Gyereknapi meglepetés az Állatkert lakóinak

1.110.100 forint gyűlt össze az Állatkerti Alapítvány „Egy falatka Állatkert” kampánya keretében, amelyből speciális játékokat vásárolnak majd az állatkert lakóinak. A jelképes utalványt a gyermeknap alkalmából adta át az Alapítvány az Állatkertnek.

Sokan támogatták a Fővárosi Állat- és Növénykertet a nehéz időkben is, hiszen a koronavírus-járvány miatt hatvanhat napon át átmenetileg zárva kellett tartani a kapukat. De a lelkes segítők a szokásos támogatási formák mellett az Egy falatka Állatkert" kampány keretében is adakoztak. Sokan az internetes felületen néhány kattintással felajánlható 500, 1000 vagy 2000 forinttal támogatták az intézményt, de voltak, akik nagyobb összegű adománnyal is segíteni tudtak. Ezekből az önzetlen felajánlásokból végül 1.110.100 forint jött össze, amelyből a park munkatársai játékokat fognak beszerezni a lakók számára.

A jelképes játékutalványt a nemzetközi gyermeknap alkalmából adta át Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány vezetője Szabó Rolandnak, az Állatkert főigazgató-helyettesének.

És hogy milyen játékokról is van szó? Ezt mindenki könnyen elképzelheti, hiszen az alapítványi támogatásokból már korábban is jutott a mókára. Így kaptak óráslabdákat az elefántok és a vízilovak, elmés etetőszerkezeteket a kisebb testű ragadozók, foglalkoztató játékokat a nagytestű papagájok.

Nemcsak az állatkölyköknek, hanem szinte minden állatnak fontosak a játékok, még pontosabban az olyan eszközök és berendezési elemek, amelyek elfoglaltságot nyújtanak nekik. Így a játékok nem egyszerűen csak szórakozást nyújtanak, hanem az állatok környezetgazdagítását is szolgálják.

Természetesen a környezetgazdagításnak is sok formája lehetséges, és sokféle játékot lehet kieszelni az állatoknak. Ezek egy részét házilag készítik el a park dolgozói, de a legjobbak mégis azok, amelyeket kifejezetten az állatok igényei szerint alkotnak meg az ezzel foglalkozó professzionális gyártók, speciális anyagokból és kivitellel.

Az ilyen játékoknál, akárcsak a gyermekjátékok esetében, nagyon magasak a minőségi követelmények. Egyrészt biztonságosnak kell lenniük, azaz semmilyen sérülést okozó részt vagy egészségre káros anyagot nem tartalmazhatnak. De ugyanakkor kellően strapabírónak is kell lenniük, aminek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni mondjuk olyankor, amikor egy többtonnás elefánt, orrszarvú vagy víziló veti bele magát a játék hevébe.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve az Állatkerti Alapítvány ezúton is megköszöni a segítséget mindenkinek, aki támogatásával segítette az intézményt, és így hozzájárult ahhoz is, hogy a lakók maradandó élményekkel gazdagodhassanak.

Az „Egy falatka Állatkert" adománygyűjtő program továbbra is elérhető az Állatkerti Alapítvány honlapján.

És ne feledjétek, az Állatkert május 20-tól újra látogatható, de a kezdeti időszakra elővigyázatosságból különleges megelőző intézkedéseket vezettek be, amelyek érintik a jegyek megváltását, a kert területére egy napon beengedhető látogatók maximális számát, illetve korlátozzák egyes bemutatóhelyek látogathatóságát is. A részleteket itt találjátok!