Ezeket a családi programokat ajánljuk az ünnepi hétvégére

Tanuljatok különböző tojásdíszítési technikákat, kóstoljatok húsvéti ételeket, simogassatok nyuszit, bulizzatok ingyenes gyerekkoncertekre vagy épp keressetek csokitojást!

Húsvét a Várkert Bazárban - Ingyenes

Várkert Bazár - április 20-22., 10.00 - 21.00

Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztro show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár. Április 20-án, szombaton 11 órától fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar, vasárnap 15 órától a Kiskalász, hétfőn 15 órától Bognár Szilvia, de lesz még sok bábelőadás és húsvéti kézműves foglalkozások, állatsimogató is. A napközbeni gyerekprogramok ingyenesek!

Húsvéti Nyuszikeresés

Magyar Vasúttörténeti Park - április 21-22., 10.00 - 18.00

Áprilistól újra megnyitja kapuit a Vasúttörténeti Park, a két napos évadnyitó rendezvényre húsvét vasárnap és húsvét hétfőn kerül sor. Lehetőség lesz tojást festeni, nemezelni, gyertyát önteni, vagy megfonni a húsvéti kosarat is, amibe később a sok-sok csoki vagy festett tojás kerülhet! A kicsiket állatsimogatóval is várják, ahol megismerhetitek a háztáji kis- és nagyállatokat, sőt a bátrabbak meg is simogathatják őket. A kézműves programok, és arcfestés mellett a szervezők Húsvéti Nyuszikereső játékkal várják a gyerekeket: aki az összes eldugott tapsifüles rejtekhelyét felleli, és begyűjti az összes pecsétet, az részt vehet az ajándéksorsoláson!

Húsvét a Gozsdu Udvarban - Ingyenes

Gozsdu Udvar - április 22., 10.00 - 14.00

Április 22-én különleges húsvéti kavalkáddal várják a családokat a budapesti Gozsdu Udvarban. A gyerekek a tavaszi megújulás jegyében fesztelen zenés tornaórán vehetnek részt. A frissítő mozgás után irány az arcfestés, ahol sminkes szakemberek bárkiből édes pillangót és nyuszit, vadóc oroszlánt vagy éppen szuperhőst varázsolnak majd. A Gozsdu húsvéti kézműves sarokkal is várja a kicsiket, ahol aranyos játékokat és nyuszileső kalóz távcsövet is készíthetnek az érdeklődők. Kihagyhatatlan élmény lesz a piciknek a nyuszisimogató, ahol a felnőttek segítségével és felügyeletével kedvükre barátkozhatnak össze a nyuszikkal.

Nagy Budai Húsvéti Vigasságok

Bikás park - április 20-22., 10.00 - 22.00

Az ország egyik legnagyobb húsvéti mulatsága kerül megrendezésre a Bikás Parkban. Rengeteg izgalmas programmal készülnek a szervezők, koncertek, vidámpark, állatsimogató, gasztrosétány, gyermekszínház és mesemondó színesítik majd az ünnepet. Lesz tojásfestés, locsolkodás, hagyományőrző játszóház, gólyalábasok, artisták és még rengeteg izgalmas program. A gasztronómiai élményeken túl a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen sokoldalúan használható fel a juh gyapja. A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mindhárom napon.

A Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely Programja

Vigadó tér - április 20-22., 10.00 - 17.00

Legnagyobb egyházi ünnepünk a húsvét. A Magyar Kézműves Szövetség tagjai az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal változatos tojásfestési technikákkal várják a családokat április 20-22-e között 11.00-17.00 óráig a Vigadó téren. Különböző tojásdíszítési módszereket ismerhettek meg, a húsvéti készülődés jegyében lesz tojásfestés, -patkolás, -karcolás, -csipkézés és írókázás is.

Programok Budapesten kívül

Skanzen Húsvét

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - április 21-22., 9.00 - 18.00

A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. Mivel idén közel esik Szent György napjához, az idei rendezvény központi témája legősibb húsvéti jelképünk, a bárány, és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, a pásztorság és a juhászat lesz. A Skanzenben már a tavaszi szünet ideje alatt hangolódhattok a húsvétra: szokások, ízek, játékok várnak benneteket minden nap április 16. és 20. között.

Ibolya nap és Húsvét Gödöllői a Gödöllői Királyi kastélyban

Gödöllői Királyi Kastély - április 21-22., 10.00 - 18.00

Húsvét vasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak a programok, Húsvét hétfőn pedig színes, hagyományőrző programokkal várnak benneteket a Gödöllői Kastélyban. Április 21-én 10 órakor veszi kezdetét az Ibolya nap nevű rendezvény, Erzsébet királyné köszönti a vendégeket, majd igazi királyi fogadtatásban részesülhetnek az érdeklődők, hiszen „Erzsébet királyné” cercle-t tart a kastély Dísztermében. Mindkét nap kézműves foglalkozások, interaktív játékok, tojásfestés berzseléssel, gyapjúbárány készítés, Hordólovaglás, busóteke, memória-láda, húsvéti kisállat simogató várja majd a gyerekeket.

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókő, Ófalu - április 19-22., 10.00 - 18.00

Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok várnak benneteket a négy napos rendezvényen. Megismerhetitek a régi korok húsvéti szokásainak, az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepítenek benneteket az időben. Lesz tojásfestés, tánctanítás, kirakodóvásár, középkori forgatag, népviseleti bemutató és Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit is megkóstolhatjátok.
A pénteki programok ingyenesen látogathatóak!

Matyó Húsvét

Mezőkövesd - április 21-22. 10.00 - 17.00

Hétfőn 4 alkalommal vödrös locsolkodást és 1 alkalommal traktorról locsolást láthattok a Hadas városrészben, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig a gyerekek kedvence a húsvéti állatudvar (nyuszi, csibe és bárány simogató), valamint Kovácstalálkozó vár benneteket. Az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgatagában sétálhattok mindkét napon. A színpadi programok mellett tojásfestés, népi játékudvar, pónicikli és felfedező játék is színesíti a kínálatot. Az ünnep idején nyitott kapukkal várnak benneteket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak valamint a Zsóry Gyógy És Strandfürdő, ahol vasárnap este éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség. Az éjszakai fürdőzés kivételével minden program ingyenes!

Szeri Húsvét

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - április 21-22., 10.00 - 18.00

A skanzen utcáján sétálva húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc vár benneteket. A Nomád Parkban X. századi tevékenységeket próbálhattok ki, lőhettek íjjal, emellett lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés is. A Lovaspályán a Lovasbemutató keretén belül megismerhetitek a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit mutatja be, a Madármegfigyelési nap keretében solymász- és méregkereső kutya bemutató is lesz.

+1 Húsvéti Libegőzés Eplényben

Kaland Hegy - április 19-22., 9.00 - 17.00

Keressetek elrejtett csokitojásokat a hegytetőn az egész családdal húsvét napjain, és élvezzétek a friss levegőt és a gyönyörű kilátást. Próbáljátok ki ingyenesen a mezítlábas ösvényt, a mászófalat, az ugrálóvárat és a trambulint is!