényemet találta a leginkább méltónak erre a címre. Köszönöm, hogy vagytok és olvastok, és, hogy az én könyvemet is olvassátok! Ti vagytok a legnagyobb motivációm az írásra!”

További infókat erre találtok!